DEVELOPMENT NERVOUS SYSTEM Flashcards Preview

JAMES D FIX fey > DEVELOPMENT NERVOUS SYSTEM > Flashcards

Flashcards in DEVELOPMENT NERVOUS SYSTEM Deck (8)
Loading flashcards...
1

1. The neural retina is derived from the
(A). Alar plate
(B). Choroid
(C). Neural crest
(D). Neural tube
(E). Telencephalic vesicle wall

1. –D. The retina is derived from the neural tube, which gives rise to the entire central nervous system (CNS)

2

2. At birth,the conus medullaris is found at which vertebral level?
(A). VT12
(B). VL1
(C). VL3
(D). VS1
(E). VS4

2. –C. At birth, the conus medullaries extends to VL3 and in the adult it extends to the VL1-VL2 interspace. At 8 weeks, the spinal cords extends the entire length of the vertebral canal.

3

3. Caudal herniation of the cerebellar tonsils and medulla through the foramen magnum is called
(A). Dandy Walker Syndrome
(B). Down syndrome
(C). Arnold Chiari Syndrome
(D). Cranium hifidum
(E). Myeloschisis

3. –C. Arnold-Chiari syndrome is a cerebellomedullary malformation in which the inferior vermis and medulla herniate through the foramen magnum, resulting in communicating hydrocephalus. Arnold chiari syndromes is frequently associated with spina bifida.

4

4. A newborn has multipel congenital defects due to dysgenesis of the neural crest. Which of the following cells would most likely be spared?
(A). Dorsal root ganglion cells
(B). Geniculate Ganglion acells
(C). Melanocytes
(D). Motoneurons
(E). Parafpllicular cells

4. –D. Motoneurons develop from the neural tube, more specially, from the basal plate. The other option are derrivatives of the neural crest.

5

5. The diencephalons gives rise to all of the following structures EXCEPT the
(A). Mamillary bodies
(B). Pineal body
(C). Subthalamic nucleus
(D). Adenohypophysis
(E). Neurohypophysis

5. –D. The adenohypophysis (pars distalis,pars tuberalis, and pars intermedia) develops from Rathke pouch, an ectodermal diverticulum of the stomodeum. The neurohypophisis develops from the infundibulum of the hypothalamus.

6

6. All of the following statements concerning myelination are correct EXCEPT
(A). It is accomplished by neural crest cells
(B). It is accomplished by schwann cells in the peripheral nervous system (PNS)
(C). It is accomplished by oligodendrocytes in the central nervous system (CNS)
(D). It commences in the fourth fetal month
(E). It is completed by birth

6. –E. Myelination is not complete at birth. The corticospinal tracts are not completely myelinated until the end of the second postnatal year.

7

7. All of the following statements concerning spina bifida are correct EXCEPT
(A). Spina bifida results from failure of vertebral arches to fuse
(B). Spina bifida is frequently associated with Arnold-Chiari malformation
(C). Spina bifida usually occurs in the cervicothoracic region
(D). Spina bifida occults is the least severe variation
(E). Spina bifida with myeloschisis is the most severe variation

7. –C. Spina bifida usually occurs in the lumbosacral region

8

8. The neural crest gives rise to all of the following cells EXCEPT
(A). Odontoblasts
(B). Oligodendrocytes
(C). Cells of enteric ganglia
(D). Schwann cells
(E). Chromaffin cells

8. –B. The neural crest gives rise to dorsal root ganglion cells, the cells of autonomic and enteric gamglia, Schwann cells, satellite cells, and chromaffin cells of the suorarenal medulla. The neural crest also gives rise to pigment cells (melanocytes), odontoblasts, meninges, and mesenchyme of the branchial arches. Oligodendrocytes arise from the glioblasts of the neural tube.