Yersinia enterocolitica Flashcards

1
Q

Angiv generelle karkteristika ved Yersinia enterocolitica

A

Yersinia enterocolitica er en bakterie, der tilhører slægten Yersinia og er kendt for at forårsage enterocolitis hos mennesker.

Form og Struktur:
- Yersinia enterocolitica er en gramnegativ stavformet bakterie. Den har en karakteristisk form, der ligner en “S” eller “U”. Den er udstyret med flageller, hvilket gør den motil, og pili, der hjælper med adhæsion til værtsceller.

Gram-Negativ:
- Bakterien er gramnegativ, hvilket betyder, at den ikke bevarer den violette farve under Gram-farvning.

Optimale Vækstbetingelser:
- Yersinia enterocolitica trives ved temperaturer mellem 25-30 grader Celsius. Dette er lavere sammenlignet med andre bakterier, der forårsager madforgiftning.

Sygdomsforårsagende Egenskaber:
- Yersinia enterocolitica er kendt for at forårsage enterocolitis, hvilket indebærer inflammation i tarmene. Infektionen kan præsenteres som gastroenteritis med symptomer som diarré, mavesmerter og feber.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv epidemiologien af Yersinia enterocolitica

A

Reservoir og Miljø:
- Yersinia enterocolitica findes naturligt i miljøet og har et bredt reservoir. Det kan findes i jord, vand og hos forskellige dyr, især svinekød, der betragtes som en vigtig kilde til bakterien.

Transmission:
- Infektion med Yersinia enterocolitica sker typisk gennem indtagelse af forurenet fødevarer eller vand. Kontaminerede fødevarer omfatter ofte råt eller underkogt svinekød, mælkeprodukter, grøntsager og forurenet vand. Person-til-person-overførsel er sjælden.

Svinekød som kilde:
- Svinekød er en væsentlig kilde til Yersinia enterocolitica-infektioner. Inficerede dyr, især grise, kan udskille bakterien i deres afføring, og forurenet kød kan overføre infektionen til mennesker, især når kødet forbruges råt eller utilstrækkeligt tilberedt.

Børn som risikogruppe:
- Yersinia enterocolitica-infektioner forekommer hyppigst hos børn under fem år. Dette kan delvis skyldes nedsat immunitet og adfærdsmæssige faktorer, såsom hånd-mundkontakt og pica (indtagelse af ikke-spiselige genstande).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv patogenese af Yersinia enterocolitica

A

Adhæsion:
- Yersinia enterocolitica adhærerer først til epitelcellerne i tarmvæggen. Adhæsionen faciliteres af adhæsionsmolekyler på bakteriens overflade, som binder til receptorer på tarmepitelcellerne.

Invasion:
- Efter adhæsion sker invasion, hvor bakterien trænger ind i tarmepitelcellerne. Yersinia enterocolitica har evnen til at invadere cellerne og formere sig intracellulært, hvilket betyder inden i cellerne.

Overlevelse i makrofager:
- Efter invasion kan Yersinia enterocolitica overleve inden i makrofager, der normalt er celler i immunsystemet, som er ansvarlige for at fagocytere (indtage) og ødelægge bakterier. Yersinia har evnen til at overleve og formere sig i disse celler.

Symptomer :
- Infektionen aktiverer værtens immunsystem, hvilket fører til inflammation i tarmvævet. Infektionen resulterer i ulcerative læsioner i den terminale ileum, nekrotiske læsioner i Peyer’s pletter og forstørrelse af mesenteriske lymfeknuder. Når det ledsages af ømhed i højre nedre kvadrant og leukocytose, er symptomerne klinisk uundskillelige fra appendicitis. Symptomer løser sig normalt inden for 1 til 3 uger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv laboratorisk identifikation af Yersinia enterocolitica

A

Yersinia kan dyrkes fra passende prøver på MacConkey- eller cefsulodin-irgasan-novobiocin (CIN, et medium selektivt for Yersinia) agarer. Identifikation baseres på biokemisk screening. I mangel af en positiv dyrkning kan serologiske tests for anti-Yersinia-antistoffer hjælpe med diagnosen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv behandling og forebyggelse af Yersinia enterocolitica

A

At reducere infektioner og udbrud afhænger af foranstaltninger til at begrænse potentiel forurening af kød og sikre dets korrekte håndtering og tilberedning.

Antibiotikabehandling (for eksempel med ciprofloxacin eller trimethoprim-sulfamethoxazole) er afgørende ved systemisk sygdom (sepsis), men er af tvivlsom værdi for selvafgrænsede sygdomme som enterocolitis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly