Sykdomslære Øret Flashcards

1
Q

Beskriv hvordan nedsatt hørsel kan påvirke kognitive funksjoner.

A

Redusert hørsel eller døvhet er særlig problematisk i så måte. Hørselssansen har nemlig avgjørende betydning for kommunikasjon og sosiale kontakt; dersom den svekkes, kan det for enkelte bli vanskelig å skille fantasi fra virkelighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv grunnen til at ørevokspropper i øregangen ofte gir relativt plutselig innsettende hørselstap.

A

Ørevoks virker rensende og beskyttende, og skal derfor ikke fjernes, med mindre det dannes store propper slik at den ytre øregangen blir tett. I så fall reduseres hørselen kraftig, men blir ikke fullstendig borte; enkelte lydimpulser kommer likevel frem til sneglehuset.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Gjør rede for hvordan øreskylling skal gjennomføres ved fjerning av store propper med ørevoks.

A

Hørselstapet ved ørevokspropper og fremmedlegemer inntrer ofte forholdvis akutt, idet den ytre øregangen blir fullstendig blokkert, så lenge det finnes en trang passasje inn til trommehinnen, kan nemlig lydbølgene, passere normalt.

Behandlingen består i fjerne passasjehindret. Små ørevokspropper kan ofte “fikses” ut ved hjelp av en liten slynge eller hake, mens store klumper bør skylles ut med vann som holder 37 grader. Til dette formålet finnes det egne sprøyter. Strålen skal ikke rettes dirkete mot trommehinnen, men mot bakveggen av den ytre øregangen. Dersom ørevoksen er svært hard, kan pasienten i forkant dryppe øret ed et bløtgjørende middel (revaxør) eller alminnelig matolje. Øreksyllingen bør ikke gjennomføres hos pasienter med hull i trommehinnen, ettersom man kan da risikere å skade strukturer i mellomøret.

Fremmedlegemer bør i de fleste tilfeller fjernes ved hjelp av spesialtilpassede trenger og haker. Ofte er det nødvendig å benytte et opereasjonsmikroskop for å få tilstrekkelig oversikt over den ytre øregangen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv hvordan infeksjonen ofte utvikler seg ved akutt mellomørebetennelse (akutt otitt).

A

Akutt mellomørebetennelse eller akutt otitt begynner vanligvis som en virusinfeksjon i mellomøreslimhinnen, gjerne i forbindelse med en alminnelig forkjølelse. På et senere tidspunkt blir imidlertid mellomøret ofte invadert av bakterier, særlig streptococcus pneumoniae og haemophilus influenzae, som sprer seg gjennom øretrompeten fra øvre del av svelget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv sykdomsforløp med ulike alvorlighetsgrader ved akutt mellomørebetennelse.

A

Sykdomsforløpet ved akutt mellomørebetennelse er svært variabelt. I enkelte tilfeller har pasienten bare et lett lokal ubehag, allmenntilstanden er lite påvirket, og forholdene normaliseres spontant i løpet av et par dager. Andre utvikler en mer alvorlig variant med høy feber og redusert allmenntilstand. I disse tilfellene samler deg seg gjerne puss i mellomøret slik at trommehinnen bruker utover som er meget smertefullt.

Til slutt kan den sprekke, dermed blir pusset drenert gjennom den ytre øregangen, samtidig som øresmertene klinger av. Mellomøret “tørker” vanligvis opp i løpet av noen dager, samtidig som at hullet i trommehinnen lukker seg, men tar gjerne flere uker før hørselen normaliseres.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv behandlingen av akutt mellomørebetennelse (akutt otitt).

A

Både ved bakterielle og virale mellomørebetennelser blir pasienten vanligvis frisk av seg selv uten noe form for behandling. Antibiotika kan imidlertid forkorte sykdomsforløpet , og gis ved dårlig allmenntilstand, høy feber eller andre tegn på en spesielt kraftig betennelsesreaksjon. Første valget er fenoksymetylpenicillin.

Det er rimelig å anta at pasienten også har nytte av slimhinneavsvellende nesedråper , som oksymetazolin og oxymetazolin, ettersom disse legemidlene bedrer mellomøredrenasjen gjennom øretrompeten. De fleste har i tillegg behov for alminnelige smertestillende og febernedsettende legemidler, som Paracetamol. Noen plages av kraftige smerter som det er vanskelig å behandle farmakologisk. Da kan man vurdere å stikke hull på trommehinnen for å drenere pusset - dette kalles paracentese.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Nevn et tiltak som kan sikre at en akutt mellombetennelse har gått tilbake uten varige restsymptomer.

A

Otoskopi

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv sykdomsmekanisme og mulige årsaker ved sekretorisk mellomørebetennelse (sekretorisk otitt).

A

Sekretorisk mellomørebetennelse eller sekretorisk otitt, som også hovedsakelig forekommer hos barn, karakteriseres a væske i mellomøret uten synlige tegn til akutte betennelsesforandringer. De underliggende årsaksmekanismene er ikke fullstendig klarlagt, men utilstrekkelig passasje gjennom øretrompeten synes å være en viktig faktor, noe som kan igjen skyldes gjentatte øvre luftveisinfeksjoner eller adenoide vegetasjoner. Hos mange påviser man midlertidig ingen spesielle disponere forhold.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Nevn et symptom og en mulig komplikasjon ved sekretorisk mellomørebetennelse (sekretorisk otitt).

A

Det vanligste symptomet på sekretorisk mellomørebetennelse er derfor dårlig hørsel. Hørselsreduksjonen er vanligvis moderat, men over tid blir sekretet i mellomøret seigere, noe som igjen fører til et mer uttalt sansetap. Hos små barn kan konsekvensen bli forstyrrelser av den normale språkutviklingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Nevn et mulig behandlingstiltak ved sekretorisk mellomørebetennelse (sekretorisk otitt)

A

Plassere et dren. Det bidrar til å utjevne trykkforskjellene og fjerne den bakenforliggende væsken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv typiske symptomer på Ménières sykdom.

A

Meniers sykdom er karakterisert av plutselige anfall med kraftig svimmelhet, øresus (tinnitus) og ensidig hørselnedsettelse. Mange blir kvalme og kaster opp, og noen klager også over trykkfornemmelse i det aktuelle øret. Plagene går vanligvis tilbake i løpet av noen timer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv ulike sykdomsforløp ved Ménières sykdom.

A

Sykdomsforløpet er svært variabelt. Hos enkelte pasienter kan det gå flere år mellom hvert anfall, og i mellomtiden kan de være helt symptomfrie. Andre har hyppigere anfall og bare delvis normalisering av hørselen i etterkant, slik at de gradvis utvikler en betydelig hørselnedsettelse. I mange tilfeller blir susingen i øret også et kronisk problem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv prinsippet for undersøkelse av hørselen med audiometri.

A

Audiometri er en undersøkelse som stimulerer ørene hver for seg med lyder av ulik lydstyrke og frekvens (tonehøyde). Pasienten markerer/klikker på en knapp idet han eller hun hører noe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Nevn det typiske funnet for Ménières sykdom ved undersøkelse av hørselen med audiometri.

A

Hørselstapet ved undersøkelse viser deg å gå hardest utover de laveste frekvensene (altså de dypeste tonene), noe som påvises med audiometri.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv det typiske symptomforløpet ved godartet stillingsavhengig svimmelhet (benign posisjonell vertigo).

A

Godartet stillingsavhengig svimmelhet, eller benign posisjonell vertigo er en vanlig tilstand der svimmelhetsanfall og nystagmus utsløses når hodet holdes i bestemte stillinger. Symptomene forsvinner i løpet av 1/2 -1 minutt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Nevn en sannsynlig årsaksmekanisme ved godartet stillingsavhengig svimmelhet (benign posisjonell vertigo).

A

De underliggende årsakene er ikke helt avklart. En sannsynlig mekanisme er imidlertid forskyvning av enkelte otolitter fra vestibulum, slik at sansecellene i buegangene blir påvirket unormalt ved visse posisjoner av hodet..

17
Q

Nevn et vanlig sykdomsforløp og en behandlingsform ved godartet stillingsavhengig svimmelhet (benign posisjonell vertigo).

A

Det kliniske bildet er ofte karakteristisk, men enkelte ganger kan det være vanskelig å skille denne tilstanden fra visse former “uekte” svimmelhet, for eksempel tilfeller av nærsynkope.

Noen spesifikk behandling er som regel ikke nødvendig, ettersom at plagene vanligvis er sparsomme og dessuten pleier å forsvinne spontant i løpet av noen uker.

18
Q

Beskriv årsaksmekanisme og forløp ved aldersbetinget hørselstap (presbyacusis).

A

Aldersbetinget hørselstap eller prebyakusi skyldes et gradvis tap av sansecellene i sneglehuset (hårcellen) og de tilhørende sensoriske nevronene. Tilstanden rammer alle, men forløpet er forskjellige, slik at symptomatisk hørselssvekkelse debuter i ulike alder.

19
Q

Beskriv typiske kjennetegn ved hørselstapet ved aldersbetinget hørselstap (presbyacusis).

A

Kjennetegn er at de nederste delene av sneglehuset, som er ansvarlig for å registre lyd med høy frekvens, oppleves mest siden celletapet rammer der først. Dermed blir hørselen svekkes sterkest for lyse toner. Etter hvert påvirkes også lavere frekvenser, noe som gir økende problemer å oppfatte alminnelige tale.

20
Q

Nevn hvilke undersøkelser som bør utføres ved mistanke om aldersbetinget hørselstap
(presbyacusis).

A

Audiometri og otoskopi

21
Q

Beskriv riktig bruk av høreapparat ved aldersbetinget hørselstap (presbyacusis).

A

Aldersbetinget hørselstap kan verken forebygges eller helbredes. Høreapparat er et hjelpemiddel som består av mikrofon, en forsterker og en høyttaler, som vanligvis er bygd inne i en liten propp tilpasset den ytre øregangen.

Forutsetningen for at slike innretninger skal være til noen hjelp, er at de fungerer (OBS batteri) , og at pasienten har lært å bruke dem. Det siste kan være vanskelig; dersom man skrur volumet for høyt, begynner for eksempel apparatet å pipe, fordi det fanger opp sin egen lyd.