Gjør rede for de tre hovedtilnærmingene til kultur pensumboken beskriver. Flashcards

1
Q

Intro: kulturelle variasjoner + tre hovedtilnærminger (1)

A

Visse trekk kan være felles for alle mennesker, mens andre trekk viser en større variasjon. Kulturelle variasjoner er de personlighetsegenskapene som varierer fra gruppe til gruppe.

Pensumboken beskriver tre hovedtilnærminger til å forklare og utforske personlighet på tvers av kulturer; fremkalt kultur, overført kultur og kulturelle universalier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Fremkalt kultur: def, eksempel, to elementer, andre eksempler (2)

A

**Fremkalt kultur defineres som kulturelle forskjeller skapt av forskjellige miljøforhold som aktiverer et forutsigbart sett av responser. Dette er for eksempel at temperaturforskjeller gir forskjeller i hvor mye man svetter.

Det er to elementer som er nødvendige for å forklare kulturelle variasjoner (eks. tykkelsen av svettekjertler);
1) **Universelle mekanismer **(alle har svettekjertler)
2) Forskjeller mellom miljøer med hensyn til hvilken grad den underliggende mekanismen er aktivert (f.eks. temperatur).

Den samme forklarende logikken gjelder for andre miljøutløste fenomener som deles av medlemmer av en gruppe, men ikke av andre grupper. For eksempel er giftige slanger en miljø-hendelse som påvirker noen grupper mer enn andre. Disse hendelsene trigger mekanismer i noen grupper som ligger i dvale hos andre grupper. Andre eksempler er tilgang på mat og patogener (virus).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kulturelle universalier (4)

A

Kulturelle universalier er likheter mellom kulturer. Denne tilnærmingen til kultur og personlighet forsøker å identifisere trekk ved personlighet som ser ut til å være universelle eller tilstede i de fleste eller alle kulturer.

Brown har utviklet en liste over praksiser og holdninger som er gode kandidater for kulturelle universaliser. Dette er blant annet disse seks;
- å unngå incest
- ansiktsuttrykk av grunnleggende følelser
- favorisering av medlemmer i gruppen
- hevn
- misunnelse, seksuell sjalusi og kjærlighet
- sanksjoner for forbrytelser mot kollektivet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Overført kultur (3)

A

Overført kultur består av ideer, verdier, tro og holdninger som opprinnelig eksisterer hos minst en person og som overføres til andre personer gjennom deres interaksjon med hverandre.

Synet på at det er galt å spise storfekjøtt er et eksempel på en overført kultur. Denne verdien oppsto antakeligvis hos en person som igjen overførte dette til andre. Over tid ble dette synet en karakteristikk ved hinduer.

Et annet eksempel er måter **død **håndteres og hvordan sorgen etterpå uttrykkes i ulike kulturer. Noen av disse måtene er basert på religiøs tro og andre kan være en tradisjon som har blitt videreført fra en generasjon til den neste.

Et annet eksempel er kulturelle forskjeller i verdier og moral (eks; Janteloven).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly