Tentafrågor cren Flashcards

1
Q

Vilka bedside-undersökningar anser du är viktiga att utföra på Sven-Arne påmottagningen för att du ska få en uppfattning om hans kärlstatus i benen?

A

Du palperar pulsarna i Sven-Arnes kärl i benen och finner goda pulsationer i ljumskarna men att pulsationer i arteria poplitea samt fotartärer saknas bilateralt. Du tar även hans blodtryck som liksidigt visar 180 / 100 mmHg i vänster ochhöger arm. Du utför även en ankelblodtrycksmätning och får fram ett Ankel Brachial Index på 0.8 på höger sida samt 0.5 för vänster sida

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Baserat på dina fynd ovan, vilka är enligt dig de tre viktigaste primära åtgärdernadu behöver diskutera med Sven-Arne i hans fortsatta medicinska handläggning?

A

Innan besöket avslutas uppmanar du Sven-Arne att sluta röka samtöka sin gångträning. Baserat på hans höga blodtryck önskar du intensifierad blodtrycksmätning via vårdcentralen inför insättning av blodtryckssänkande medicin samt ställningstagande till insättning av behandling med statiner

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilken/vilka diagnostiska undersökningar överväger du att Sven-Arne skagenomgå?

A

Du kan överväga gångmatteprov för att mer exakt bestämma gångsträckan. Bilddiagnostiskt kan man välja mellan konventionell angiografi, CT- angiografi, MR-angiografi samt ultraljud-duplex. Var och en av dessa har sina fördelar.Dock bör konventionell angiografi inte användas enbart i diagnostiskt syfte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Utöver konservativ behandling, vilka andra invasiva åtgärder kan du överväga förSven-Arne? Motivera ditt svar.

A

Man kan tänka sig endovaskulär behandling eller öppen bypass. Fördelen med endovaskulär behandling är att det är en minimalt invasiv åtgärd men nackdelen är en något sämre hållbarhet på sikt jämfört med bypass-kirurgi som är ett”större ingrepp”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad ska göra om du misstänker en akut isshemi i ben?

A

Bästa undersökning är CT-angiografi. Ultraljud-Duplex kan vara avvärde men kan vara svårbedömt och svårtillgängligt nattetid. MR-angiografi också ett alternativ men även detta svårt nattetid. Det är viktigt att undersökningen genomförs med högsta prioritet för att spara tid. Man bör också ge patienten antingen iv Heparin eller sc lågmolekylärt heparin för att förhindra progress av påbyggnadstrombos.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Akut CT-angio visar en sannolik emboli belägen i distala arteria femoralis superficialis vänster sida. Vilken är lämpligaste åtgärd för att återställa cirkulationen i benet?

A

I detta fall är en embolektomi via öppen operation i ljumsken detbästa. Man använder då en ballong-kateter för att avlägsna embolin. Endovaskulär embolektomi med aspiration är möjligt men tekniskt komplicerat. Thrombolys är olämpligt med tanke på dels den svåra ischemin och därmed tidsaspekt samt att patienten är nyopererad och därmed stor risk för blödningskomplikation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly