Uitwendig oor, middenoor en hoortoesteltoepassingen Flashcards

1
Q

Onderdelen van oorschelp

A

Tragus (kraakbeenstukje voor ingang gehoorgang), cavum conchae, helix (buitenste kraakbeenrandje), antihelix (binnen de helix), scapha (tussen helix en antihelix), antitargus en lobulus auriculae (oorlel)
Oorlel is gemaakt van bindweefsel en is niet aangedaan bij perichondritis (dat komt vaakst voor bij piercings en oorbellen in kraakbenig deel van het oor).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Waardoor kunnen aandoeningen van de oorschelp komen

A

Congenitale afwijkingen, trauma, ontstekingen (perichondritis en chondrodermatitis nodularis helicis (chirurgisch behandelen met bijv wigexcisie maar weghalen is niet noodzakelijk)) en tumoren.
Diagnose doe je door excisiebiopt met krappe marge.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Stappen die je moet ondernemen als het toch om carcinoom blijkt te gaan

A

Re-excisie met ruime marge, dan histologisch onderzoek. Als plaveiselcelcarcinoom of melanoom moet je lymfeklieren checken (pre- en retro-auriculair in de hals). Dan rest van de huid van het gezicht nakijken op afwijkingen en indien verder gevorderd (controleren op metastasen elders in het lichaam met scan).
Als plaveiselcelcarcinoom blijkt moet ook behandelen met radiotherapie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Differentiaaldiagnose van aandoeningen van uitwendige gehoorgang

A

Aangeboren afwijkingen, corpus alienum, oorsmeerprop, ontsteking en trauma

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Cerumen

A

Bestaat uit afgeschilferd epitheel, haartjes, stofpartikels, zuur met bacterice werking, lipiden, aminozuren en mineralen.
Functie: afvoeren andere stoffen om ontsteking te voorkomen, beschermen tegen infecties, afvoer en afstoot van water.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Cerumen verwijderen

A

Wattendrager of cerumenoogje of aspiratie (stofzuigertje) kan door KNO-arts worden gedaan. Uitspuiten kan door de HA (mag niet bij trommelvliesperforatie in VG)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Witte verdikkingen op het trommelvlies

A

Wijzen op myringosclerose, trommelvliescalcifactie. Oorzaak is chronische ontsteking, blijft verder vaak asymptomatisch. En wordt ook wel gezien bij buisjes in trommelvlies in VG.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

2 vormen otitis externa

A

Infectieus en eczemateus

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Infectieuze otitis externa

A
  • Door ziekteverwekker, meestal acuut, nat
  • Presentatie: licht erythemateuze huis en soms gezwollen, mogelijk vocht en viezigheid secretie, vaak erg pijnlijk, jeuk en blaasjes zichtbaar in oor.
  • Oorzaken: vaak door infectie (mogelijk secundair aan droge vorm), bacteriën hierbij zijn vaak pseudomonas en S. aureus
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Eczemateuze otitis externa

A
  • Meestal chronisch en droog en vooral door gevoelige huid ter plaatse.
  • Presentatie: vaak niet pijnlijk, wel jeuk, variabele verdikking en zwelling van gehoorganghuid (die is vernauwd), vaak droge schilfers en kan gehoorverlies optreden.
  • Oorzaken: allergische reactie voor bijv. oorbel
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Behandeling infectieuze otitis externa

A

Eerst gehoorgang goed reinigen (dan pas medicatie voorschrijven). Ook kijken of geen perforatie in trommelvlies zit (anders is lokale behandeling niet effectief en kunnen gehoorgang en trommelvlies niet goed worden geïnspecteerd).
Topicaal behandelen: vochtige tampon met oordruppels gedurende 24h, water mag dan niet in oor komen. Dan 6-10dagen oordruppels. Maar kan wel altijd resistentie geven, gunstig milieu creëren voor schimmels of huidreactie opwekken.
Eerst zure oordruppels geven, als die niet werken dan met antibiotica en corticosteroïden. Als koorts en ziek voelen-> oraal flucloxacilline toevoegen.
Doorverwijzen naar KNO-arts bij veel recidieven of persisterende klachten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Myringitis bullosa

A

Als rood trommelvlies met blaren erop en forse otalgie (pijn in het oor). En perceptief gehoorverlies. Trommelvliesontsteking. Oorzaak is acute virusinfectie, vaak na bovenste luchtweginfectie.
Behandelen met pijnbestrijding (lokaal: lidocaïne hydrochloride, evt. systemisch). Niet blaasjes doorprikken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Otitis media met effusie

A

Vocht achter trommelvlies, maar geen roodheid, pijn of koorts. Trommelvlies is intact, geen symptomen van acute infectie. Slijm uit middenoor kan niet goed door buis van Eustachius naar neus-keelholte, hoopt op. Dan geleidingsverlies door slijmprop.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Symptomen otitis media met effusie

A

Vaak asymptomatisch, aspecifiek, geleidingsgehoorverlies (30dB), vertraagde spraak/taalontwikkeling en gedrag/concentratie/schoolprestaties.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Gehoortest; test van Weber

A

Maakt onderscheid tussen perceptief en conductief gehoorverlies. Geleidingsverlies gaat fout in gehele geleidingsproces. Perceptief probleem is gelokaliseerd in cochlea, conductief in middenoor of buitenste gehoorgang.
Stemvork trillend op midden van het hoofd plaatsen, bij normaal gehoor hoor je midden in de schedel.

Als geleidingsverlies-> hoor je beter aan aangedane oor (geen verstoring door geluiden van buitenaf)
Als perceptieverlies-> juist beter horen aan gezonde oor (minder trillingen doorgeven bij aangetaste oor).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Gehoortest; proef van Rinne

A

Bepaalt verschil tussen geleiding via bot en via gehoororgaan. Stemvork aanslaan, die eerst op mastoïd plaatsen, en dan voor oor houden. Geluid wordt luider omdat geleiding via gehoorbeentjes beter is. Als niet zo-> dan geleidingsverlies.
Een normale uitkomst noem je hier positief.

17
Q

Tympanogram

A

Reactie van trommelvlies op verschillende drukken vanuit meatus aucusticus externus te testen. Eerst wordt een deel weerkaatst en dan een daal geabsorbeerd. Dat zorgt voor compliantie van trommelvlies. Dus je bepaalt compliantie/flexibiliteit. Verticale as is compliantie en horizontale de druk in auditieve kanaal

18
Q

Hoe kunnen tympanogrammen eruit zien?

A
  • Normaal: lijkt een soort berg met piek in het midden. Is normale, atmosferische druk in middenoor
  • Piek kan naar links verplaatsen door onderdruk in middenoor (meestal door tubadysfunctie)
  • Vlak tympanogram, zonder piek. Middenoor is gevuld met vocht, trommelvliesperforatie (lijn ligt dan hoger) of een vastgegroeid trommelvlies. Er is geen compliantie
  • Abnormaal grote compliantiepiek, trommelvlies is abnormaal mobiel (atrofisch) en/of gehoorsbeentjes (onderbroken)
19
Q

Audiogram

A

Geeft weergave van de zachtste geluiden die een persoon kan horen bij verschillende frequenties. Onderscheid tussen L en R. Let op lucht- en beengeleiding.
Op verticale as staat intensiteit in decibel en horizontaal de frequentie in Hz. Gehoordrempel tussen 0-25dB is normaal.

20
Q

2 soorten gehoorverlies

A

Conductief: over alle frequenties zijn de tonen bij een hogere drempel (hogere dB) dan normaal niet meer te horen

Perceptief: bij hogere frequenties neemt gehoordrempel sterk af. Bepaalde tonen zijn niet meer te horen bij hogere dB dan normaal.

21
Q

Slechthorendheid in audiogram

A

Als perceptief: dan hebben lucht en beengeleiding hetzelfde verlies en is oorzaak gelokaliseerd in percipierende deel van auditieve systeem. Beide lijnen van oren lopen dan gelijk naar beneden

Geleidingsverlies: beengeleidingsdrempel is normaal, maar die van luchtgeleiding niet. Er is een air bone gap. Je kan opmaken uit audiogram dat middenoor minder goed functioneert, er is sprake van geleidingsverlies

22
Q

OME behandelen

A

Corticosteroïden neusspray tegen pijn, daarnaast afwachten. Als klachten langer dan 3-6maanden aanwezig en gehoor ook verslechterd (>25dB) kan trommelvliesbuisje worden geplaatst

23
Q

Cholesteatoom

A

Als op trommelvlies intrekking in membraan van Shrapnell is en intrekking opgevuld met wit debris. Dan waarschijnlijk chronische otitis media met cholesteatoom.
Ontstaat door ophoping van celklonten van verhoornde epitheel (vooral keratine) in middenoor. Groeit dan middenoor in en naar achteren (richting mastoïd). Het kan congenitaal, verworven of secundair aan chronische otitis media voorkomen.
Is meest agressieve en lastigste te behandelen vorm van chronische otitis

24
Q

Complicaties cholesteatoom

A

Aantasten gehoorsbeentjes, kapot maken van trommelvlies, beschadigen van n. facialis, beschadigen van chorda tympani, aantasten evenwichtsorgaan en meningitis/hersenabces.

25
Q

Behandeling cholesteatoom

A

Operatief verwijderen. Kan sanerende operatie: via retro-auriculaire incisie cholesteatoom, pus en necrotisch bot verwijderd. Als gehoorbeentjes beschadigd worden verwijderd en vervangen.
Of radicale operatie: mastoïd, middenoor en gehoorgang samengevoegd tot 1 compartiment. Waarin afwijking groeit wordt allemaal weggehaald.

26
Q

Onderdelen hoortoestel

A
  • Microfoon: ontvangt het binnenkomende geluid
  • Processor: verwerkt geluid (met filters voor bijv. lage of hoge tonen) en versterkers
  • Luidsprekertje: geeft daarna het akoestische geluid door
  • Oorstukje: in of aan het oor
  • Batterij/accu
27
Q

Soorten hoortoestellen

A

AHO (achter het oor): via slangetje wordt geluid uit hoortoestel naar oorstukje gebracht. Kan vrij grote batterij en versterker bevatten en vooral geschikt bij ernstig gehoorverlies

IHO (in het oor) en ITC (in het kanaal): kunnen onopvallender worden gedragen maar hebben kleinere batterij en dus minder versterking. Ouderen kunnen door klein moeite hebben met in en uit doen. Goede discipline bij onderhoud nodig want oorsmeer kan filtertje doen verstoppen

CIC (complete in the canal): allekleinste, hebben zelfde voor en nadelen als IHO.

28
Q

CROS (controlateral touding of signal) toestel

A

Hoorn en microfoon worden op verschillende plekken aangebracht. Geluidsgolf wordt d.m.v. dove oor opgenomen en aan gezonde oor verder geleid. Zo kunnen klanken die bij dove oor aankomen opgenomen worden en gehoord worden. Hierdoor kan je richtingshoren ook al ben je eenzijdig doof.

29
Q

BiCROS

A

Optie bij gecombineerde eenzijdig doofheid en gehoorverlies aan andere oor. Ook hier neemt microfoon signalen bij dove oor op en verstuurt ze draadloos naar andere oor. Maar omdat bij andere oor ook gehoorverlies is, is er daar ook een microfoon die signalen opvangt. Beide signalen worden dan versterkt om zo goed mogelijk gehoorvermogen te maken

30
Q

BCD (bone conduction device)

A

Zit verankert in bot. Geluid wordt eerst opgevangen door BCD, dan versterkt en overgebracht via abutment (koppelstuk) naar implantaat in de schedel. Via beengeleiding bereiken de trillingen de cochlea, niet meer via gehoorgang en middenoor.
Voorwaarde voor BCD plaatsen is dat binnenoor redelijk goed functioneert.

31
Q

BAHD (implanteerbare beengeleider)

A

Transcraniaal CROS-hoortoestel. Wordt geplaatst bij het dove oor van een patiënt met eenzijdig gehoor. Het opvangen geluid wordt als trilling via de beengeleiding naar goede oor gebracht. Toepassen bij conductief gehoorverlies en bij gemengd gehoorverlies met een beperkte perceptieve component