cellen Flashcards
(40 cards)
i vilka celler finns cellkärnor?
i alla celler som kan föröka sig
Vad innehåller cellkärnan?
genetisk information, arvsmassa (dvs DNA) som lagras och överförs från genration till generation
Varför finns DNA i cellens centrum?
så att det kan skyddas så gott som möjligt
ge exempel på cell som inte kan dela sig
röda blodkroppar (erytrocyter), hjärt och muskel celler
vad betyder nucleus?
cellkärna
beskriv cellekärnans skyddande skikt.
omges av ett dubbelt cellmembran, det inre tillhör cellkärnan & det yttre tillhör det endoplasmatiska retiklet
hur tar små molekyler och joner sig in i och ut ur cellkärnan?
genom porer i membranet
vad är DNA-molekylen uppbyggd av?
uppbyggt av nukleotider, varje nukleotid i DNA består av tre delar: en sockermolekyl; deoxiribos, en fosfatgrupp och en kvävebas. kvävebaserna är kvävehaltiga föreningar som sitter ihop i olika konstellationer och bygger upp “trappstegen” i DNA-molekylen
vilka kvävebaser består DNA av?
4 kvävebaser: adenin (A), tymin (T), cytosin (C) och guanin (G). 2 kvävebaser bildar tillsammans ett trappsteg, adenin+tymin besparar alltid, likaså cytosin+guanin
Vad är cellen uppbyggd av? (svara i procent och vilka ämnen)
Cellen består av 70-80% vatten och 20-30% fasta beståndsdelar.
- De fasta beståndsdelarna är organellerna, cellmembranet (=fosfolipider och kolesterol), oligosackarider och proteiner (=aminosyror).
- Proteinerna utgör 80% av de fasta beståndsdelarna och är transportproteiner som sitter i membranet och transporterar olika specifika ämnen. Proteiner finns även i cytosolen och i cellkärnan som enzymer.
(kan vara aktiv eller passiv, exempelvis passiva= leaking channels, som inte använder energi eller akitva= receptorstyrda eller spänningsstyrda jonkanaler)
- andra fasta beståndsdelar är molekyler, joner som tillexempel fetter (=triglycerider som cellen använder för energi)
vad är en gen? vad gör den?
de tripletter (tre kvävebaser bredvid varandra) som tillsammans behövs för att cellen ska kunna bilda ett protein kallas för en gen. tripletterna bildar en mall för en aminosyra, tripletten berättar för ribosomen som ska tillverka proteinet vilken aminosyra som ska sitta på platsen
meios
mitos
Celldifferentiering?
Alla celler kommer från 1 samma cell: den befruktade äggceller. Denna delar sig till två, sen fyra, åtta OSV. Efter några delningar börjar de utvecklas till specifika celler med olika funktioner och former. T.ex nervceller, muskelceller OSV. Detta är Celldifferentiering.
Det varierar stort mellan de olika cellerna eftersom de har olika funktioner och behöver då olika förutsättningar.
Celler bildar vävnader, de olika vävnadstyper är i sin tur olika byggstenar för kroppens organ. Dessa organ skapar därefter olika system i samspel med andra organ. T.ex matspjälkningssystemt. Dessa system skapar i sin tur hela organismen.
kroppens inre konstanta miljö?
Vår innre miljö måste vara tämligen konstant. Det måste finnas en viss mängd vatten, mineraler och glukos för att våra celler ska må bra. Förutsättning för att celler ska kunna fungera.
Protein
80 % av cellens fasta beståndsdelar är protein.
Protein är uppbyggda av 20 olika aminosyror som sätts ihop av olika kombinationer.
11 aminosyror kan vi producera själva: icke essentiella: detta sker i levercellerna
9 aminosyror måste vi få i oss via födan: essentiella
hur länkas aminosyror ihop
För att celler ska kunna producera protein behövs aminosyror länkas samman. Detta sker genom peptidbindningar. Om två aminosyror kopplas samman är det en dipepptid, om tre kopplas samman blir det en tripeptid. Långa peptider kallas plolypeptider. Om mer än 50 aminosyror kopplas ihop genom peptidbindningar är det ett protein.
Proteinets egenskap beror på hur aminosyrorna är kopplade, hur många och hur låna de är.
Ordningen på aminosyrorna bestäms av vårt DNA alltså vår arvsmassa.
nämn 3 lipider
Triglyserider är uppbyggd av 1 glyserol där 3 fettsyror sitter fast. Detta är kroppens mest koncentrerade form av lagdrad energi.
Fosdfolipid är en lipid som innehåller en fosfatgrupp. Har även är glyserol där 2 fettsyror är bundna till. Fosfatgruppen ersätter den tredje fettsyran
Steroider (Kolesterol) är en lipid som innehåller 4 ringar av kolatomer. Är basen till våra steoridhermorer t.ex våra könshormoner.
varför är lipider viktiga för vår kropp
Lipider som grupp är väldigt viktiga för cellen eftersom de ingår i olika cellsturkturer och är grundsubstans till vissa hormoner samt energireserv.
Kroppen kan själv bilda vissa lipider, t.ex kolesterol, i levercellerna.
vad består glukos av
monoskarrider
Polysakarider?
Polysakarider, en sammanslagning av ett större antal monoskarrider 10-100. T.ex stärklese.
Dessa är bara en massa glukosmolekyler som sitter ihop.
vilka egenskaper har fosfilopiderna i cellmembranet
Fosfoliperderna ligger brevid varandra med dess hydrofila (huvudena) delar ut mot och in mot den intracellulära och extracellulära. Dessa för att de är vattenlösliga. Detta göra att de hydrofoba fettsyrorna (svansarna) läggs mot varandra och skapar ett mellanskikt i membranet. De ligger alltås i två lager med fettsyrorna innåt mot varandra och huvudena utåt.
Fosfolipidmolekylerna byter ständigt plats med varandra. Detta gör att membranet är rörligt. Ju större denna rörlighet är destu lättare är det för andra hyfroboba molekyler att komma in genom membranet. t.ex steoridhormoner.
vad är kolesterolet uppgift i cellen
Mellan fosfolipiderna finns även kolesterol, dessa har en mycket stark bindning och gör så att cellen hålls ihop. De binder ihop vissa fosfolipiderna, Detta gör även så att vissa ämnen hindrar att komma in i cellen. T,ex lösta gaser som syre.
vad är membranets funktioner
- Avgränsa det som finns inuti cellen(ICV) från det som finns utanför cellen (ECV).
- Transportera vattenlösliga ämnen in och ur ur cellen med hjälp av proteiner.
- Mottager information från andra celler via signalsubstanser med hjälp av receptorer.
- Katalyserar kemiska reaktioner med hjälp av enzymer.
(1. Avgränsar det som finns inuti cellen från det som finns utanför. Skydar cellen
2. Glykoprotein, kolhydrat som sitter fast på ett protein på membranet. Dessa fungerar som identifiering av cellen. Detta så att immunförsvaret vet att det är organismens egna celler.
3. Jonkanler (Proteinkanaler). Gör att polära ämnen kan ta sig in till cellen. T.ex lösta joner. De finns jonkanaler som alltid är öppna, dessa kallas läckkanaler. Finns även kanaler som är stängda men som öppnas när de stimuleras. Kallas för portar. Receptorer och spänningen över cellmembranet kontrollerar om de ska öppnas.
4. Tar emot information från andra celler via signalsubstanser, med hjälp recperatorer.
5. Det finns enzymer som katalyserar kemiska reaktioner med hjälp av enzymer.)