Psykiatri (ud over dem under hjertebanken) Flashcards

1
Q

Skriftlig eksamensopgave:

Du er læge i psykiatrisk akutmodtagelse (PAM)
Det er lørdag aften. Datteren til en 59-årig mand henvender sig telefonisk til psykiatrisk akutmodtagelse (PAM) for at få et råd. Hun fortæller, at faren tidligere har været i behandling ved praktiserende psykiater og faren har det på samme måde som den gang. Derfor har hun ringet til PAM. Datteren har talt med en sygeplejerske, og sygeplejersken har bedt datteren tage faderen med til PAM. Sygeplejersken giver dig nu besked om, at de er på vej og giver dig de oplysninger, hun har fået fra datteren:
Datteren har været på besøg hos sin far i dag og har fundet ham liggende i sengen. Det er nogle uger siden hun sidst har haft kontakt med faderen, og hun er chokeret. For nogle uger siden ”lignede” faderen sig selv, men nu kan hun næsten ikke genkende ham. Han fremstår næsten som en anden person.
Han plejer at klare sig selv, men nu virker han udkørt og trist, og han har ikke været i bad i mindst en uge. Faderen siger bare, at han er træt og at han har gjort noget forkert, men kan ikke uddybe, hvad. Han siger, at han ikke har fået sovet nok, fordi naboen larmer om natten. Han har normalt ingen problemer med at sove. Datteren kan se, at han har tabt sig. Han siger selv, at hans appetit er forsvundet og at han ikke har spist noget i løbet af de seneste 5 dage.
Mens du venter på at patienten skal ankomme, lægger du et udredningsprogram både med overvejelser om somatiske og psykiatriske diagnoser.
Dit opslag i FMK viser, at patienten for 4 år siden har fået ordineret Sertralin mod depression. Det blev seponeret for 2 år siden. Opslag i FMK viser, at han ikke får noget medicin aktuelt.

Du skal nu:

1.
Nævne de psykiatriske og somatiske diagnoser du mistænker på baggrund af sygeplejerskens oplysninger, altså inden du har set patienten

2.
Kort nævne - gerne i listeform - de psykiatriske symptomer du vil lede efter hos patienten, når du undersøger patienten. Du skal ikke anføre ICD-10 kriterier

3.
Kort nævne de somatiske undersøgelser du vil have med i dit udredningsprogram. Du skal ikke tage højde for, om alle de undersøgelser du ønsker, reelt kan laves akut.

4A.
Nævne de psykiatriske symptomer der vil få dig til at indlægge patienten
4B.
Angive de kriterier der skal være opfyldt for at tvangsindlægge patienten

A
  1. Diagnose: Psykiatriske diagnoser i uprioriteret rækkefølge: Depression, psykose, og evt. misbrug (nævner studenten dette trækker det ikke fra: selvom mindre sandsynligt kan fx et skjult alkoholmisbrug ikke helt udelukkes, et misbrug som datteren ikke er klar over/har opdaget).
    Somatiske diagnoser i uprioriteret rækkefølge:
    i:cerebral rumopfyldende proces ( incl. metastaser fra okkult cancer)
    i: endokrinologiske årsag: F.eks myxødem eller diabetes
    ii: svær anæmi eller mangeltilstand
    iii: andet, f.eks encefalit, autoimmun lidelse. Miljøbetinget forgiftning (sjælden, men dog muligt)
    Max point hvis en eller flere tilstande fra hver pind nævnes
  2. Anamnese: Om patienten er nedtrykt/humøret, lyst/interesse, selvtillid/selvfølelse, selvbebrejdelser/skyldfølelse, tanker om død eller selvmord, tænke- og koncentrationsbesvær, søvnforstyrrelser, selvmordstanker/-planer, tidligere depressioner, tidligere episoder af hypomani/mani/psykose, alkohol/stofmisbrug, hallucinationer/vrangforestillinger (frygt for forgiftning, o.l.), psykosociale belastningsfaktorer, disponerende faktorer. Hvorfor tidligere behandlet med Sertralin og hvad var effekten, hvorfor blev det seponeret efter 2 år?
  3. Objektiv undersøgelse:
    i: CTC eller MRC
    ii: a-gas, infektionstal, erythrocytter/Hb, lever-nyre tal, TSH, glucose, EKG, UL
    iii: Somatisk undersøgelse (inkl. BT og temp.)

4A. Indlæggelse:
I uprioriteret rækkefølge:
i. Han er forpint og han er ophørt med at spise
ii. Der er behov for hurtig intervention (væske, kalorier, medicin, evt. ect.)
iii. Manglende føde, manglende søvn er faresignaler
iv. Manglende sygdomsindsigt.
v. Symptomer på suicidalitet
vi. Psykose
Max point hvis en eller flere tilstande fra hver pind nævnes

4B. Tvangsindlæggelse: Nægter at modtage behandling, nægter indlæggelse og patienten er psykotisk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Skriftlig eksamensopgave:

DU ER LÆGE I PSYKIATRISK SKADESTUE
Det er lørdag aften. Datteren til en 55-årige kvinde henvender sig telefonisk til dig for at få et råd. Datteren fortæller i telefonen, at hun har været på besøg hos sin mor i dag og har fundet hende liggende i sengen. Det er 3 uger siden hun sidst har haft kontakt med moderen og hun er chokeret. Da ”lignede” moderen sig selv.
Men nu kan hun næsten ikke genkende moderen, fordi hun plejer at holde huset meget rent og er normalt velfungerende. Men nu har hun ikke været i bad mindst en uge. Moderen siger bare, at hun er træt. Når datteren spørger moderen om hvad der er sket, siger hun, at hun ikke kan huske noget. Datteren kan se at moderen har tabt sig, og moderen har ingen appetit og hun er ikke sulten. Har nævnt, at hun tænker, at der er gift i maden og at det måske er det bedste for datteren at hun ikke lever længere, men hun vil ikke nærmere forklare til datteren hvad hun mener med det.
Patienten vil gerne tage med til psykiatrisk skadestue, selvom hun mener, at det hele er ligegyldig.
Mens du venter på at patienten skal ankomme, lægger du et udredningsprogram både med hensyn til somatiske og psykiatriske diagnoser.
Et opslag i FMK viser, at patienten har tidligere fået ordineret en antidepressive middel citalopram, som blev seponeret for nogle år siden. Derudover får hun en beta-blokker (metoprolol) mod arteriel hypertension. Ellers får patienten ikke noget medicin. Der er ingen journaloplysninger på hende i hospitalets journalsystem (det viser sig, at moderen for kort tid siden er flyttet til byen fra en anden region for at bo tættere på datteren).

Du skal nu:
1: Kort angive de anamnestiske psykiatriske oplysninger som du yderligere ønsker for at stille en diagnose. Du skal ikke anføre ICD-10 kriterier.

2: Angive de somatiske undersøgelser du vil have udført for at be-, eller afkræfte en eventuel somatisk sygdom som årsag til patientens tilstand.
Du skal ikke tage højde for, om alle de undersøgelser du ønsker, reelt kan foretages akut

3: Angive de diagnoser/tilstande, både somatiske og psykiatriske, som er relevante ud fra de oplysninger du har fået på telefonen

4A: Angive, om du vil indlægge patienten og begrund kort dit valg

4B: Angive og begrund den behandling du vil tilbyde patienten i den akutte fase.

A

1: Anamnese: Om patienten er nedtrykt/humøret, lyst/interesse, selvtillid/selvfølelse, selvbebrejdelser/skyldfølelse, tanker om død eller selvmord, tænke- og koncentrationsbesvær, søvnforstyrrelser, selvmordstanker/-planer, tidligere depressioner, tidligere episoder af hypomani/mani/psykose, alkohol/stofmisbrug, hallucinationer/vrangforestillinger (frygt for forgiftning), psykosociale belastningsfaktorer, disponerende faktorer.

2: Objektiv undersøgelse: CTC/MRC (udelukke cerebral rumopfyldende proces (blødning, tumor eller lignende, blødprop i hjernen), blodprøve: hæmoglobin, thrombocytter, leukocytter, natrium, kalium, creatinin, ALAT, GGT, LD, blodsukker, TSH, Ca++, CRP, neurologisk undersøgelse.

3: Diagnose: Psykiatriske diagnoser: Depressive episode, depressive episode med psykotiske syptomer, pseudodemens. Somatiske diagnoser: cerebral rumopfyldende proces (blødning, tumor eller lignende), blodprop i hjernen, hypothyreoidisme, cerebral infektion/autoimmun tilstand, bivirkning til metoprolol (metoprolol er lipofil og passerer blod/hjernebarrieren og kan medføre søvnløshed, depression, hallucinationer, mareridt ect.).

4A: Indlæggelse: Ja til indlæggelse, situationen kan udvikle sg til livstruende tilstand/pt. vil ikke spise/drikke pga. frygt for forgiftning, pt. er muligvis i fare for at begå selvmord.

4B medicinsk behandling: antipsykotisk/antidepressiv behandling, overvej ECT, væskesubstitution om nødvendigt, evt. seponering af b-blokker, evt. parenteral ernæring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly