Neisseria Flashcards

1
Q

Angiv generelle karakteristika ved Neisseria

A

Mikroskopisk udseende:
- Neisseria-bakterier forekommer som diplokokker, hvilket betyder, at de forekommer parvist (to og to).

Gram-negativ:
- Neisseria-bakterier er gramnegative, hvilket betyder, at de ikke bevarer krystalfioletfarvestoffet under en Gram-farvning, men tager farve med kontrastfarvestoffet safranin.

Aerobe:
- De er aerobe organismer, hvilket betyder, at de kræver ilt for at overleve og formere sig.

Non-motile:
- Neisseria-bakterier er ikke-bevægelige, hvilket betyder, at de ikke har flageller og ikke er i stand til aktiv bevægelse.

Obligat menneskelige patogener:
- Neisseria gonorrhoeae forårsager gonoré, en seksuelt overført infektion.
- Neisseria meningitidis forårsager meningitis, en betændelse i hjernehinderne.

Adhesion og kolonisation:
- Begge Neisseria-arter er kendt for deres evne til at adhærere (klæbe sig) til værtens celler og kolonisere specifikke væv.

Differensiering:
- Neisseria-arter kan differentieres ved hjælp af laboratoriemetoder baseret på sukkermetabolisme og andre karakteristika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv strukturen af Neisseria gonorrhoeae

A

Strukturen af Neisseria gonorrhoeae omfatter flere karakteristiske træk:

Kapsel:
- Gonokokker er normalt ukapslede. Dette adskiller dem fra Neisseria meningitidis, der har en kapsel.

Pili:
- Gonokokker er pilbefængte. Pili er hårlignende strukturer på celleoverfladen, lavet af aggregater af pilin (et gentagne peptid). Pili er vigtige for bakteriens evne til at vedhæfte sig værtsceller, hvilket er en vigtig virulensfaktor.

Lipooligosaccharider (LOS):
- Gonokokker har lipooligosaccharider (LOS) i deres ydre membran. LOS er kortere og mere kraftigt forgrenede sammenlignet med lipopolysaccharider (LPS) i andre gramnegative bakterier.

Porinproteiner:
- Gonokokker udtrykker porinproteiner, såsom PorB. Poriner er proteiner, der fungerer som porer i den ydre membran og tillader passage af molekyler ind i cellen.

Opacitetsproteiner (Opa):
- Gonokokker kan udtrykke opacitetsproteiner (Opa-proteiner). Disse proteiner er involveret i vedhæftning til værtsceller og kan undergå fasevariation, hvilket betyder, at forskellige Opa-proteiner kan udtrykkes under forskellige betingelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv patogenesen af Neisseria gonorrhoeae

A

Adhæsion og Kolonisering: Neisseria gonorrhoeae bruger pili (hårformede overfladeappendager) og Opa-proteiner til at binde sig til værtscellernes overflader. Dette gør det muligt for bakterien at adhærere og kolonisere epithelceller i urinrøret, endetarmen, livmoderhalsen, svælget og bindehinden.

Undvigelse af Immunsystemet: Bakterien producerer en IgA-protease, der kan kløve IgA1. Dette hjælper gonokokken med at undgå immunoglobuliner af denne klasse og modvirke værtens immunrespons.

Jernoptagelse: For at overleve og vokse i værtsorganismen har Neisseria gonorrhoeae brug for jern. Bakterien udtrykker specifikke transportsystemer, der tillader den at fjerne og internalisere jern fra humane jernbindende proteiner, såsom transferrin, lactoferrin og hæmoglobin.

Inflammation og Vævsskade: Infektion med Neisseria gonorrhoeae kan forårsage lokal inflammation og vævsskade. Dette kan medføre symptomer som smerte, rødme og udflåd.

Spredning og Invasion: Gonokokken kan sprede sig til andre områder og væv ved at invadere cellerne. Det gør det ved at udtrykke faktorer, der faciliterer invasion af værtscellens membran.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv den kliniske signifikans af Neisseria gonorrhoeae

A

Neisseria gonorrhoeae er årsagen til gonorré, en alvorlig seksuelt overført infektion (STI).

Genitourinære infektioner: Gonorré forårsager alvorlige infektioner i kønsorganerne, især hos mænd. Symptomer omfatter purulent udflod fra urinrøret, smertefuld vandladning og betændelse. Kvinder kan også blive inficeret, og symptomerne kan omfatte grøn-gul cervikal udflod og intermenstruel blødning.
- Ubehandlet gonorré kan føre til komplikationer som salpingitis (betændelse i æggelederne), bækkeninflammatorisk sygdom og infertilitet hos kvinder.

Rektale infektioner: Især blandt mænd, der har sex med mænd, kan gonorré forårsage infektion i endetarmen med symptomer som forstoppelse, smertefuld afføring og purulent udflod.

Pharyngitis: Oral-genital kontakt kan resultere i gonokokfaryngitis, hvor den inficerede person kan opleve en purulent pharyngeal eksudat. Symptomer kan ligne en mild viral eller streptokok halsinfektion.

Ophthalmia neonatorum: Nyfødte, der passeres gennem fødselskanalerne hos inficerede mødre, kan udvikle en konjunktivitis kaldet ophthalmia neonatorum. Ubehandlet kan det føre til blindhed hos det nyfødte.

Spredt infektion: Nogle gange kan Neisseria gonorrhoeae trænge ind i blodbanen og forårsage en systemisk infektion, der påvirker forskellige organer. Dette kan medføre feber, led- og hudlæsioner samt andre alvorlige komplikationer. Gonokokinfektion er den mest almindelige årsag til septisk arthritis hos seksuelt aktive voksne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv labortorisk identifikation af Neisseria gonorrhoeae

A

Makroskopi:
- Vækstområde: Gonokokker dyrkes normalt på chokoladeagar eller Thayer-Martin-agar. Kolonierne er små, rundede og konvekse med en glansfuld overflade.
- Farve: Kolonierne kan være gråhvide eller gullige.

Mikroskopi:
- Mikroskopisk udseende: Under mikroskopet ses gramnegative diplokokker, typisk i par (diploide), og de ligner ofte bønner.
- Farvning: Gonokokker er gramnegative.

Biokemiske test:
- Oxidasetest: Gonokokker er oxidasepositive, hvilket betyder, at de producerer oxidaseenzymet.
- Katalasetest: Gonokokker er katalasepositive.

Serologiske test:
- Gonokokker kan yderligere karakteriseres ved serologiske tests, som kan identificere forskellige antigener og bestemme serotyper.

Kulturel karakteristik:
- Selektive medier: Brugen af selektive medier som Thayer-Martin-agar er vigtig for at undertrykke væksten af andre bakterier og opnå renkultur af gonokokker.

PCR (polymerasekædereaktion):
- Moderne teknikker som PCR kan bruges til at påvise og identificere N. gonorrhoeae-genomisk materiale.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv behandlingen af Neisseria gonorrhoeae

A

Behandlingen af Neisseria gonorrhoeae-infektioner involverer typisk brug af antibiotika. Det er dog vigtigt at bemærke, at resistensmønstrene kan variere, og behandlingsretningslinjer kan ændre sig over tid.

Antibiotikabehandling bør ikke startes, før prøve til dyrkning er taget, og der foreligger positiv NAT og/eller mikroskopi

Førstevalgsbehandling er nu ændret til monoterapi:
- Ceftriaxon: En tredje generations cephalosporin. En enkelt intramuskulær dosis af ceftriaxon er ofte den foretrukne behandling, især i områder med stigende resistens over for andre antibiotika.

På grund af risiko for resistens bør alle med gonorré følges op med kontrolpodninger efter iværksat behandling

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv strukturen af Neisseria meningitidis

A

Form og Aggregering:
- Neisseria meningitidis er en gramnegativ diplococcus, hvilket betyder, at det er en rund eller oval bakterie, der normalt vises i par (diplo).
- Bakterien har form som en nyre bønne og forekommer ofte som to sammenkoblede celler.

Kapsel:
- Meningokokken er ofte kapslet ind, og denne kapsel er en vigtig virulensfaktor. Kapslen er en polysaccharidstruktur, der omgiver bakteriecellen.
- Kapslen er antifagocytisk, hvilket betyder, at den hjælper bakterien med at undgå optagelse af fagocytter (hvide blodlegemer).

Pili:
- Ligesom N. gonorrhoeae har N. meningitidis pili, som er hairlike strukturer, der stikker ud fra bakterieoverfladen.
- Pili er vigtige for bakteriens evne til at vedhæfte sig værtsceller og overleve i værtsmiljøet.

Poriner:
- Meningokokken udtrykker PorA- og PorB-type poriner, som er proteiner i den ydre membran.
- Poriner er involveret i forskellige processer, herunder transport af næringsstoffer og vedhæftning til værtsceller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv epidemiologien af Neisseria meningitidis

A

Epidemiologien af Neisseria meningitidis, også kendt som meningokok, omfatter spredning af bakterien og forekomsten af meningokoksygdom, der primært manifesterer sig som meningitis og sepsis.

Smittespredning: Overførsel af Neisseria meningitidis sker gennem indånding af respiratoriske dråber fra en smittebærer eller en person i de tidlige stadier af sygdommen. Bærere kan være personer, der har bakterien i nasopharynx uden at udvikle symptomer.

Risikofaktorer: Risikofaktorer for at udvikle meningokoksygdom omfatter tæt kontakt med en bærer, nylig viral eller mycoplasma-infektion i øvre luftveje, aktiv eller passiv rygning og komplementsvigt (nedsat funktion af immunsystemet).

Inkubationstid: Efter eksponering for bakterien kan inkubationstiden være mellem 2 og 10 dage, før symptomer på meningokoksygdom viser sig.

Aldersfordeling: Forekomsten af meningokoksygdom er højest blandt spædbørn under 1 år og har også et forekomstpeak blandt unge og unge voksne. Dette har ført til anbefalinger om vaccination af denne risikogruppe.

Vaccination: Der er vacciner til rådighed for at beskytte mod visse serogrupper af Neisseria meningitidis. Meningokokvacciner anbefales ofte til unge voksne, studerende, militært personale og personer i særlige risikogrupper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv patogenesen af Neisseria meningitidis

A

Inhalation og Kolonisering: Transmission sker gennem indånding af respiratoriske dråber fra en bærer eller en patient i de tidlige stadier af sygdommen. Efter indånding kan meningokokker kolonisere nasopharyngeal slimhinde.

Risikofaktorer: Risikofaktorer for sygdom inkluderer kontakt med en bærer, nylig viral eller mycoplasma øvre luftvejsinfektion, aktiv eller passiv rygning og komplementsvigt. Disse faktorer kan øge modtageligheden for infektion.

Invasion og Systemisk Sygdom: Hos sårbare personer kan patogene stammer trænge ind i blodbanen og forårsage systemisk sygdom efter en inkubationsperiode på 2 til 10 dage. Meningokoksygdom er kendt for at forårsage alvorlige systemiske infektioner, herunder meningitis og sepsis.

Inflammation og Immunrespons: Invasion af blodbanen udløser en inflammatorisk reaktion, og immunsystemet reagerer på infektionen. Den antifagocytiske kapsel hjælper meningokokker med at undgå fagocytose og bidrager til at opretholde infektionen.

Toksiske Virkninger af LOS: Frigivelse af lipooligosaccharid (LOS) under autolyse og i ydre membranvesikler er ansvarlig for toksiske virkninger, der observeres i spredt meningokoksygdom.

Evne til at Undgå IgA-immunitet: Meningokokker producerer en IgA-protease, der kløver IgA1 og hjælper patogenerne med at undgå immunoglobuliner af denne underklasse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beskriv den kliniske signifikans af Neisseria meningitidis

A

Neisseria meningitidis, også kendt som meningokokker, er en vigtig patogen, der kan forårsage alvorlige infektioner hos mennesker.

Meningitis: Meningokokker er en førende årsag til bakteriel meningitis. Meningitis er en alvorlig infektion, der påvirker membranerne omkring hjernen og rygmarven. Symptomer inkluderer feber, alvorlig hovedpine, nakkestivhed og følsomhed over for lys. Ubehandlet kan meningitis føre til alvorlige neurologiske komplikationer og endda død.
- Organismen kan sprede sig fra blodet til andre steder, f.eks. ved at krydse blod-hjerne-barrieren og inficere meninges. Her formerer de sig og inducerer en akut inflammatorisk respons, ledsaget af en tilstrømning af polymorfonukleære leukocytter, hvilket resulterer i en purulent meningitis.
- Ledssymptomer og en petekkial og/eller purpurisk udslæt observeres også almindeligt ved meningokokinfektioner. Inden for flere timer kan den indledende feber og utilpashed udvikle sig til alvorlig hovedpine, en stiv nakke, opkastning og følsomhed over for stærkt lys - symptomer karakteristiske for meningitis.

Sepsis: Meningokokker kan forårsage sepsis eller blodforgiftning, især hos børn og unge voksne. Septisk chok, der opstår som følge af spredning af bakterier i blodbanen, kan være livstruende og kræver øjeblikkelig medicinsk intervention.
- I denne tilstand er den kliniske præsentation præget af alvorlig sepsis og chok, hvor bakteriel endotoksin (LOS) i høj grad er ansvarlig.
- Akut, fulminant meningokoksepsis ses hovedsageligt hos meget små børn (Waterhouse-Friderichsen-syndromet).
- Det er karakteriseret ved store, lilla, plettede hudblødninger, opkastning og diarré, kredsløbskollaps, binyren nekrose og død inden for 10 til 12 timer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv laboratorisk identifikation af Neisseria meningitidis

A

Mikroskopisk udseende: N. meningitidis vises som gram-negative diplokokker under et mikroskop, ofte i forbindelse med polymorfonukleare leukocytter, især når isoleret fra cerebrospinalvæske (CSF) eller hudlæsioner.

Dyrkningsmedier: Meningokokker dyrkes normalt på chokoladeagar under øget CO2. Brug af almindelig chokoladeagar er tilstrækkelig for prøver fra normalt sterile områder som CSF eller blod, men Thayer-Martin-medium kan kræves for prøver fra hudlæsioner eller nasopharyngeal vatpind.
- Vækstbetingelser: Meningokokker dyrkes bedst under aerobe forhold med øget CO2.

Mikrobiologiske test:
- Oxidase-test: Meningokokker, ligesom andre Neisseria-arter, er oxidase-positive.
- Sukkerudnyttelsestest: Bruges til at differentiere mellem Neisseria-arter. N. meningitidis udnytter normalt både glukose og maltose.

Molekylær identifikation:
- PCR (polymerasekædereaktion): Molekylære metoder kan bruges til at bekræfte identifikationen og til at bestemme visse egenskaber ved bakterien.

Serologiske tests:
- Antistofbaserede tests: Kan anvendes til at påvise specifikke antigener eller antistoffer og hjælpe med at bestemme serogruppen af N. meningitidis.

Kliniske korrelationer:
- Resultater sammenholdt med kliniske symptomer: Identifikation af N. meningitidis skal korreleres med kliniske data for at bestemme dens rolle i en sygdomsproces.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv behandling af Neisseria meningitidis infektioner

A

Bakteriel meningitis er en medicinsk nødsituation. Som følge heraf kan antibiotikabehandling ikke vente på en endelig bakteriologisk diagnose.
- Høj feber, hovedpine og en udslæt typisk for meningokokinfektion behandles straks i et forsøg på at forhindre progression til fulminant sepsis, hvilket har en høj dødelighed.
- Der skal tages blodkulturer, og antibiotikabehandling må ikke forsinkes, mens man venter på, at lumbalpunktur skal udføres.

Forbehandling med antibiotika kan markant mindske sandsynligheden for en positiv CSF-kultur, men diagnosen kan ofte stadig fastslås ud fra blodkulturerne før behandling; og organismer kan fortsat være synlige ved Gram-farvning af CSF.

Meningitis kan behandles effektivt med penicillin G eller ampicillin (begge kan passere den betændte blod-hjerne-barriere) i store intravenøse doser.
- Når årsagen til infektionen er uklar, anbefales cefotaxim eller ceftriaxon. Hurtig behandling reducerer dødeligheden til omkring 10 procent.

På grund af den intense inflammatoriske reaktion, der følger med bakteriel meningitis, anbefaler mange eksperter en dosis af kortikosteroidet dexamethason kort tid før, eller sammen med, den første dosis antibiotika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvordan diagnosticeres for Neisseria meningitidis

A

Gramfarvning af cerebrospinalvæske (CSF) kan udføres øjeblikkeligt, og latexagglutinationstests med serogruppe-specifikke anticapsulære antistoffer kan bruges til at opnå hurtig formodentlig identifikation af serogruppespecifikke meningokokker i CSF.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Beskriv forebyggelse af Neisseria meningitidis

A

Vaccination er en vigtig forebyggende foranstaltning, især for personer, der er i øget risiko for meningokoksygdom. Meningokokvacciner, herunder konjugerede vacciner som MCV4, kan bidrage til at forhindre infektion.

Profylaktisk rifampicin gives til familiemedlemmer på grund af uundgåeligheden af deres tætte kontakt og dermed eksponering. Andre lægemidler, der anvendes til profylakse, inkluderer oral ciprofloxacin og intramuskulær ceftriaxon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Angiv hvordan man kan adskille Neisseria gonorrhoeae fra Neisseria meningitidis ved brug af laboratorisk test

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q
A