Week 1.1 Flashcards
(10 cards)
Historische/ primaire bron
Historici maken onderscheid tussen geschreven, mondelinge, visuele en materiële types bronnen. Een ander woord voor historische bron is primaire bron, omdat die rechtstreeks informatie over het verleden biedt. ‘Informatie uit de eerste hand’.
Historisch werk
het resultaat van een geschiedkundig onderzoek dat op historische bronnen steunt. Het ‘boek’ of ‘artikel’ dat een geschiedkundige aan het einde van zijn of haar onderzoek publiceert. In het Engels ‘literature’, ‘secondary literature’ of ‘secondary sources’. Informatie uit de tweede hand
Wetenschappelijk artikel
een korte tekst die een goed afgebakend historisch probleem behandelt (in een wetenschappelijk tijdschrift). Bijv. ‘De politieke strategieën van de hertog van Alva in de tweede helft van de zestiende eeuw’.
Historische monografie
een brede kritische studie over het verleden, gebaseerd op bronnenonderzoek, met een nieuwe stelling over het onderzoeksdomein. Bijv. ‘De bredere politieke cultuur tijdens de zestiende-eeuwse Opstand in de Nederlanden’.
Waarom kan eenzelfde tekst zowel als bron of werk (primaire of secundaire bron) gebruikt worden?
Het hangt af van de onderzoeksvraag. Zo kan een negentiende-eeuwse biografie over de Spaanse koning Filips II een werk (secundaire bron) zijn voor wie de zestiende eeuw bestudeert, en tegelijkertijd een historische bron (primaire bron) voor wie de productie van historici in de negentiende eeuw onderzoekt.
De handelingen van een geschiedonderzoek
het opstellen van onderzoeksvragen, het bestuderen van werken die reeds geschreven zijn over de vraag, het analyseren van bronnen volgens de historische kritiek, het synthetiseren van onderzoeksgegevens, het uitschrijven van onderzoeksresultaten en ten slotte het communiceren over deze onderzoeksresultaten
De drie stappen van het raadplegen van de wetenschappelijke literatuur
- een oriënterende lezing door middel van naslagwerken
- het opmaken van een eigen bibliografie
- het opstellen van de stand van het onderzoek
Synthesewerk
een wetenschappelijke studie waarin de onderzoeksresultaten van een aanzienlijk aan monografieën en wetenschappelijke artikelen reeds zijn samengebracht. Wordt vaak gebruikt als handboek of ‘companion’ in een oriënterende lezing over een onderwerp. In tegenstelling tot de monografie hebben deze publicaties geen specifieke historische vraagstelling, maar enkel een ruime omschrijving (bijv. ‘De twaalfde eeuw’, ‘Britse geschiedenis’). ‘Tertiary sources’, informatie uit de derde hand.
Bibliografische repertoria
een thematisch opgestelde lijst met titels die de zoektocht naar literatuur zal vergemakkelijken. Wordt door historici gebruikt om een eigen bibliografie samen te stellen.
De status quaestionis
De stand van het onderzoek, de ‘state of the art’. De historicus houdt hier rekening mee met het opstellen van een vernieuwende onderzoeksvraag.