Sykdomslære Hjertesykdommer Flashcards

1
Q

Gjør rede for hvordan brystsmerter oppstår ved angina pectoris.

A

Brystsmertene ved angina pectoris oppstår på tilsvarende måte som smerter i beina ved claudicatio intermittens (røykbein, smerter i beina på grunn av dårlig sirkulasjon i pulsårene, arteriene).

Ved moderate setonser på koronararteriene er blodtilførselen tilstrekkelig i hvile. Ved fysisk aktivitet øker imildertid energiomsetningen i myokard, slik at det oppstår et misforhold mellom oksygenbehov og oksygentilførsel.

Tilsvarende skjer i forbindelse med måltider, fordi økt blodgjennomstrømning i tarmen forutsetter høyere minuttvolum. Pasienter med alvorlige koronararterierstenoser kan derfor få brystsmerter etter matinntak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskrive typiske symptomer ved angina pectoris.

A

Pasienter beskriver symptomene ofte som klemmende, trykkende eller pressende som om en person står på brystet eller griper det med en klo. Smertene kan hos noen sitte andre steder enn midt i brystet, for eksempel i øvre del av magen. De kan også stråle ut i armene eller opp i kjeven og halsen. Utløses av anstrengelse

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv hvordan alvorlighetsgrad og forverring av angina pectoris kan bedømmes ut fra hvilke situasjoner symptomene kommer i.

A

Ved moderat stenose har myokard tilstrekkelig tilgang på oksygen i hvile

Ved fysisk aktivitet, for eksempel trappegang, øker imidlertid myokards oksygenbehov, noe som fører til iskemi- pasienten får smerter ved anstrengelse.

Ved svært trang stenose er oksygentilførselen utilstrekkelig i enhver situasjon - pasienten får hvilesmerter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nevn hva som skiller stabil angina pectoris fra ustabil angina pectoris.

A

Ved stabil angina pectoris har de aterosklerotiske stenosene noenlunde konstant størrelse.
En rask forverring av anginaplagene - ustabil angina pectoris.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Nevne hvilke prøver som brukes til å diagnostisere angina pectoris og hva de kan vise.

A

Arbeids-EKG, Korinar angiografi og CT-undersøkelse

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nevn risikofaktorer for angina pectoris som bør kartlegges ved utredningen.

A

Dessuten må man kartlegge risikofaktorer for aterosklerose, det vil si arvelig disposisjon, tobakksbruk, høyt blodtrykk diabetes, hyperkolesterolemi (høyt LDL kolesterol), overvekt og inaktivitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Gjør rede for hvordan disse legemiddelgruppene virker i behandling av angina pectoris:
Betablokker
Nitratpreparater
Kalsiumblokker

A

Betablokkere reduserer kontraktiliteten og hjertefrekvensen ved å hindre bindingen av adrenalin og noradrenalin til betaadrenerge reseptorer i hjertemuskelcellene. Disse legemidlene blokkerer imidlertid også betaadrenerge reseptorer i glatte muskelceller, noe som har den motsatte effekten, nemlig økt muskelsammentrekning. Dermed påvirkes funksjonen i en rekke organer, noe som forklarer bivirkninger som astma (sammentrekning av bronkioler), erektil dysfunksjon (arteriolkonstriksjon i kjønnsorganene) og kalde hender og føtter (arteriolkonstriksjon i huden). Binding til betaadrenerge reseptorer i hjernen kan dessuten endre stemningsleiet og forårsake depresjon og søvnløshet.

Såkalte selektive betablokker binder seg hovedsakelig til beta – 1 – reseptorene, som nesten utelukkende finnes på hjertemuskelceller. Forekomst av bivirkninger er derfor for lavere. Eksempler på alminnelige preparater er Atenolol (Tenormin) og metoprolol (Metoprolol, Seloken, Selo – Zok). I dag brukes som regel selektive betablokkere i behandling av angina pectoris.

Nitratpreparater virker avslappende på glatt muskulatur slik at vener utvider seg, noe som reduserer venetrykket. Bivirkninger er knyttet til utvidelse av andre årer: en del pasienter får blant annet hodepine som følge av økt blodstrøm til hjernen. I tillegg er besvimelsestendens et alminnelig problem; når venetrykket går ned, reduseres nemlig hjertets fylling, noe som igjen kan føre til fallende slagvolum, minuttvolum og blodtrykket.

Nitratpreparatene har imidlertid kort halveringstid, slik at eventuelle bivirkninger raskt forsvinner. Toleranseutvikling er vanlig – ved kontinuerlig, langvarig bruk blir altså effekten gradvis dårligere. Glyseroltrinitrat kan administreres sublingvalt (nitroglycerin) eller som en spray på munnslimhinnen (nitrolingual). Absorpsjonen i blodet er rask, men virkningen er kortvarig. Kontinuerlig tilførsel kan oppnås ved at spesiallaget «nitroplaster» (transiderm – Nitro) som klebes på huden og avgir legemiddelet kontinuerlig til blodet. Intravenøs infusjon av glyseroltrinitrat (Nitroven, Glycerylnitrat) omtales ofte som et nitrodrypp. Denne administrasjonsformen er særlig velegnet hos pasienter med ustabil angina eller mistanke om hjerteinfarkt, der det er viktig med kraftig umiddelbar effekt.

Kalsiumblokkere reduserer sammentrekning av hjertemuskulatur og glatt muskulatur ved å påvirke kalsiumkanaler i cellemembranen. Dermed reduseres hjertets kontraktilitet. Samtidig utvides kroppens arterioler slik at total perifer motstand går ned, noe som medfører fallende blodtrykk. enkelte Kalsiumblokkere påvirker dessuten hjertets ledningssystem slik at hjertefrekvensen bremses. Overdosering med disse legemidlene fører til markert reduksjon av både minuttvolum og total perifer motstand, slik at pasienten får hypotensjon. I tillegg kan hjertets ledningssystem forstyrres, slik at det oppstår en arytmi. I lave doser har Kalsiumblokkere derimot få bivirkninger. De administreres vanligvis peroralt. Eksempler er Amlodipin (Norvasc).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Gjør rede for behandling av angina pectoris med PCI (percutaneous coronary intervention) og bypassoperasjon

A

Behandlingen av angina pectoris tar sikte på enten å øke oksygentilførsel til myokard eller å redusere oksygenforbruket . Det først nevnte kan oppnås gjennom behandling som gjenoppretter normal koronarartereranatomi. PCI er en radiologisk intervensjonsprosedyre der et tynt kateter blir ført fra arteria radialis eller arteria femoralis til det stenotiske området i koronararteriene
Ved å blåse opp en liten ballong ytterst på kateteret kan man utvide stenosen. Som oftest blir det også satt inn en stent, en nettingformet metallhyse som sørger for å opprettholde normal årediameter.

Av og til kan PCI være teknisk vanskelig. I så fall kan koronarsirkulasjonen bedres gjennom en bypassoperasjon, der en blodåre fra et annet sted i kroppen brukes til å lage “omveier” utenom de stenotiske områdene. En bypassoperasjon er et omfattende inngrep, der hjertet som regel stanses i en kort periode mens pasientens sirkulasjon ivaretas av en såkalt hjerte-lunge-maskin. Som følge av gode kirurgiske teknikker er risikoen likevel lav.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskrive mulige måter å administrere nitratpreparater på i ulike situasjoner

A

Glyseroltrinitrat kan administreres sublingvalt eller som spray på munnslimhinnen. Absorpsjonen i blodet er rask, men virkningen er kortvarig. Det kan også bli gitt som intravenøs infusjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Nevn virkningen av acetylsalisylsyre og klopidogrel ved angina pectoris

A

Acetylsalisylsyre i lav dose gjør blodplatene mindre “klebrige”.
Klopidogrel brukes ved ustabil angina pectoris når det er svært høy risiko for trombdedannelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv behandlingstiltak som tar sikte på å redusere risikofaktorer for videre forverring av angina pectoris.

A

Forebyggende behandling ved angina pectoris tar sikte på å hindre utvikling av de aterosklerotiske plakkene ved å påvirke relevante risikofaktorer, enten ved livsstils intervensjon eller ved bruk av legemidler. Dessuten ønsker man å beskytte pasienten mot hjerteinfarkt ved hjelp av legemidler som hemmer trombedannelse. Hyperkolesterolemi kan behandles med statiner, som atorvastatin (Lipitor) og simvastatin (Zocor). Disse legemidlene blokkerer syntesen av kolesterol i levercellene, noe som medfører en effektiv reduksjon av kolesterolkonsentrasjonen i plasma.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Nevn mulige bivirkninger ved legemiddelgruppene som brukes i behandling av angina pectoris.

A

Besvimmelse, hodepine, hypotensjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Nevn hva som menes med akutt koronarsyndrom

A

Hjerteinfarkt og ustabil angina pectoris

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Beskriv hva som skjer i hjertemuskelcellene når en trombe i en koronararterie fører til hjerteinfarkt

A

Etter et hjerteinfarkt vil myokard bli rammet av alvorlig iskemi, og dette vil føre til en hypoksisk skade på hjertemuskelcellene. Videre blir cellemembranene ødelagt, intracellulære partikler lekker ut, celleskjelettet brytes ned, og cellekjernen går nærmest i oppløsning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv hvordan trombens lokalisasjon i koronararteriene kan bestemme konsekvensene av et hjerteinfarkt

A

Hvilke konsekvenser infarktet har for hjertes samlende pumpefunksjon, avhenger av hvor stor del av myokard som er rammet. En blodpropp helt i begynnelsen av venstre koronararterie forårsaker for eksempler omfattende skader på myokard i venstre hjertekammer, noe som fører til betydelig nedsatt kontraktil tiet og alvorlig hjertesvikt Men en trombe i en liten arteriell sidegren har derimot som regel ingen store konsekvenser for hjertes pumpefunksjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Nevn hvilke hjerterytmeforstyrrelser som kan oppstå i akuttfasen av et hjerteinfarkt.

A

Arytmi, ventrikkelflimmer og hjertestans

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Nevn to mulige komplikasjoner som gjør at pasienter med akutt hjerteinfarkt skal overvåkes nøye.

A

Arytmier og hjertesviktutvikling

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Beskriv symptomene som kan opptre ved akutt hjerteinfarkt.

A

Kraftige, klemmende smertet midt i brystet som stråler til armer og hals.
Kvalme, dyspne og generell sykdomsfølelse er også vanlig. Mange eldre og pasienter med diabetes har imidlertid redusert afferente nervefibere, og kan gjennomgå hjerteinfarkt uten å føle smerte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Nevn en typisk forandring på EKG i akuttfasen av et hjerteinfarkt.

A

ST-elevasjon
Dype Q-takker
R-takken blir mindre
T-inversjon, det vil si at T-takken blir vendt opp-ned.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Beskriv hvordan stigning av troponiner viser er hjerteinfarkt.

A

Stigning av troponiner vises når det er økt plasmakonsentrasjon etter hjertemuskelcellene blir ødelagt. Konsentrasjonen stiger som regel det første døgnet etter infarktet, og maksimalverdien er i noen grad et uttrykk for omfanget av mykardskaden; lave verdier tyder på et lite infarkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Beskriv legemiddelbehandling og tiltak som kan bidra til å redusere oksygenforbruket i myokard ved
akutt hjerteinfarkt.

A

legemiddel for å redusere oksygenforbruket er betablokkere og nitratpreparater. Fysisk aktivitet og stress øker oksygenforbruket og må derfor unngås; pasienten skal ligge, og transporteres så skånsomt som mulig. Det er også viktig å gi tilstrekkelig med smertestillende og kvalmestillende legemidler, slik at den syke ikke stresses av ubehagelige symptomer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Beskriv virkningsmekanisme og komplikasjoner for fibrinolytiske (trombolytiske) legemidler.

A

Virkningsmekanismen for firbinolytiske legemidler er at den løsner opp tromben som er i koronararteriene. Behandlingen effektiv, men kan forårsake alvorlige komplikasjoner.

For eksempel vil dette legemiddelet ødelegge alle tromber i kroppen, og det vil resulterer til alvorlig blødninger. Slike legemidler skal derfor ikke gis til nyopererte pasienter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Beskriv bruk av PCI (percutaneous coronary intervention) ved akutt hjerteinfarkt.

A

Ved PCI behandling vil tromben presses vekk av ballongen på kateteret. Denne metoden benyttes hvis transporttiden til et sykehus som kan utføre PCI, er mindre enn 90-120 minutter.

24
Q

Gjøre rede for hvorfor behandling av hjerteinfarkt skal skje så raskt som mulig

A

Uansett behandlingsform har tiden avgjørende betydning - jo raskere blodstrømmen i koronarartierene blir gjenopprettet, desto flere hjertemuskelceller reddes fra hypoksisk skade. Enkelte ganger bør fibrinolytisk behandling gis av ambulansepersonell hjemme hos pasienten etter at EKG først er overført elektronisk til sykehuset for sikker diagnostikk.

Når blodforsyningen til myokard har vært blokkert i mer enn 12 timer, kan man regne med at samtlige hjertemuskelceller i det aktuelle området er gått til grunne; Da har hverken fibrinolytisk behandling eller PCI nevneverdig effekt.

25
Q

Nevn kriteriene for takykardi og bradykardi og hvordan de påvirker minuttvolumet

A

<40-50 slag/minutt kalles bradykardi
>100-120 slag/minutt kalles takykardi

26
Q

Nevn hva som menes med supraventrikulær arytmi, ventrikulær arytmi og ledningsforstyrrelse.

A

Supervantrikulær arytmi: kan skyldes at spontane impulser oppstår på et unormalt sted i forkamrene og “overkjører” sinusknuten.

Ventrikulær arytmi: Et område i ett av hjertes kamrene overater som rytmegenerator

Ledningsforstyrrelser: blokkering eller “kortslutninger” i AV-knuten eller en av ledningsgrenene.

27
Q

Nevn hva som skjer ved AV-blokk (atrioventrikulær-blokk).

A

AV-blokk innebærer forstyrrelser i impulsoverledningen fra forkamrene til hjertekamrene, noe som kan føre til bradykardi.

28
Q

Beskriv impulsdannelsen i atriene ved atrieflimmer, og hvordan atrier og ventrikler kontraheres ved denne rytmeforstyrrelsen.

A

Ved atrieflimmer oppstår elektriske impulser fra en rekke forskjellige steder i forkamrene på engang, noe som fører til svært raske og kaotiske muskelsammentrekninger. Dette fører til at forkamrenen vibererer og ikke får depolarisert og ventrikklene vil ikke få inn nok blod.

29
Q

Beskriv hvordan atrieflimmer kan være årsak til hjerneslag.

A

Aterieflimmer påvirker blodstrømmen gjennom forkamrene, slik at det oppstår virvler (turblulens) og “bakevjer” der blodet nærmest står stille. Dette kan føre til dannelse av tromber, som i sin tur kan løsne og gi opphav til emboluser.

30
Q

Nevn virkningen til en legemiddelgruppe som kan forebygge hjerneslag ved atrieflimmer.

A

Warfarin, DOAK (direktevirende peroralt antikoagulasjonsmiddel), rivaroksaban, apiksaban eller dabigatran er legemidler som hemmer koagulasjonsreaksjonen

31
Q

Nevn hvordan atrieflimmer kan påvirke hjertesvikt

A

Hjertesvikt fører til økt venetrykk som spiler ut forkamrene og forsterker arymitendensen, mens atrieflimmer fører til opphevet forkammerkontraksjon, nedsatt fylling av hjertekamrene i diastolen og dermed ytterligere svikt i pumpefunksjonen.

32
Q

Beskriv ventrikkeltakykardi.

A

Ventrikkeltakykardi oppstår når sinusknuten “overkjøres” av en rytmegenerator i ett av hjertekamrene. Det er en farlig tilstand.
AV-knuten gir i denne situasjonen ingen beskyttelse mot rask hjertekammerfrevkvens, og pasienten kan derfor i verstefall utvikle ventrikkelflimmer. I tillegg er ventrikkeltakykardi som regel også tegn på en alvorlig, underliggende hjertesykdom.

33
Q

Nevn de to arytmiene som kan være årsak til hjertestans.

A

Ventrikkelflimmer og asystoli.

34
Q

Beskriv EKG-kurven og ventriklenes kontraksjoner under ventrikkelflimmer

A

Ventrikkelflimmer innebærer fullstendig ukoordinert elektrisk aktivitet i hjertekamrene. EGK får en kaotisk, sagtagget form. Dette er fordi hjertekamrene/ventrikklene vibrerer uten å pumpe blod.

35
Q

Beskriv sammenhengen mellom ventrikkelflimmer og hjerteinfarkt

A

Ventrikkelflimmer kjennetegnes av sagtagget EGK-kurve, og oppstår oftest i forløpet av et hjerteinfarkt.

36
Q

Nevn hjertekamrenes tilstand og EKG-kurvens utseende ved asystoli

A

Hjertekamrene står stille. EGK-kurven blir en flat strek, som tegn på at hjertemuskelcellene er ødelagt og derfor ikke har noe elektrisk aktivitet.

37
Q

Nevn to symptomer som pasienten kan merke ved arytmier.

A

Hjertebank og svimmelhet

38
Q

Nevn hvilke undersøkelser som brukes for å påvise arytmi.

A

Tilstanden kan bekreftes med pulstelling og EKG-registrering.

39
Q

Nevn to arytmier som kan behandles med defibrillering (elektrokonvertering).

A

Ventrikkelflimmer og atrieflimmer.

40
Q

Beskriv de to hovedtypene feil som kan oppstå ved aortaklaffen og hvordan de kan påvirke hjertets arbeid.

A

De to hovedtypene er hindret åpning og lukket åpning. Ved hindret åpning, aortastenose, innebærer det økt motstand mot blodstrømmen ut av venstre hjertekammer i systolen. Hindret lukking, aortainsuffisens, fører til lekkasje av blod fra aorta til venstre hjertekammer i diastolen. Begge deler øker arbeidsbelastningen på hjertemuskulaturen.

Ved stenose må venstre hjertekammer opparbeide et høyt trykk i systolen for å presse tilstrekkelig blod gjennom den trange klaffeåpningen. Ved insuffisiens må hjertekammeret pumpe et større blodvolum enn normalt, for å kompensere den andelen som renner tilbake igjen.

41
Q

Beskriv kirurgisk behandling av feil i aortaklaffen.

A

Kirurgisk behandling innebærerer å skifte ut aortaklaffen, men det gjøres sjeldent fordi det er farlig, men det er enda farligere å la være.

42
Q

Beskriv mitralinsuffisiens og hvordan den påvirker hjertets arbeid.

A

Mitralinsuffiens er når mitralklaffene ikke lukker seg og blodet strømmer tilbake motsatt vei altså venstre forkammer. Denne tilstanden er en komplikasjon av hjertesvikt. På grunn av redusert pumpe funksjon vil venstre hjertekammer utvide seg slik at det blir en åpning (mitralklaffene) ikke lukker seg sammen. Dette vil føre til at det blir økt belastning på venstre hjertekammer.

43
Q

Beskriv hvordan hjertesvikt påvirker hjertets minuttvolum, den fysiske yteevnen og trykket i venene.

A

Hjertesvikt fører til at hjertets minuttvolum blir lavt som vil føre til at hjertet ikke klarer å dekke kroppens behov. pga redusert minuttvolum vil nyren skylle ut hormonet renin og da vil raas system aktiveres slik at nyren reabsorberer mer natrium og vann, slik at blodvolumet øker. Pumpefunksjonen blir dårligere og vil føre til at de ikke klarer å være i lengre aktivitet, uten å være tungpustet, evt alvorlig tungpustet. Pga redusert pumpeevne vil blodet hope seg opp i systemkretsløpet og vil føre til økt venetrykk og ødemdannelse. Det er fordi væske kommer inn i vevet.

44
Q

Nevn hvordan en akutt forverring av hjertesvikt vil påvirke blodtrykk og lungenes blodsirkulasjon.

A

Fallende blodtrykk, høy hjertefrekvens, lungeødem, hypoksemi i hjertemuskulaturen og redusert diurerse

45
Q

Nevn en akutt komplikasjon til stigende trykk i lungevenene ved forverret hjertesvikt.

A

Lungeødem

46
Q

Beskriv renin-angiotensin-aldosteron-systemets (RAAS) rolle i utviklingen av hjertesvikt.

A

Redusert minuttvolum og tendens til lavt blodtrykk øker utskillelsen av hormonet renin fra nyrene. Dermed stimuleres omdanningen av agniotensinogen til angiotensin II, som igjen sørger for større produksjon av aldosteron i binyrene. Angiotensin II øker total perifer motstand. Aldosteron gir økt reabsorpsjon av natrium og vann fra distale tubuli i nyrene; ved hjertesvikt øker altså kroppens totale væske innhold, noe som er ensbetydende med større blodvolum - hypervolumi. Det oppstår da en ond sirkel.

47
Q

Nevn hvordan kronisk iskemi kan påvirke hjertemuskulaturens kontraktilitet.

A

Kontraktiliten reduseres.

48
Q

Beskriv typiske symptomer som pasienten kan merke ved hjertesvikt

A

I anamnesen er som regel dyspne (åndenød) og redusert fysisk utholdenhet de mest fremtredende symptomene. Ved klinisk undersøkelse påviser ødemer i beina, “knatring” ved lungeauskultsjon og eventuelt lavt blodtrykk (ved alvorlig svikt).

49
Q

Nevn hva undersøkelsene ekkokardiografi og røntgen thorax kan vise ved hjertesvikt

A

Ekkokadiografi gir en direkte fremstilling av myokardsammentrekningene og rtg. Thoax viktig for å stadfeste forstørret hjerte, utvidede lungevener og eventuelt lungeødem ved alvorlig svikt.

50
Q

Nevn hvordan plasmakonsentrasjonen av hormonet BNP (B-type natriuretisk peptid) påvirkes av hjertesvikt.

A

Hormonet BNP stiger ved hjertesvikt.

51
Q

Beskriv virkninger og bivirkninger av ACE-hemmere (angiotensine converting enzyme-hemmere) og angiotensin-II-reseptorblokkere ved behandling av hjertesvikt.

A

ACE-hermme reduserer aldostereonutskillelsen og motvirker overhydrering, men kan gi hypotensjon, nyresvikt, elektrolyttforstyrrelser og tørrhoste. A2-blokkere hindrer angiotensongen II i å binde seg til sitt spesifikke reseptorprotein. Både virkninger og bivirkninger blir dermed omtrent det samme som for ACE-hemmere.

52
Q

Beskriv virkningen av diuretika i behandlingen av hjertesvikt.

A

Dirutetika motvirker tendensen til overhydrering på hjertemuskulaturen, og kan dessuten gi både høyere slagvolum og bedre koronargjennomblødning. Videre øker det væskeutskillelsen i nyrene slik at blodvolumet går ned og venetrykket reduseres.

53
Q

Beskriv virkninger og bivirkninger av betablokkere ved hjertesvikt.

A

Lavere frekvens og blodtrykk slik at belastningen på mykoard reduseres, den diastoliske fyllingen går opp, og slagvolumet øker. Bivirkninger er bradykardi og blodtrykksfall.

54
Q

Beskriv ikke-medikamentelle tiltak ved behandling av akutt, alvorlig hjertesvikt med lungeødem.

A

Ved akutt, alvorlig hjertesvikt har behandling av lungeødem første prioritet. Pasienten må anbringes med overkroppen høyt, og man må fjerne tettsittende tøy; dette bedrer i seg selv ventilasjonen. Videre må man sørge for rikelig tilførsel av oksygen i innåndingsluften for å motvirke tendensen til hypoksemi.

55
Q

Nevn hvilke legemidler som brukes i behandlingen av akutt lungeødem. Nevn også virkningen av disse legemidlene.

A

Glyseroltrinitrat= blodtrykksfall
Morfin = for store doser hemmer imildertid ventilasjon
Sløyfediuretika = blodtrykksfall