Pasientsikkerhet Flashcards

1
Q

Sykepleieren har selvstendig ansvar for å ha kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse som sikrer den enkelte pasients sikkerhet og kvaliteten på sykepleien. Pensum gjør rede for seks ulike kjennetegn eller dimensjoner på kvalitet i sykepleie. Beskriv disse.

A

God sykepleie skal være virkningsfull (ha effekt)
I den opprinnelige nasjonale strategien og nåværende handlingsplan for pasientsikkerhet og kvalitetsforbedring står det at god kvalitet forutsetter beslutninger om behandling, forebygging, pleie, omsorg og sosiale tjenester baseres på pålitelig kunnskap om effekt av tiltak.

God sykepleie ivaretar pasientens sikkerhet.
God kvalitet forutsetter sannsynligheten for feil og uheldige hendelser er redusert til en minimum. Det dreier seg i første omgang om å beskytte pasienten mot handlinger som kan påføre ham skade, lidelse eller smerte.

God sykepleie involverer brukeren og gir innflytelse
God kvalitet på sykepleie forutsetter at brukerens og pasientens erfaringer og synspunkter påvirker tjenestene. God sykepleie innebærer å møte pasienten med respekt og ta pasientens symptomer og beskrivelser av plager og symptomer på alvor.

God sykepleie skal være samordnet og preget kontinuitet
God kvalitet forutsetter at aktiviteter og tiltak er samordnet og preget av kontinuert. Ivaretakelse av helheten rundt enkeltmenneske er en stor utfordring i en kompleks og høyspesialisert helsetjeneste. Sykepleiere er sentrale aktører i arbeidet med å ivareta helhet og kontinuitet overfor pasienten.

God sykepleie utnytter ressurser på en god måte
God sykepleie handler om god ressursutnyttelse. Det handler om å unngå både over- og underforbruk av ressurser som sykepleietjenesten forvalter. Mange kvalitetsforbedringstiltak medfører også redusert ressursbruk. Det kan dreie seg om redusert bruk av ressurser som ikke gir økt helsevelferd for pasienten.

God sykepleie er tilgjengelig og rettferdig fordelt
God kvalitet forutsetter at ressursene i det samlede tjenestetilbudet er tilgjengelig og fordelt slik alle har samme muligheter for å oppnå et godt resultat. Rettferdig fordeling betyr at pasienter har krav på sykepleie uavhengig av kjønn, sosial status, bosted eller etnisk bakgrunn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly