Chlamydia Flashcards

1
Q

Angiv generelle karakteristika ved Chlamydia

A

Struktur:
- Chlamydia er små, intracellulære bakterier, der er karakteriseret ved deres runde til ovale form. De varierer i størrelse under forskellige stadier af deres replikative cyklus.

Cellevæg:
- Chlamydias cellevæg består af to lipid dobbeltlag, der ligner en gramnegativ cellevæg. Peptidoglycan er ikke direkte påvist, men gener for dets biosyntese findes i deres genom.

Genomstørrelse:
- Chlamydia har relativt små genomstørrelser sammenlignen med andre bakterier.

Intracellulære parasitisme:
- Chlamydia er intracellulære parasitter, hvilket betyder, at de skal inficere værtsceller for at reproducere sig. De inficerer ofte celler i slimhinden, såsom epithelceller i luftvejene eller kønsorganerne.

Replikativ cyklus:
- Chlamydia gennemgår en kompleks replikativ cyklus, der omfatter to former:
- Den infektiøse form kaldet elementary body (EB)
- Den reproduktive form kaldet reticulate body (RB)
- Cyklussen involverer invasion af værtscellen, replikation, og frigivelse af nye infektiøse partikler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv Chlamydiaes fysiologi

A

Chlamydiae er intracellulære bakterier, og deres fysiologi er tilpasset deres parasitiske livsstil, der kræver levende celler for vækst og replikation.

Energiparasitter:
- Chlamydiae er energiparasitter, hvilket betyder, at de ikke kan producere deres egne energirige molekyler som ATP (adenosintrifosfat) eller regenerere NAD+ ved oxidation. De er afhængige af værtscellens energimetabolisme.

Intracellulær vækst:
- Chlamydiae er obligate intracellulære patogener, hvilket betyder, at de skal inficere en værtscelle for at reproducere sig. De foretrækker ofte epithelceller i slimhinder som værtsceller.

Replikativ cyklus: Chlamydiae gennemgår en kompleks replikativ cyklus, der omfatter to former:
- Elementary body (EB), der er den infektiøse form, der kan overleve uden for værtscellen og indfange nye celler.
- Reticulate body (RB), der er den reproduktive form, der replikerer inden i værtscellen.

Metabolisk aktivitet:
- Chlamydiae er i stand til at udføre de sædvanlige bakterielle metaboliske aktiviteter, når de får eksternt leveret høje-energimolekyler som ATP. De producerer CO2 fra forbindelser som glukose, pyruvat og glutamat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv patogenesen af Chlamydia

A

Infektion:
- Infektionsprocessen begynder, når den infektiøse form af Chlamydia, kaldet elementary body (EB), binder sig til værtscellen. Dette sker ved hjælp af adhesiner på chlamydial cellevæggen, der binder til receptorer på værtscellen.

Fagocytose:
- Værtscellen optager den elementære krop ved fagocytose, hvilket indebærer indfangning af bakterien i et intracellulært vesikel kaldet en fagosom.

Undgåelse af destruktion:
- Inde i værtscellen forhindrer den elementære krop fusionen af fagosomet med lysosomet, hvilket beskytter den mod nedbrydning ved enzymer.

Omdannelse til Reticulate Body:
- Den indfangne elementary body omdannes til en større, reproduktiv form kaldet reticulate body (RB). Den retikulære krop er metabolisk aktiv og gennemgår gentagen binær fission, hvor den deler sig inde i en inklusion i værtscellens cytoplasma.

Binær fission:
- Under binær fissur fylder den retikulære krop endosomet med dens afkom og danner en inklusionskrop.

Multiplikation og inklusionskrop:
- Multiplikationen og inklusionskroppsformation fortsætter i løbet af infektionen. Efter cirka 48 timer stopper multiplikationen, og retikulære kroppe kondenserer for at danne nye infektiøse elementary bodies.

Frigivelse og spredning:
- Når multiplikationen er afsluttet, bliver de nye infektiøse elementary bodies frigivet fra værtscellen ved cytolysis, som er værtscelldød. De frigivne elementary bodies kan derefter inficere nye værtsceller og starte en ny cyklus af infektion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv laboratorisk identifikation af Chlamydia

A

Mikroskopi:
- Chlamydiae kan visualiseres under lysmikroskopi ved anvendelse af farvestoffer, der bevarer værtscellens arkitektur. Gram-farvning er ikke effektiv, men farvestoffer som Giemsa eller iodine kan bruges til at fremhæve bakterierne.

