Instuderingsmål Före. 10 Flashcards

1
Q

53) Vad som kan anses som ett olagligt läkemedel
a) Hur olagliga läkemedel motverkas

A

53) Vad som kan anses som ett olagligt läkemedel
a) Hur olagliga läkemedel motverkas
Hur skyddar vi oss?

Grunden är de läkemedelsregelverk vi har och det arbete vi gör varje dag – GxP: LV ska inte jaga de som förfalskar LM. Man ska inte följa regler bara för att följa regler, man bör däremot ha förståelse över varför reglerna finns och vad händer om det inte följs.

Att vi, vården och allmänheten har en grundläggande förståelse för varför vi har reglerna

Fungerande välfärdssystem (och tillgång på läkemedel): LM som behövs finns att tillgå på apotek, men om det finns brist med ett visst LM blir det problem och risk att hitta dessa LM på annat håll.

Svenska språket (liten marknad), få grossister: Svenska språket —> Mindre förfalskningar.
Grossister: Erbjuder låga priser, men vi har få leverantörer i Sverige för att ha kontroll på dem.

Grossisterna erbjuder ofta lockande låga priser, men för att säkerställa kontroll och kvalitet är det vanligt att vi i Sverige har ett begränsat antal leverantörer. Genom att ha färre leverantörer kan vi effektivt övervaka och hantera leverantörskedjan för att säkerställa att produkterna uppfyller våra höga kvalitetsstandarder och regleringar.

2D-koden

EU-direktiv – Är ett krav från Eu-direktiv, där varje enskild förpackning av receptbelagda läkemedel i EU har en unik identitet, spårbarhet uppdateras i realtid

Varje förpackning kan bara scannas en gång – skyddar mot förfalskningar: Om förpackningen har lämnats ut från tillverkare, apotek, och därefter polisen hittar LM kan man spåra det, samt att man kan scanna det en gång, vilket skyddar mot förfalskningar.

Genom att bara tillåta en enda scanning för varje förpackning, kan man skapa en oåterkallelig logg över dess resa genom distributionskedjan. Om en förpackning har lämnat tillverkaren och apoteket och sedan återfinns av polisen, kan man spåra dess historik och verifiera dess äkthet.

Denna metod minskar risken för att förfalskade produkter ska komma in i distributionskedjan, eftersom varje förpackning bara kan passera genom scanningen en gång. Det ger också ett effektivt sätt att övervaka och kontrollera förflyttningen av läkemedel och andra produkter från tillverkaren till konsumenten.

Systemet är inte vattentätt: Används inte korrekt på alla håll i EU. Men den är en pusselbit för att minska problem med förfalskning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

54) Vilka insatser som finns för att kontrollera/motverka förekomst av olagliga läkemedel, inklusive hur webb-handeln av läkemedel regleras
a) Regler för handel av läkemedel

A

54) Vilka insatser som finns för att kontrollera/motverka förekomst av olagliga läkemedel, inklusive hur webb-handeln av läkemedel regleras
a) Regler för handel av läkemedel

Olaglig narkotika – Läkemedelsverkets roll:

Narkotikaklassning

Koppling till förskrivning i sjukvården – i vilken mån leder medicinskt bruk till missbruk/ köp på nätet?

Avledning från legala kedjan i Sverige eller utomlands (exempel fransk Subutex): Avledning från den legala kedjan, både i Sverige och utomlands, är ett allvarligt problem som kan leda till att läkemedel hamnar i fel händer eller används på ett olagligt eller skadligt sätt. Ett exempel är Subutex, en medicin som används för att behandla opioidberoende. Om Subutex säljs utanför den legala kedjan, till exempel på gatan eller via illegala kanaler, ökar risken för missbruk och andra negativa konsekvenser.

Avledning från patienter?: När det gäller avledning från patienter innebär det att en patient får ett recept på ett läkemedel, men istället för att använda det själv, säljer eller ger bort det till någon annan. Detta är olagligt och kan orsaka allvarliga konsekvenser både för patienten själv och för personen som får läkemedlet utan recept. Avledning från patienter kan bidra till missbruk, överdoseringar och andra skadliga situationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly