Axelluxation Flashcards

1
Q

Man kan del in axelluxation i 2 stora grupper vilka?

A

-Främre axelluxation orsakas ofta av en plötslig och kraftfull utåtrotation av överarmen i abducerat läge.

-Bakre axelluxation är ovanlig och utgör färre än 5 procent av alla axelluxationer, vilket sannolikt bidrar till att denna luxation ibland förbises och att tid från skada till diagnos kan dröja. Bakre luxation bör misstänkas vid högenergivåld, elolyckor och epileptiska anfall.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är anledningen bakom axellux?

A

Anledningen till att axeln är en av de leder som är vanligast att luxera beror bl.a på den grunda ledpannan, axelns stora rörlighet, att leden hålls ihop av mjukdelar samt dålig proprioception.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka typ av luxation är den vanliga och hur vanligt är det att drabbas igen?

A
  • 95% är främre luxationer (framåt-nedåt)
  • Luxationen uppkommer framförallt vid forcerad utåtrotation och/eller abduktion (t.ex kontaktidrott, kaströrelse)
  • 50% drabbas av recidiverande luxationer där yngre drabbas oftare än äldre.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är viktigt för personer med multidirektionell instabilitet och vad ska man fråga patienten om man misstänker MDI ?

A

Vissa individer har en medfödd instabilitet vilket predisponerar för luxation. Viktigt med styrketräning hos dessa individer. Fråga om spontana blödningar, kan tyda på bindvävssjukdom så som Marfans syndrom eller Ehler-Danlos syndrom. Smärta i axeln hos unga överrörliga individer är dock framförallt kopplat till subacromiell sekundär impingement som orsakas av överrörligheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka är de typiska tecken på en axellux?

A
  • Avsaknad av kontur över deltoideusmuskeln, istället ses akromion mer framträdande vilket ger axeln en kantig form.
  • Kraftig smärta
  • Typiskt sitter patienten och håller armen intill kroppen (främre lux)
  • Minskad rörlighet - Forcera inte test av rörelseomfång vid misstänkt axelluxation.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad ska man undersöka och palpera efter att man har inspekterat?

A
  • Distalstatus. Undersök motorik och sensorik och palpera radialisartären vid handleden. Var observant på skada på nervus axillaris, vilket medför pares av deltoideusmuskeln och känselnedsättning lateralt om akromion. Nerv- och kärlskador är emellertid ovanliga.
  • Palpation. Palpera systematiskt igenom omgivande skelett, leder och muskler och var uppmärksam på smärtreaktion och vävnadsdefekter.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Axel lux kan skada en nerv, vilken?

A
  • Luxation kan orsaka n. axillarispares → Kontrollera n. axillaris genom att testa funktion av m. deltoideus och m. teres minor samt sensorik över laterala deltoideusmuskeln. I 42% av fallen vid en främre dislokation förekommer det någon dysfunktion av n. axillaris. Men de flesta återhämtar sig utan komplikationer efter reponering.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad ska man föra efter första undersökningen?

A
  • Röntgas innan och efter reponering - Luxation medför risk för fraktur och det kan även förekomma samtidig luxation och fraktur vilket kliniskt ej kan särskiljas.
  • Ledkulan ska hos friska ligga emot ledpannan på scpaula (frontalbild) samt mitt framför ”Mercedesmärket” på röntgenbilden (sidobild)
  • Distalstatus före och efter reponering
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är de viktigaste diffdiagnoserna vid en axellux?

A

De viktigaste differentialdiagnoserna till axelluxation är skada på rotatorkuffen och fraktur i proximala humerus, tuberculum majus eller humerusdiafysen. Hos äldre individer bör ruptur av rotatorkuffen och tuberculum majus-fraktur alltid misstänkas

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vid axelluxation finns det risk för en sk. Bankartskada, vad innebär det?

A

Runt ledskålen sitter labrum glenoidale (ledläpp) vilket är en trådbroskring som omger ledpannan och stabiliserar ledhuvudet. Vid en luxation kan labrum glenoidale slitas loss från cavitas glenoidalis vilket resulterar i en instabil axelled. Patienten har ofta besvär i form av smärta, obehag och ökad risk för ytterligare luxationer. Vid kraftiga besvär och upprepade luxationer behandlas detta kirurgiskt för att stabilisera leden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad kallas en skada på labrum glenoidale vid en axel lux?

A

Bankartskada

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Om en Bankartskada uppstår men man ser att det involverar även litet benfragment, vad kallas det då?

A

Bony Bancart

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vid främre axellux finns det risk för Hill–Sachs lesion ? vad är det?

A
  • Impressionsfraktur posterolateralt på caput humeri vilken uppstår till följd av att skuldermuskulaturen kontraheras och pressar ledhuvudet mot kanten av cavitas glenoidalis. Ca 50% av främre axelluxationerna resulterar i en Hill-Sachs lesion. Vid stor impressionsfraktur leder skadan till smärta och instabilitet med ökad luxtionsrisk. I dessa fall kan skadan behöva åtgärdas kirurgiskt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hur behandlar man en axellux?

A
  • Reponering görs med väl avslappnad och smärtlindrad patient.
  • Smärtlindring kan uppnås med intravenösa läkemedel alternativt nervblockad (alkohol/drogpåverkade patienter) eller sövning.
  • Läkemedel - Smärtstillning (morfin), muskelavslappnande (Stesolid®) är vanligast (2,5mg om inte det hjälper ge 2,5 mg till). Smärtlindring lokalt i leden brukar man alltid nästan ge, cylokain (karbokain, narkain).
  • Sederign i lustgas kan vara ett alternativt.
  • Reponering, finns flera olika metoder där ingen är 100%. Det är bra om reponeringen genomförs tidigt då det underlättar proceduren samt minskar risken för komplikationer.

Efter reposition DIREKT DISTALSTATUS!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vilka reponeringsmetoder finns det ?

A

Utåtrotation
Stimsons teknik
Sakpulamanipulation

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hur för man Stimsons?

A

PLACERA PT PÅ MAGE PÅ BRITS–>KONTINUELIG DRAG 2,5-5 KG UNDER 0 MIN

17
Q

Vad kan man använda de första dagarna efter reposition?

A

Mitella eller »collar’n’cuff«-slynga kan användas i smärtlindrande syfte i några dagar, men minskar inte risken för återfall . Traditionellt har immobilisering av armen i inåtroterat läge varit standard. På senare år har enstaka studier visat bättre läkning av ledkapseln och mindre risk för ny luxation efter immobilisering i utåtroterat läge, vilket har medfört att inåtroterad immobilisering har ifrågasatts. Omfattande metaanalyser av den vetenskapliga litteraturen har emellertid visat att det inte finns vetenskapligt stöd för att ersätta traditionell immobilisering i inåtroterat läge

18
Q

Vad ska pat tänka på efter axellux?

A
  • Immobilisering i smärtstillande syfte. Oftast med mitella eller liknande i 1-2 veckor.
  • Sjukgymnastik
  • Uppföljning efter 2-3 månader
  • Bör undvika kaströrelser i 6 veckor.
  • Vid frekventa axelluxationer kan bankartskadan opereras
19
Q

I vissa fall, särskilt hos äldre individer, uppstår akut ruptur av rotatorkuffen i samband med axelluxation. Om man har en sån patient vad är viktigt att göra?

A

Efter framgångsrik reposition är det därför viktigt att försöka undersöka aktiv abduktionsförmåga för att värdera eventuell skada, vilken ofta engagerar supra­spinatusmuskeln. En eventuell ruptur kan identifieras genom att undersöka aktiv rörlighet och styrka med Jobes »empty can«-test och »drop arm«-test.

20
Q

Efter det akuta omhändertagandet vid främre förstagångsluxation hänvisas patienten vart?

A

axelspecialiserad fysioterapeut för strukturerad rehabilitering med målet att uppnå en stabil axel med återställd funktionsnivå.
- Det är viktigt att omedelbart börja träna rörlighet av hand och armbåge och passiv rörlighet i axeln. Så snart smärtan tillåter ska aktiv rörelse- och stabilitetsträning genomföras dagligen och bör fortgå under minst 3 månader.
- Patienten uppmanas att undvika ytterlägen, i synnerhet abducerad utåtrotation, under 6–8 veckor för att tillåta läkning av ledkapsel och ledband.
- Om fysioterapeuten misstänker skada på rotatorkuffen bokas återbesök till läkare.
- Återgång till idrott bör inte ske förrän full rörlighet och styrka har uppnåtts (jämfört med frisk sida), vilket tar minst 3 månader.
- Individer som önskar återuppta idrott med hög belastning på skulderleden (t ex handboll och spjutkastning) ska alltid träna idrottsspecifika övningar före återgång, vilket ofta kräver 6 månaders rehabilitering.

21
Q

När kan operation bli aktuell

A

Indikation för remiss till ortoped för ställningstagande till operation föreligger om patienten trots fullföljd rehabilitering har instabilitetsbesvär och vill bli opererad. I dag genomförs stabiliserande operation som regel med artroskopisk teknik.

22
Q

Vad göt man under operationen om en sådan ska göras efter axellux för pat en instabiltiet?

A

Den vanligaste operationsmetoden är anatomisk rekonstruktion, vilken innebär att Bankart-skadan lagas genom att labrum glenoidale förankras på ledpannan med en speciell fästmetod (suturankare). De senaste årens studier har visat att artroskopisk och öppen kirurgi är jämförbara avseende postoperativa komplikationer, rehabiliteringstid, återvunnen funktionsnivå och risk för återfallsluxationer

23
Q

Vilka komplikationer kan man få av en axellux?

A
  • Skada på plexus brachialis
  • En axelluxation hos en patient äldre än 40 år medför ökade risker för skador på rotatorcuff, ledskål, ledhuvud och övergående n. axillarispares.
  • Bankartskada -skada på labrum glenoidale
  • Hill–Sachs lesion - Impressionsfraktur posterolateralt på caput humeri vilken uppstår till följd av att skuldermuskulaturen kontraheras och pressar ledhuvudet mot kanten av cavitas glenoidalis.
24
Q

Efter förstagångsluxation är den genomsnittliga risken för upprepade luxationer 30 procent . Vissa patientgrupper har emellertid högre respektive lägre risk av olika orsaker.Vilka riskfaktorer finns för en återfalllux?

A

. Den viktigaste riskfaktorn för återfallsluxation är ung ålder. Risken för återfallsluxation är särskilt hög bland unga individer som har genomgått icke-operativ behandling, där återfallsluxation förekommer hos åtminstone hälften av individerna. Individer som har genomgått stabiliserande kirurgi (såväl artroskopisk som öppen kir­urgi) kan förvänta sig ett tillfredsställande resultat som varar över tid. Ungefär 90 procent av dessa individer är återfallsfria och idrottsaktiva 10 år efter ingreppet