Immunofluorescens:
- Direkte immunofluorescens er en almindelig metode til at påvise Chlamydia. Specifikke antistoffer, ofte monoklonale antistoffer, mærkes med fluorescerende farvestoffer og anvendes til at identificere Chlamydia i prøver. Dette tillader en hurtig og specifik påvisning.
- Selvom DNA-identiteten blandt familien Chlamydiaceae er mindre end 30 procent, deler de lipopolysaccharid-antigener.

Nukleinsyretest:
- Polymerase Chain Reaction (PCR) er en sensitiv metode til påvisning af Chlamydia-DNA. PCR kan identificere og kvantificere tilstedeværelsen af Chlamydia-nukleinsyrer i en prøve.

Serologiske Tests:
- Antistoftests, der måler antistoffer mod Chlamydia-antigener i blodet, kan også bruges til diagnosticering af infektion. Dog kan disse tests ikke adskille aktuelle infektioner fra tidligere eksponering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv den kliniske signifikans af Chlamydia trachomatis

A

C. trachomatis er opdelt i flere serotyper, der korrelerer med det kliniske syndrom, de forårsager. For eksempel er C. trachomatis, den primære årsag til syndromet NGU. C. trachomatis kan også forårsage øjeninfektioner, hvor symptomer spænder fra irritation til blindhed.

Ikke-gonokokal urethritis (NGU):
- C. trachomatis er en hyppig årsag til NGU, især hos unge, seksuelt aktive personer. Infektionen kan være asymptomatisk, men kan også forårsage symptomer som urethral udledning og smerte ved vandladning.
- Infektionen er ofte asymptomatisk, især hos kvinder, men kan være smitsom.
- Hvis ubehandlet, kan infektionen stige op i det øvre reproduktive system, forårsage epididymitis hos mænd og pelvic inflammatory disease (PID) hos kvinder.

Lymphogranuloma venereum (LGV):
- Forårsaget af specifikke serotyper (L1, L2, L3) af C. trachomatis.
- Karakteriseret ved papuler på de ydre kønsorganer, efterfulgt af smertefuld hævelse af inguinal og perirektal lymfeknuder.

Trachom:
- Forårsaget af specifikke serotyper (A, B, Ba, C) af C. trachomatis.
- Kronisk keratoconjunctivitis, der kan føre til blindhed ved ardannelse og deformation af øjenlågene.
- Det overføres normalt ved direkte kontakt, f.eks. fra øje til øje via dråber, ved berørte overflader berørt af hænder og overført til øjet, eller ved fluer.

Neonatal conjunctivitis og andre infektioner:
- Nyfødte, der passeres gennem fødselskanalen af kvinder, der er smittet med C. trachomatis, kan udvikle konjunktivitis.
- Infektionen kan også forårsage lungebetændelse hos nogle nyfødte.
- Ved rettidig antibiotikabehandling kan konjunktivitis normalt helbrede uden varig skade.

Inklusionskonjunktivitis hos voksne:
- Voksne kan udvikle midlertidig purulent konjunktivitis forårsaget af C. trachomatis (serotyper D–K).
- Disse individer er ofte også genitalt inficerede.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv behandling af Chlamydia trachomatis

A

Chlamydiae er følsomme over for flere bredspektrede antibakterielle midler. Azithromycin og tetracyclin er i øjeblikket de foretrukne lægemidler. Resistente stammer er ikke blevet rapporteret i den kliniske praksis.

Erythromycin bør anvendes hos små børn og gravide kvinder på grund af virkningerne af tetracycliner på tænder og knogler.

Den eneste anbefalede behandling for samtidig gonokokinfektion er med ceftriaxon. En topisk øjenpræparation med erythromycin giver moderat effektiv profylakse hos nyfødte.

Diagnose (et specifikt problem hos asymptomatiske individer), fulgt af specifik behandling, er nøglen til kontrol.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv den kliniske signifikans af Chlamydia psittaci

A

Den kliniske signifikans af Chlamydia psittaci ligger i dens evne til at forårsage psittacosis, også kendt som ornitose, hos mennesker.
- Psittacosis er en zoonotisk sygdom, der overføres fra fugle til mennesker. Når mennesker inhalerer støv forurenet med respiratoriske sekretioner eller afføring fra inficerede fugle, kan de udvikle psittacosis.

Symptomer på psittacosis inkluderer normalt en akut start af feber, tør hoste og symptomer, der ligner influenza.
- Sygdommen kan også involvere lungeinfiltrater, forstørrelse af lever og milt samt sjældnere komplikationer som hepatitis, encephalitis eller myocarditis.
- Sværhedsgraden af psittacosis varierer, men i nogle tilfælde kan det føre til alvorlig sygdom og endda dødelige udfald, især hos ældre patienter.

Personer, der arbejder tæt sammen med fugle, såsom dyrlæger, dyrepassere og ansatte inden for fjerkræforarbejdningsindustrien, løber en særlig risiko for at blive udsat for Chlamydia psittaci. Det er vigtigt at diagnosticere og behandle psittacosis tidligt for at forhindre alvorlige komplikationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvordan behandles psittacosis?

A

Den kliniske signifikans af Chlamydia psittaci ligger i dens evne til at forårsage psittacosis, også kendt som ornitose, hos mennesker.

Antibiotika som doxycyclin eller erythromycin er effektive behandlingsmuligheder, men det skal bemærkes, at disse lægemidler er bakteriostatiske og ikke nødvendigvis dræber organismen fuldstændigt, hvilket kan føre til vedvarende infektioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv den kliniske signifikans af Chlamydia pneumoniae

A

Chlamydia pneumoniae er en respiratorisk patogen, der forårsager infektioner i luftvejene, herunder faryngitis (halsbetændelse), laryngitis (struphovedbetændelse), bronkitis og interstitiel lungebetændelse.

Forekomst: Infektioner forårsaget af C. pneumoniae forekommer globalt og kan ske året rundt.

Sygdomsspektrum: Infektionen kan manifestere sig som faryngitis (betændelse i halsen), laryngitis (betændelse i struphovedet), bronkitis eller interstitiel lungebetændelse.
- Symptomerne kan omfatte hoste, feber, ondt i halsen og åndenød, afhængigt af hvilken del af luftvejssystemet der er involveret.

Samfundserhvervet infektion: C. pneumoniae er en betydelig årsag til samfundserhvervet luftvejsinfektion, hvilket betyder, at den spredes blandt mennesker i samfundet uden for sundhedsinstitutioner.

Aterosklerose og astma: Der er blevet rapporteret nogle studier, der forbinder C. pneumoniae-antigener med aterosklerotiske processer og astma. Dog er den nøjagtige rolle i disse sygdomme ikke fuldt ud forstået, og yderligere forskning er påkrævet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beskriv diagnose og behandling af Chlamydia penumoniae infektioner

A

Chlamydia pneumoniae er en respiratorisk patogen, der forårsager infektioner i luftvejene, herunder faryngitis (halsbetændelse), laryngitis (struphovedbetændelse), bronkitis og interstitiel lungebetændelse.

Diagnosen af C. pneumoniae-infektioner kan være udfordrende, og rutinemæssige serologiske tests eller dyrkningsmetoder er ikke altid tilgængelige.

Antibiotika som doxycyclin og erythromycin er effektive mod C. pneumoniae, selvom nogle patienter kan opleve et klinisk tilbagefald og kræve yderligere behandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvilken type antibiotika er effektive mod Chlamydia infektioner?

A

Chlamydiae har ribosomer og syntetiserer deres egne proteiner og er derfor følsomme over for antibiotika, der hæmmer denne proces, såsom tetracycliner og makrolider.

Chlamydiae mangler påviselig peptidoglykan i deres cellevæg, selvom gener, der koder for deres peptidoglykansynteseenzymer, er kodet i deres genom.

Antibiotika, der interfererer med syntesen af peptidoglykan, såsom penicillin og cephalosporiner, er ikke effektive til at fjerne disse intracellulære organismer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly