Gjør rede for begrepet «arvelighet» i forbindelse med personlighet Flashcards

1
Q

Definisjon på arvelighet (1)

A

Arvelighet defineres som andelen av fenotypisk varians (observerte individuelle forskjeller, f.eks. høyde) i en gruppe individer som kan tilskrives genotypisk varians (genetiske individuelle forskjeller). Med andre ord – hvor forskjellig er de og hvor mye av denne variasjonen har en genetisk årsak.

F.eks. en arvelighet på 0.60 betyr at 60% av fenotypisk variasjon skyldes genotypisk variasjon, og 40% av variasjonen skyldes da variasjon i miljøet.

Det er en del misforståelser knyttet til arvelighet;

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Misforståelse: ikke individ-basert (2)

A

Arvelighet kan ikke brukes på et enkelt individ. Det betyr at man kan si at forskjeller i høyde er 90% arvelig, men ikke at 90% av Karis høyde er arvelig. Dette er fordi at for individer er gener og miljøet sammenflettet og kan ikke skilles fra hverandre. Dermed refererer arvelighet kun til forskjeller i en populasjon og ikke til et individ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Misforståelse: ikke konstant (3)

A

Arvelighet er ikke konstant og det er avhengig av variasjonen som finnes i gener og miljøet. Arvelighet gjelder kun på ett bestemt tidspunkt i et bestemt miljø, så dersom miljøet endrer seg kan også arveligheten endre seg. At noe er arvelig betyr altså ikke at det ikke kan endres gjennom endringer i miljøet.

La oss ta arveligheten til høyde som et eksempel.

Dersom mat er den eneste miljømessige faktoren som spiller inn på høyde og det ett år er slik at alle i et samfunn får samme kosthold, vil arveligheten for høyde være 100% ettersom det ikke er noen variasjon i miljøet (dvs. mat) og det da kun er gener som kan forårsake variasjon i høyden.

Men dersom kostholdet forbedres over flere år vil det føre til en økning i høyde. Derfor betyr ikke en arvelighet på 100% at bare gener betyr noe, men det betyr bare at det i en gitt populasjon, på et gitt tidspunkt ikke er noen miljømessige faktorer som forklarer variasjonen av fenotypen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Misforståelse: en statistikk (4)

A

Arvelighet er kun en statistikk, og ikke den biologiske prosessen som ligger til grunn for denne statistikken. Arvelighet er heller ikke en presis statistikk, kun et estimat som påvirkes av målefeil osv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Misforståelse: gener og personlighet (5)

A

Arvelighet sier ikke noe om hvordan gener påvirker personlighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kort sagt: oppsummerende avslutning (6)

A

Kort sagt kan vi si at dersom et trekk har høy arvelighet betyr det ikke at du ikke kan endre det gjennom miljømessige intervensjoner og dersom et trekk har lav arvelighet betyr det ikke at det ikke er noen genetiske mekanismer som ligger til grunn for trekket

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly