Gjør rede for de to typer identitetskriser som beskrives i pensumboken Flashcards

1
Q

Intro om identitetskriser (1)

A

Svaret på hvem jeg er kan endre seg gjennom livet, for eksempel som et resultat av endringer i nære relasjoner eller økonomisk status.

Ifølge Erikson er en identitetskrise følelsen av angst når man prøver å definere eller redefinere sin individualitet.

For de fleste vil en identitetskrise være en viktig og minneverdig fase i livet. Identitetskriser er vanligst i ungdomsalderen og i midtlivskrisen, men oppleves også etter andre livshendelser. Noen kan også oppleve flere identitetskriser i løpet av livet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

De to typene identitetskriser (2)

A

Pensumboken beskriver to typer identitetskriser; mangel på identitet og identitetskonflikt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Mangel på identitet (3)

A

Mangel på identitet er når man ikke har utviklet en adekvat identitet og strever med å ta viktige avgjørelser i livet, slik som valg av utdanning og yrke.

Man mangler her et indre fundament som kan hjelpe dem med å ta valg, og de vet derfor ikke hvilke preferanser og verdier en har.

Denne typen identitetskrise oppstår ofte når en person forkaster gamle verdier og mål.

Mennesker i slike typer identitetskrise er særlig sårbar til propaganda på grunn av deres tomhetsfølelse og søk etter nye verdier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Identitetskonflikt + løsning (4)

A

Identitetskonflikt er når forskjellige aspekter av identiteten ikke er kompatible, slik som når det å være mor ikke er kompatibel med å være en suksessfull karriere person.

Slike konflikter er «approach-approach konflikter” der man ønsker å oppnå to mål som utelukker hverandre, slik som karriere og familie.

Dette kan skje når en er nødt til å ta en viktig og vanskelig livsavgjørelse. Dette medfører ofte skyldfølelse fordi man må velge et mål fremfor et annet viktig mål. De kan også føle at de svikter dem selv og andre.

En løsning kan her være å legge til side en del av ens identitet, altså å gå bort i fra et tidligere viktig aspekt i livet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Løsning av identitetskriser (5)

A

Ifølge pensumboka har løsningen av identitetskriser generelt to trinn.

Man må først bestemme seg for hvilke verdier som er viktigst for seg selv og man må så gjøre disse verdiene om til handling.

For eksempel vil en person som finner ut at en viktig verdi er å ha en familie, begynne å lete etter en partner som også vil ha en familie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly