HC 4.4 IBD therapie Flashcards

1
Q

Wat zijn de behandeldoelen van IBD?

A
  • Inductie remissie, bij iemand met een actieve ziekte zorgen dat de ziekte tot rust komt.
  • Onderhouden remissie, op lange termijn voorkomen dat de ziekte terugkomt.
  • Voorkomen en behandelen van complicaties: afwegen risico’s behandeling en bijwerkingen tegenover de complicaties.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Waar wordt de start van de therapie voor IBD op gebaseerd?

A

Start therapie wordt gebaseerd op type IBD, ernst en uitbreiding van de ziekte

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Waar moet je altijd mee stoppen bij IBD?

A

NB altijd stoppen met roken. Als je met roken stopt bij collitis ulcerosa, kan de ziekte echter wel opvlammen, maar dat is geen reden om niet te stoppen. Stoppen met roken heeft bij Crohn (ook na operatie) echt een voordeel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Met welke strategie behandelen we IBD?

A

Voor de behandeling van IBD bestaat een piramide, die begint met de minst invasieve behandeling, naarmate je hoger komt in de piramide, wordt de behandeling agressiever. Goede voedingstoestand is voor deze medicatie belangrijk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is mesalazine?

A

Mesalazine in de vorm van 5-ASA preparaten. Dit zijn anti-inflammatoire medicijnen. 5-ASA preparaten worden bij mild tot matige Colitis Ulcerosa voorgeschreven als zowel inductie- als onderhoudstherapie. Ze worden niet voorgeschreven bij de ziekte van Crohn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

In welke vormen wordt mesalazine gegeven?

A

Deze medicijnen kunnen worden toegediend via klysma’s of oraal. Als CU in het rectum zit, dan kun je ook zetpillen geven. Combinatietherapie (oraal en lokaal) is effectiever. Deze patiënten moeten elk half jaar hun bloed laten controleren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat zijn de bijwerkingen van mesalazine?

A

De bijwerkingen van mesalazine zijn hoofdpijn, uitslag, misselijkheid, pancreatitis, interstitiële nefritis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Welke corticosteroïden kunnen worden gegeven voor IBD?

A

Corticosteroïden zoals prednison of budesonide.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Voor wat gebruiken we prednison? Hoe lang mag je het gebruiken? En hoe dienen we het toe?

A

Prednison wordt gebruikt als inductietherapie bij Crohn en colitis ulcerosa. Het zorgt ervoor dat de ontsteking acuut vermindert. Vanwege de vele bijwerkingen mogen patiënten maximaal twaalf weken prednison gebruiken. Prednison kan oraal, intraveneus, met klysma’s of zetpillen worden toegediend.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hoe geven we budesonide? En wat is het voordeel van budesonide in vergelijking met prednison? En waarvoor geven we het vooral?

A

Budesonide kun je oraal geven bij het rechtzijdige colon en de ileocecaal regio en topicaal geven bij het rectum en het linkszijdig colon. Het is minder toxisch dan prednison en kan daarom lager gegeven worden. Budesonide wordt met name gegeven aan patiënten met milde Crohn in de ileocecaal regio.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat zijn de bijwerkingen van corticosteroïden? Waarom geeft budesonide minder bijwerkingen?

A

Steroïden hebben veel bijwerkingen zoals emotionele instabiliteit, acne, oedeem, hypertensie, infecties, diabetes, gewichtstoename en osteoporose. We starten eigenlijk eerst altijd met budesonide, daarna naar prednison als het niet werkt. Budesonide komt alleen in de darm voor, 10% maar in het systeem en prednison komt wel in het systeem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Welke immunosuppressiva geven we voor IBD?

A

Immunosuppressiva zoals de thiopurines (azathioprine, mercaptopurine, tioguanine) en MTX (methotrexaat).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat is de inwerktijd van immunosuppressiva?

A

Immunosuppressiva hebben een inwerktijd van drie maanden en worden dus gebruikt als onderhoudstherapie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat zijn de bijwerkingen van thiopurines?

A

Bijwerkingen van thiopurines zijn beenmergtoxiciteit, pancreatitis, griepachtige verschijnselen, hepatitis, non-melanoma skin cancer en een lymfoom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat zijn de bijwerkingen van MTX?

A

Bijwerkingen van MTX zijn hepatitis, kaalheid, griepachtige verschijnselen en teratogeen (kan afwijkingen bij de foetus geven, daarom foliumzuur bijgeven). MTX mag niet worden gegeven bij de zwangerschap, maar heeft als grote voordeel dat het niet kankerverwekkend is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat moet er bij het geven van immunosuppressiva gebeuren?

A

Vanwege het verhoogde risico op infecties moet zeer frequente bloedcontrole worden gedaan bij de start van de medicijnen. Daarna moet het bloed om de drie tot zes maanden worden gecontroleerd.

17
Q

Welke biologicals zijn er?

A
  • Anti-TNF-alfa zoals infliximab (intraveneus), adalimumab (subcutaan) of golimumab (subcutaan, alleen geregistreerd voor colitis ulcerosa)
  • Vedolizumab
  • Ustekinumab
18
Q

Hoe werken de anti-TNF-alfa biologicals?

A

TNF is een cytokine (signaalstof) die bij colitis ulcerosa en bij de ziekte van Crohn verhoogd aanwezig is en de ontsteking stimuleert. Anti-TNF-alfa zorgt bij 30% van de patiënten voor remissie, bij 30% voor een respons (dit wil zeggen dat de patiënt zich beter voelt, zonder dat er sprake is van remissie) en bij de overige patiënten helpt het medicijn niet. Anti-TNF-alfa kan het slijmvlies ook helen.

19
Q

Hoe werkt vedolizumab?

A

Dit wordt gegeven als ook anti-TNF medicatie niet werkt. Het is een alfa4bèta7 antagonist, het gaat dus op de alfa4bèta7 receptor zitten, dit zorgt ervoor dat de T-cel niet meer kan binden aan de madcam receptor in het bloedvat waardoor die niet meer voor ontsteking kan zorgen.

20
Q

Hoe werkt ustekinumab?

A

Deze biological bindt aan IL-12 en IL-23. IL12/IL-23, zijn pro-inflammatoire stoffen. Deze twee interleukines zorgen voor het ontstaan van Th1 en Th17. Door het binden aan de interleukines wordt er voorkomen dat deze T-cellen ontstaan en wordt de ontsteking verminderd.

21
Q

Wat zijn de bijwerkingen van biologicals?

A

De bijwerkingen van biologicals zijn: infusie-gerelateerde bijwerkingen, infecties, allergieën, TBC reactivatie, huidmaligniteiten. Daarom moet ook altijd van te voren en tijdens de therapie vaak worden gekeken of de patiënt infecties heeft.

22
Q

Hoe werken JAK remmers?

A

Dit zijn zogenaamde small molecules. Een cytokinereceptor bevat JAK-eiwitten (JAK1, JAK2, JAK3). Bij activering van de receptor kunnen STAT-transcriptiefactoren binden en zorgen voor celproliferatie en differentiatie. JAK-inhibitie is vooral effectief bij chronische inflammatoire aandoeningen zoals reumatoïde artritis, psoriasis en het is het nieuwste middel voor de behandeling van IBD.

23
Q

Wat is een voorbeeld van een JAK remmer en hoe werkt deze?

A

Het heet Tofacitinib. Het is een JAK1 en JAK3 remmer. Op dit moment alleen voor CU. Er is al effect zichtbaar na 3 dagen. Voor dat de therapie start is het belangrijk om de lipiden te beoordelen, want die kunnen verhoogd raken (cardiovasculair risico). En Herpes zoster komt bij deze patiënten vaker voor, vaccinatie?.

24
Q

Wat zijn de medicamenteuze opties bij IBD?

A
  • 5-ASA: mesalazine
  • Thiopurine
  • Corticosteroiden
  • Ciclosporin/tacrolimus
  • Methotrexaat
  • Infliximab (anti-TNF)
  • Vedolizumab
  • Tofacitinib
  • Ustekinumab
25
Q

Welke thiopurines geven de meeste bijwerkingen?

A

6-TGMP is het werkende stofje, vooral bij AZA en 6-MP krijg je de meeste bijwerkingen. Want daarbij ontstaan de meeste afvalstoffen. Enzym TPMT bepalen we altijd vooraf.

26
Q

Wat zijn ILC’s?

A

Cellen die heel veel cytokines produceren.

27
Q

Wat is de standaard operatie bij de ziekte van Crohn?

A

Een standaard operatie bij de ziekte van Crohn is een ileocecaal resectie. Het einde van het ileum en caecum worden hierbij weggehaald en er wordt een verbinding tussen het ileum en het colon gemaakt.

28
Q

Wat zijn de gevolgen van een ileo-caecaal resectie?

A
  • In het terminale ileum worden galzouten opgenomen. Als je zit weghaalt, ontvangt het colon dit en hier kan het niet tegen. Hierdoor ontstaat galzouten diarree. Dit wordt behandeld met stoffen die de galzouten wegvangen, zoals Questran. Patiënten met crohn zijn dus chronische patiënten.
  • Daarnaast is het zo dat je een tekort kan krijgen aan foliumzuur en vitamine B12. Deze spiegels moeten daarom altijd worden gecontroleerd.
29
Q

Hoe groot is de kans op recidief bij Crohn na een operatie? En wat is hiervan de conclusie?

A

Als je zes maanden na de resectie een scopie maakt van het gebied van de anastomose, is er in 69% van de gevallen opnieuw een ontsteking te zien. Slechts 37% heeft hier last van. Heel veel patiënten moeten een tweede keer worden geopereerd. De gemiddelde patiënt heeft een kans van 50% dat hij binnen tien jaar nog een keer moet worden geopereerd.
We zijn bij de ziekte van Crohn meestal heel terughoudend met het doen van operaties, omdat het niet curatief is.

30
Q

Wat is de operatie die we doen bij colitis ulcerosa?

A

Bij de colitis ulcerosa is chirurgie curatief. Meestal wordt een deel van het colon of het gehele colon verwijderd. Vaak wordt er bij colitis ulcerosa een stoma aangelegd, kan ook later een pouch worden geplaats. Standaard 6-8 x ontlasting per dag, dit omdat de ontlasting niet meer kan worden ingedikt.

31
Q

Wanneer swichten we van biological?

A

Binnen een half jaar geen reactie van biological, dan moet je switchen naar een andere klasse biologicals.

32
Q

Wanneer spreken we van een megacolon?

A

Als het colon wijder wordt dan 6 cm, dan is er kans op perforatie. Clostridium moet je hierbij uitsluiten want dat kan ook leiden tot een megacolon.

33
Q

Wat is een klysma?

A

Klysma = een darmspoeling via het rectum.