Diskuter Maslows humanistiske tilnærming til motivasjon Flashcards

1
Q

Behovshierarki: intro (1)

A

Maslows humanistiske tilnærming til motivasjon finner vi i hans behovshierarki. Den humanistiske tilnærmingen sier nemlig at motivasjon er et resultat av et behov for vekst - altså å bli det som en er ment til å være (selvaktualisering)

Maslow definerte behov primært av deres mål.

Han mente at behov er hierarkisk organisert, med mer grunnleggende behov nederst og selv-aktualiserings behovet øverst. Behov på et lavere nivå må til en viss grad tilfredsstilles før man kan gå videre til behov på et høyere nivå. Behovene på de lavere nivåene er kraftigere og presserende (mer nødvendig). Han mente at man kan være opptatt med å tilfredsstille flere behov samtidig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Fem nivåer (2)

A

Maslow delte behovshierarkiet i fem nivåer. Det nederste nivået er fysiologiske behov, som er nødvendige for å overleve og reprodusere seg. Dette er for eksempel mat, vann, luft, søvn og sex.

Det andre nivået er sikkerhets-behov, som for eksempel innebærer å ha tak over hodet, føle seg trygg, samt å ikke oppleve trusler. Men Maslow mente også at dette handlet om å bygge et ryddig, strukturert og forutsigbart liv.

Det tredje nivået er tilhørighets-behov. Mennesket er sosiale vesener og de fleste har et behov for å være en del av et fellesskap der en blir beskyttet, fordeler arbeid og deler ressurser. Dette er et mer psykologisk behov enn de to første, som er mer fysiologiske.

Det fjerde nivået er et verdsettelses-behov, altså et behov for å verdsette seg selv og å bli verdsatt av andre for prestasjoner og evner. Vi vil også at denne verdsettelsen skal føre til selvtillit.

Det femte og øverste nivået er selvaktualisering – behovet for å utvikle ens potensiale og bli den man er.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kritikk: rekkefølgen

A

Kritikken mot Maslows teori har vært rettet mot hans påstand om at behov på et lavere nivå til en viss grad må tilfredsstilles før man kan gå videre til behov på et høyere nivå. Mange mener at det ikke alltid er slik at man følger denne rekkefølgen.

For eksempel kan en utsultet kunstner føle på verdsettelse på grunn av sin kunst, selv om han eller henne ikke har dekket alle fysiologiske behov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Motsvar til kritikken om rekkefølge: for å oppnå diskusjon som oppgaven ber om (4)

A

Men Maslows teori er ment å gjelde for den gjennomsnittlige personen eller å beskrive menneskets natur generelt. Selv om det alltid er unntak til en regel, så viser forskning til at de fleste faktisk jobber seg gjennom dette hierarkiet fra det laveste til det høyeste nivået.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kritikk: mangler empirisk forskning (5)

A

Et annet problem er at Maslow utviklet denne teorien basert på hans ideer og tanker om motivasjon, og ikke på empirisk forskning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Motsvar til kritikk om manglende empirisk forskning (6)

A

Selv om ikke alle studier støtter Maslows teori, støtter flesteparten av dem hans hoved prinsipper, blant annet at de lavere behovene er mer kraftige og presserende (påtrengende / nødvendig) enn de høyere når de ikke oppfylles.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly