Gram-positive bakterier Flashcards

1
Q

Angiv de væsentligste Gram-positive bakteriegrupper

A

Gram-positive bakterier er en stor gruppe af bakterier, der deler en fælles karakteristik i form af deres cellevægsstruktur og reaktion på Gram-farvningstesten. De er kendt for at bevare den lilla farve i en Gram-farvningstest, hvilket indikerer, at de har en tyk lag af peptidoglycan i deres cellevæg og mangler en ydre lipidmembran. Her er nogle eksempler på gram-positive bakteriegrupper og nogle af de bakterier, der tilhører dem:

  1. Stafylokokker (Staphylococcus): Stafylokokker er sfæriske eller klumpede bakterier. Nogle kendte arter inkluderer Staphylococcus aureus, der kan forårsage hudinfektioner, madforgiftning og endda alvorlige systemiske infektioner.
  2. Streptokokker (Streptococcus): Streptokokker er ofte arrangeret i kæder og inkluderer arter som Streptococcus pyogenes, der er ansvarlig for streptokok halsbetændelse, og Streptococcus pneumoniae, der kan forårsage lungebetændelse.
  3. Enterokokker (Enterococcus): Enterokokker er almindelige i tarmen og omfatter Enterococcus faecalis og Enterococcus faecium. De kan forårsage infektioner i urinvejene og andre steder.
  4. Corynebakterier (Corynebacterium): Corynebakterier er stavformede og inkluderer Corynebacterium diphtheriae, som forårsager difteri.
  5. Listeria (Listeria): Listeria monocytogenes er en gram-positiv bakterie, der kan forårsage fødevarebårne infektioner.
  6. Bacillus (Bacillus): Bacillus anthracis er ansvarlig for miltbrand, mens Bacillus subtilis bruges i forskning og industrielle processer.
  7. Clostridium (Clostridium): Clostridium-bakterier inkluderer Clostridium botulinum (forårsager botulisme), Clostridium tetani (forårsager stivkrampe) og andre, der er involveret i forrådnelsesprocesser og kan producere toksiner.
  8. Actinobakterier (Actinobacteria): Dette er en stor gruppe, der inkluderer bakterier som Mycobacterium tuberculosis (forårsager tuberkulose), samt bakterier, der producerer antibiotika, som Streptomyces spp.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Angiv generelle karakteristika ved Staphylococcus

A

Staphylococcus er en slægt af gram-positive bakterier, der har flere karakteristika, der er typiske for denne gruppe. Her er nogle generelle karakteristika ved staphylococci:

Form og arrangement: Staphylococci er sfæriske eller klumpede bakterier og er ofte arrangeret i klaser, der ligner druer.

Gram-positiv: Staphylococci er gram-positive bakterier, hvilket betyder, at de har en tyk peptidoglycan-cellevæg og bevare den lilla farve i en Gram-farvningstest.

Fakultative anaerobe: De er normalt i stand til at vokse i både tilstedeværelsen og fraværelsen af ilt, hvilket gør dem alsidige i deres habitatvalg.

Katalase-positiv: En vigtig karakteristika ved staphylococci er, at de er katalase-positive. Dette betyder, at de producerer enzymet katalase, som beskytter dem mod reaktive oxygenarter, såsom hydrogenperoxid.

Antibiotikaresistens: Nogle stammer af staphylococci har udviklet resistens over for antibiotika, hvilket gør behandling af staphylococcal-infektioner udfordrende.

Produktion af toksiner: Staphylococcus aureus, en af de mest kendte arter, er kendt for at producere forskellige toksiner, der kan forårsage en række sygdomme, herunder fødevareforgiftning og hudinfektioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad er koagulase-negativ Staphylococcus?

A

Koagulase-negativ Staphylococcus er en gruppe af bakterier, der tilhører Staphylococcus-slægten. Navnet “koagulase-negativ” refererer til det faktum, at disse bakterier ikke producerer enzymet koagulase, som er en vigtig egenskab hos den mere kendte bakterie, Staphylococcus aureus (som er koagulase-positiv). Koagulase-negative Staphylococcus omfatter adskillige forskellige arter og stammer af staphylococci.
- Den mest almindelige og vigtige er Staphylococcus epidermidis
- Den næstvigtigste er Staphylococcus saprophyticus

Koagulase-negative staphylococcus-arter er vigtige agenter i hospitalserhvervede infektioner, der er forbundet med brugen af implanterede protetiske enheder og katetre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Angiv de vigtigste Staphylococci og sygdomme forbundet dertil

A

Staphylococcus aureus
- Staph-infektioner: Dette omfatter hudinfektioner som bylder (abscesser), sårinfektioner, og follikulitis. Det kan også forårsage mere alvorlige infektioner som cellulitis og stafylokokker scalded skin syndrome.
- Stafylokokker halsbetændelse: Staphylococcus aureus kan også forårsage halsinfektioner, selvom Streptococcus pyogenes (gruppe A streptokokker) er mere almindeligt forbundet med streptokok halsbetændelse.
- Madforgiftning: Staphylococcus aureus kan producere toksiner, der forårsager fødevareforgiftning, når kontamineret mad indtages.

Staphylococcus epidermidis
- Staphylococcus epidermidis er normalt en del af den naturlige hudflora og findes også på slimhinderne. Det er normalt ikke patogent, men det kan forårsage infektioner, især i forbindelse med medicinske indretninger som katetre og implantater.
- Kateterassocierede infektioner: Staphylococcus epidermidis er en af de mest almindelige årsagsmidler til infektioner forbundet med katetre, inklusive urinvejsinfektioner og infektioner i blodbanen. Når katetre indsættes i kroppen, kan bakterier som S. epidermidis kolonisere kateterets overflade og forårsage infektioner.
- Implantatassocierede infektioner: Staphylococcus epidermidis kan forårsage infektioner i forbindelse med implantater som proteser, pacemakere og kunstige led. Bakterien kan danne en beskyttende biofilm på implantatets overflade, hvilket gør behandlingen vanskelig.

Staphylococcus saprophyticus
- Urinvejsinfektion (UVI): Staphylococcus saprophyticus er en hyppig årsag til urinvejsinfektioner, især hos kvinder i alderen 15-24 år. Infektionen involverer normalt blæren og kaldes ofte “blærebetændelse.” Symptomer på en urinvejsinfektion kan omfatte hyppig vandladning, smerte eller brændende fornemmelse under vandladning, trang til at urinere og smerter i underlivet. I mere alvorlige tilfælde kan infektionen sprede sig til nyrerne og forårsage pyelonefritis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Angiv generelle karakteristika ved Streptococcus

A

Streptococcus er en slægt af gram-positive bakterier, der deler flere generelle karakteristika. Her er nogle af de mest fremtrædende træk ved Streptococcus-bakterier:

Form og arrangement: Streptococcus-bakterier er normalt sfæriske og arrangeret i kæder eller klynger.

Gram-positiv: Streptococcus-bakterier er gram-positive, hvilket betyder, at de har en tyk peptidoglycan-cellevæg og beholder den lilla farve i en Gram-farvningstest.

Aerobe eller anaerobe: De kan være enten aerobe (der kræver ilt for at vokse) eller anaerobe (der vokser bedst i fravær af ilt), afhængigt af arten og stammen.

Katalase-negativ: Streptococcus-bakterier er normalt katalase-negative, hvilket betyder, at de ikke producerer enzymet katalase. Dette adskiller dem fra staphylococci, der er katalase-positive.

Hemolysin-produktion: Nogle streptokokker kan producere hemolysiner, som er enzymer, der nedbryder blodceller. Dette er en vigtig egenskab, der bruges til at differentiere mellem forskellige grupper af streptokokker, såsom alfa-hemolytiske, beta-hemolytiske og ikke-hemolytiske arter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvordan klassificeres streptococci?

A

Streptococci (flertal af “streptococcus”) er klassificeret på flere måder baseret på forskellige kriterier, herunder deres evne til at forårsage hæmolyse (nedbrydning af blodceller), deres celleform og deres immunologiske egenskaber. Den mest almindelige klassificering af streptococci er baseret på hæmolysen, og dette resulterer i følgende tre hovedgrupper:

Alfa-hemolytiske streptococci:
- Disse streptococci forårsager en delvis nedbrydning (hæmolyse) af røde blodlegemer i nærheden af dem. Dette resulterer i en grønlig farvning på blodagarplader.
- Eksempel: Streptococcus pneumoniae, også kendt som pneumokokker, er en alfa-hemolytisk streptococcus og en almindelig årsagsfaktor til lungeinfektioner.

Beta-hemolytiske streptococci:
- Disse streptococci forårsager en komplet nedbrydning (hæmolyse) af røde blodlegemer omkring dem på blodagarplader. Dette resulterer i en klar zone omkring kolonierne.
- Beta-hemolytiske streptococci er yderligere opdelt i grupper baseret på immunologiske egenskaber kaldet Lancefield-grupper. De mest kendte er gruppe A, B, C, D, og G streptococci.
- Eksempel: Streptococcus pyogenes (gruppe A streptokokker) er en beta-hemolytisk streptococcus og forårsager infektioner som streptokok halsbetændelse og impetigo.

Ikke-hemolytiske streptococci:
- Disse streptococci forårsager ingen hæmolyse af røde blodlegemer og resulterer i ingen synlig zone omkring kolonierne på blodagarplader.
- Ikke-hemolytiske streptococci omfatter forskellige arter, hvoraf nogle kan være potentielt patogene.
- Eksempel: Enterococcus er en ikke-hemolytisk streptococcus, der er blevet associeret med visse infektioner, især i tarmen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Angiv de vigtigste Streptococci og sygdomme forbundet dertil

A

Streptococcus pyogenes (Gruppe A Beta-hemolytisk):
- Disse bakterier forårsager en bred vifte af infektioner, herunder:
- Streptokok halsbetændelse: En infektion i halsen, der kan forårsage ondt i halsen, feber og hævede mandler.
- Impetigo: En smitsom hudinfektion, der resulterer i sår og skorper på huden.
- Nekrotiserende fasciitis: En sjælden, men alvorlig infektion, der angriber væv dybt under huden og kan være livstruende.
- Scarlet feber: En infektion, der kan følge efter streptokok halsbetændelse og resultere i en karakteristisk rød udslæt.
- Rheumatisk feber: En autoimmun sygdom, der kan udvikle sig efter ubehandlet streptokok halsbetændelse og påvirke hjerte, led og andre organer.

Streptococcus agalactiae (Gruppe B Beta-hemolytisk):
- Disse bakterier kan forårsage infektioner hos nyfødte, gravide kvinder og voksne med nedsat immunforsvar. Infektioner kan omfatte neonatal sepsis, lungebetændelse og blodinfektioner.

Streptococcus pneumoniae/Pneumococcus (Alfa-hemolytisk):
- Dette er en almindelig årsagsfaktor til lungeinfektioner som lungebetændelse og øreinfektioner hos mennesker, især børn og ældre.

Enterococcus faecalis (Ikke-hemolytisk):
- Urinvejsinfektion (UVI): Enterococcus faecalis er en almindelig årsagsfaktor til urinvejsinfektioner (blærebetændelse, nyrebetændelse osv.). Infektioner i urinvejene kan forekomme, især hos personer med katetre eller andre medicinske indretninger i urinvejene.
- Endocarditis: Enterococcus faecalis kan forårsage infektioner i hjertets indre foring (endocardium), hvilket resulterer i endocarditis. Dette er en alvorlig infektionstilstand, der kræver intensiv behandling med antibiotika og i nogle tilfælde kirurgi.
- Abdominal Infektioner: Enterococcus faecalis-infektioner kan påvirke mave-tarmkanalen og forårsage infektioner i tarmene, især hos personer med tarmsygdomme eller efter kirurgiske indgreb i tarmområdet.
- Infektioner i sår og sårskorper: Enterococcus faecalis kan også forårsage infektioner i hudlæsioner og sår, især hvis der er tegn på infektion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Angiv generelle karakteristika ved Gram-positive stave

A

Gram-positive stave er en gruppe af bakterier, der har visse fælles karakteristika og kan identificeres ved hjælp af Gram-farvningstekniken, hvor de fremstår som lilla-til-blå på mikroskopiske prøver. Her er nogle generelle karakteristika ved Gram-positive stave:

Cellevæg: Gram-positive stave har en tyk cellevæg, der indeholder et højt indhold af peptidoglycan. Dette giver dem deres evne til at forblive farvet med krystalvioletfarven under Gram-farvningen.

Form: Disse bakterier er normalt stavformede (cylindriske), selvom der kan være variationer i form og størrelse afhængigt af den specifikke art.

Gram-farvning: Gram-positiv stave bevarer den lilla-blå farvning i Gram-farvningstesten, hvilket indikerer, at de har en enkelt cellevæg og ikke en ydre membran som Gram-negative bakterier.

Katalase: De fleste Gram-positive stave er katalase-positive, hvilket betyder, at de producerer enzymet katalase. Dette enzym hjælper med at nedbryde brintperoxid og beskytter bakterierne mod skade fra oxidativt stress.

Sporedannelse: Nogle Gram-positive stave, som f.eks. Bacillus og Clostridium, er kendt for at danne sporer, som er resistente over for ekstreme miljøbetingelser og kan overleve i hviletilstand i lang tid.

Metabolisme: Gram-positive stave kan have en række forskellige stofskifteegenskaber og kan være aerobe (kræver ilt) eller anaerobe (ikke kræver ilt).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Angiv de vigtigste Gram-positive stave og sygdomme forbundet dertil

A

Corynebacterium diptheriae
- Difteri: Corynebacterium diphtheriae forårsager difteri, en smitsom sygdom, der kan påvirke halsen og forårsage alvorlige vejrtrækningsproblemer.

Listeria monocytogenes
- Listeriose: Listeria monocytogenes kan forårsage listeriose, en fødevarebåren infektion, der kan påvirke personer med nedsat immunforsvar, gravide kvinder og spædbørn. Det kan føre til alvorlige symptomer og endda død.

Clostridium botulinum
- Botulisme: Clostridium botulinum producerer et kraftigt neurotoksin, der kan forårsage muskelslaphed, lammelse og i alvorlige tilfælde død, når det indtages gennem forurenede fødevarer.

Clostridium difficile
- Clostridium difficile-infektion (CDI) eller clostridiose: CDI er en almindelig årsagsfaktor til infektiøs diarré og kan variere fra mild til alvorlig.

Clostridium perfringens
- Gasgangren: Clostridium perfringens kan forårsage gasgangren, en hurtigspredende vævsinfektion, der kan være livstruende.

Clostridium tetani
- Stivkrampe: Clostridium tetani producerer tetanustoksin, der forårsager muskelkramper og kan føre til alvorlige komplikationer, hvis det ikke behandles.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly