Seminaroppgave 13-15 Flashcards

1
Q

Oppgave 13 reiser spørsmål om hvem som er avhenderen etter ekstl. § 1. Er det Petrine eller Krisesenteret?

A

Legitimasjonen til Petrine kan være at hun sier at hun har adgang gjennom å ha kjøpt av tredjemann.
Dersom kjøpet gjøres direkte fra Krisesenteret er jo good.

Roger: legitimasjonsvilkåret er nok oppfylt for begge deler.

God tro:
- Hakket større grunn til å anse Olga som god tro enn Petrine, Olga får rett og slett mindre informasjon som gjør behov for undersøkelser nærmere.

Roger mener vilkårene for ekstinksjon etter § 1 er oppfylt for Olga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

I oppgave 14 er overordnet problemstilling er om Martine kan kreve trelasten tilbakelevert eller at boet betaler kjøpesummen fullt ut.
Martine anfører at kjl. § 7 gir anvisning. Hvordan besvare anførselen?

A

Bestemmelsen kan imidlertid ikke forstås som en regulering av selgers stansings- og hevingsrett, da den snarere stadfester tidspunktet for risikoens overgang, dvs. at det er kjøperen som bærer risikoen for at ting går galt mens varen er under transport.

Selv etter kjøpsloven vil stansingsretten reguleres av en annen bestemmelse, i kjl. § 61. For sendekjøp, fremgår det i bestemmelsens 2.ledd at dersom selgeren allerede har sendt tingen, kan han fremdeles «hindre at tingen blir overgitt til kjøperen eller hans bo», dersom det fremgår at oppfyllingsevnen er vesentlig svekket som følge av en alvorlig svikt i kjøperens kredittverdighet, jf. 1.ledd.
Bestemmelsen forutsetter at selger beholder sin stansings- og hevingsrett overfor kjøperen frem til varen er «overgitt». Vilkåret må forstås som at varen stansings- og hevingsretten først faller bort når det har skjedd en fysisk besittelsesovergang.

Lex specialis-betraktninger vil uansett tilsi at reglene i dekningsloven kapittel 7 anvendes dersom en av partene er under insolvensbehandling, jf. kjl. § 63.
Hva stansingsretten etter dekningsloven angår, vil den generelle bestemmelsen i deknl. § 7-2 anses for å ha samme innhold som reglene i kjl. § 61, jf. Rt.1997.1438, og den benytter dessuten det samme vilkåret om «overgitt».

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly