Campylobacter jejuni Flashcards

1
Q

Angiv generelle karakteristika ved Campylobacter

A

Campylobacter er en bakterieslægt, der omfatter flere arter kendt for at forårsage fødevarebårne infektioner hos mennesker.

Form og Struktur:
- Campylobacter-bakterier er gram-negative, spiralformede eller s-formede.
- En enkelt, polær flagellum giver organismen dens karakteristiske, hurtige mobilitet.
- Størrelsen af cellerne er relativt små i forhold til andre bakterier.

Mikroaerofilt Miljø:
- Campylobacter er mikroaerofile, hvilket betyder, at de trives bedst i miljøer med lavt ilt og høj kuldioxid, ligesom det findes i tarmene hos dyr og mennesker.

Temperaturfølsomhed:
- Disse bakterier er temperaturfølsomme og vokser bedst ved kropstemperatur eller lidt derover.

Naturlig Reservoir:
- Mange Campylobacter-arter er en del af tarmfloraen hos en række dyr, især fugle (f.eks. kyllinger) og pattedyr.

Menneskelig Sygdom:
- Campylobacter inficerer tarmen og kan forårsage ulcerative, inflammatoriske læsioner i jejunum, ileum eller kolon. Bakteriæmi kan forekomme.

Fødevarebårne Infektioner:
- Infektioner forårsaget af Campylobacter skyldes ofte forurenet fødevarer, især undercooked eller forurenet fjerkræ, rå mælk og forurenet vand.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv epidemiologien af Campylobacter jejuni

A

Campylobacter jejuni er en fødevarebåren patogen og er en af de mest almindelige årsager til bakteriel gastroenteritis hos mennesker.

Fødevareoverførsel: Campylobacter jejuni overføres ofte til mennesker gennem forbrug af forurenet fødevarer, især råt eller utilstrækkeligt tilberedt fjerkræ, mejeriprodukter og vandforurening.

Kontakt med dyr: Infektion kan også ske ved direkte eller indirekte kontakt med inficerede dyr, især fjerkræ som kyllinger.

Sæsonvariation: Forekomsten af Campylobacter-infektioner stiger ofte om sommeren, hvilket kan være forbundet med øget forbrug af grillet kød og udendørs aktiviteter.

Forurenede vandforsyninger: Forurenet drikkevand er en anden kilde til infektion, især i områder med dårlig sanitet.

Rejsende diarré: Campylobacter-infektion er også en almindelig årsag til rejsende diarré, især i lande med dårlig hygiejne og utilstrækkelig fødevarekontrol.

Person-til-person overførsel: Selvom person-til-person overførsel ikke er så almindelig som fødevarebåren overførsel, kan det ske, især i husholdninger og institutionelle indstillinger.

Inkubationstid og symptomer: Inkubationstiden for Campylobacter-infektioner er typisk 2-5 dage. Symptomer omfatter diarré, mavesmerter, feber, kvalme og opkastning.

For at forebygge infektion er det vigtigt at tage fødevaresikkerhedsforanstaltninger, såsom at sikre, at kød tilberedes korrekt, undgå forurenet vand og praksis god personlig hygiejne, især ved håndtering af råt kød.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv patogenesen af Campylobacter jejuni

A

Invasion og Kolonisering: Campylobacter jejuni invaderer slimhinden i tyndtarmen og forårsager kolonisering.

Inflammatorisk Respons: Bakterien udløser en inflammatorisk respons, hvilket fører til symptomer som feber, hovedpine og myalgi.

Toksinproduktion: C. jejuni producerer toksiner, herunder et cytotoxin, der kan være involveret i inflammatorisk colitis, og et enterotoxin, der påvirker adenylylcyclaseaktivitet og forstyrrer elektrolyt- og væskebalancen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv den kliniske signifikans af Campylobacter jejuni

A

Akut Enteritis: Den mest almindelige manifestation er akut enteritis, der præsenterer sig med symptomer som mavesmerter, diarré (som kan være blodig), feber og andre systemiske symptomer.

Rejsende Diarré: C. jejuni er en almindelig årsag til rejsende diarré, især i områder med forurenet vand eller fødevarer.

Pseudoappendicitis: Infektionen kan efterligne symptomerne på appendicitis uden faktisk betændelse i vedhænget.

Bakteriæmi: Bakteriæmi (tilstedeværelsen af bakterier i blodet) kan forekomme, især hos sårbare grupper som spædbørn og ældre voksne.

Komplikationer: Alvorlige komplikationer inkluderer septisk abort, reaktiv arthritis og Guillain-Barré-syndrom.

Det er vigtigt at bemærke, at de fleste tilfælde af C. jejuni-infektion er selvafgrænsende, men alvorlige tilfælde kan kræve antibiotikabehandling. Personer med kompromitteret immunsystem har en øget risiko for at udvikle alvorlige komplikationer. Forebyggende foranstaltninger omfatter fødevaresikkerhedsforanstaltninger og god hygiejnepraksis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv laboratorisk identifiktion af Campylobacter

A

Prøveindsamling: Afføringsprøver indsamles fra den mistænkte patient.

Kultur: Prøven dyrkes på specielle selektive medier, såsom Blodfri selektiv agar (mCCDA), der skaber et miljø passende for vækst af Campylobacter.

Inkubation: Kulturen inkuberes ved mikroaerofile betingelser (lavt ilt, højt CO2) ved en passende temperatur, normalt omkring 42 grader Celsius.

Mikroskopisk undersøgelse: Krumme, spiralformede organismer med en enkelt polær flagellum og darting bevægelse kan observeres i mikroskopet.

Biokemisk testning: Yderligere test udføres for at bekræfte identiteten af Campylobacter. Dette kan omfatte oxidasetest og andre biokemiske profiler.

Molekylær identifikation: Molekylære metoder som PCR kan også anvendes til at bekræfte tilstedeværelsen af Campylobacter og differentiere mellem forskellige stammer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvordan behandles en infektion med Campylobacter?

A

Formålet ved behandling er at Forebygge dehydrering og elektrolytforstyrrelser samt forhindre smittespredning.

En infektion med Campylobacter behandles normalt symptomatisk med fokus på væske- og elektrolytterstatning for at modvirke dehydrering, især hvis der er diarré.

For patienter med mere alvorlige symptomer, såsom høj feber, blodig diarré, forværring af sygdom eller sygdom, der varer mere end en uge, kan lægen overveje at ordinere antibiotika. Ciprofloxacin er ofte valgt som det foretrukne antibiotikum til behandling af Campylobacter jejuni-infektioner, men andre antibiotika kan også være effektive.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvordan forebygges infektion med Campylobacter?

A

Forebyggelse af Campylobacter-infektioner involverer en kombination af fødevaresikkerhedsforanstaltninger og personlig hygiejnepraksis.

Madlavning: Sørg for at tilberede kød, især fjerkræ, grundigt for at dræbe eventuelle bakterier. Brug en madtermometer for at sikre, at kødet opnår en sikker temperatur. For eksempel skal kylling være kogt til en indre temperatur på mindst 74 grader Celsius.

Rå mad: Undgå krydskontaminering ved at bruge adskilte skærebrætter og køkkenredskaber til råt kød og andre fødevarer. Vask hænder grundigt efter håndtering af råt kød.

Pasteurisering: Brug pasteuriserede mælkeprodukter for at forhindre bakterieinfektioner. Undgå upasteuriserede mejeriprodukter.

Håndhygiejne: Vask hænder omhyggeligt med sæbe og vand efter at have håndteret råt kød, brug af toilettet og før måltider. Dette hjælper med at forhindre spredning af bakterier.

Vandkvalitet: Drik kun rent og sikkert vand. Kog vand fra ukendte kilder, hvis det er nødvendigt.

Forsigtighed ved rejse: Vær forsigtig med mad og vandkvalitet, når du rejser til områder, hvor sanitære forhold kan være dårlige.

Forsigtighed med kæledyr: Vær forsigtig med kontakt med husdyr og husdyrgødning, da Campylobacter kan findes i dyrefæces.

Disse foranstaltninger hjælper med at reducere risikoen for Campylobacter-infektion. Hvis der opstår symptomer på infektion, såsom diarré, mavesmerter eller feber, bør en læge konsulteres for passende behandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly