Sykepleie ved Sår Flashcards

1
Q

Beskriv forskjellen mellom akutte sår og vanskelig helende sår

A

Akutte sår;
Kan være stikkskader eller operasjonssår, gror på 4-21 dager

Vanskelig helende sår:
Hatt såret i mer enn 4-6 uker uten at det har grodd. Årsaker til at sår ikke gror: Grunnlidelser eller hemmende faktorer lokalt eller omkring såret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv hvilke observasjoner som inngår ved en klinisk undersøkelse av en pasient med vanskelig helende sår

A

En klinisk undersøkelse er det sykepleieren observer eller måler hos pasienten. Den kliniske undersøkelsen bør alltid begynne med å måle vitale tegn: blodtrykk, puls, respirasjonsfrevkens, temperatur og oksygensaturasjon. Pasientens høyde og vekt (KMI) bør også registetres, siden overvekt og underernæring kan ha negativ innvirkning på helende sår.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv de prinsipper sårbunnsoptimalisering bygger på

A

Hensikten med sårbunnsoptimalisering er å få kroppens egne prosesser til å virke positivt inn på sårhelingen, noe som er en forutsetning for at vanskelig helende sår skal kunne gro. Dette bygger på følgende prinsipper:

- En må kartlegge årsaken til at såret har oppstått (sårdiagnose), og 
      intervensjoner som kan korrigere eller bedre forholdene.

- En må vurdere forhold hos pasienten (systemiske faktorer) som 
      bidrar til at såret ikke gror (komorbiditet eller komplikasjoner), og 
      tiltak som kan bidra til heling.

    -En må vurdere såret og huden omkring som grunnlag for lokal 
     behandling.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Gjør rede for hvordan man vurderer et sår ut fra «TIMES»

A

Bokstavordet TIME angir prinsippene for sårbunnsoptimalisering, der hensikten er å fremme heling gjennom systematisk å vurdere og korrigere patofysiologiske forhold lokalt i såret.

T (Tissue):
Vevet i sårbunnen kan beskrives ved hjelp av farger og oppbygging (tekstur). Svart, gul eller rød kan gjerne benyttes som beskrivelse; disse fargenene indikerer om vevet er friskt eller ikke. Dødt vev er som regel svart eller gult og kan være fuktig, tørt, mykt eller hardt. Svart, hardt og tørt vev i sårbunnen ses gjerne ved redusert arteriell sirkulasjon eller lokal iskemi, og det døde vevet kan dette hele eller deler av sårets overflate. En Presis beskrivelse av omfanget av dødt og friskt vev, og av om det har blitt mer eller mindre siden siste vurdering, kan gi oss verdifulle opplysninger om pasientens helsetilstand, effekten av iverksatte tiltak og hvorvidt såret er i bedring eller i forverring.

I (infeksjon/inflammasjon):
I – er det infeksjon eller inflammasjon? Akutte sår gror som tidligere nevnt i løpet av få dager ved å gjennomgå fire overlappende faser: koagulasjonsfasen, inflammasjonsfasen, proliferasjonsfasen og modningsfasen (1). Inflammasjonsfasen er derfor en naturlig del av sårhelingen fordi den bidrar til å reparere skadet vev, men vanskelig helende sår kan stagnere i inflammasjons- og proliferasjonsfasen.
I inflammasjonsfasen øker blodgjennomstrømmingen til det skadede vevet. Høyere temperatur, ødemer, smerte og moderate til store mengder sårvæske kjennetegner inflammasjonsfasen. Enkelte symptomer i inflammasjonsfasen likner dermed på infeksjonstegn, men det er viktig å klargjøre om såret er i inflammasjonsfasen, eller om det er en sårinfeksjon, fordi behandlingen er ulik.

Bokstaven M i TIMES viser til fuktighet i såret (sårvæske/moisture). Optimal sårbehandling forutsetter at sårvæsken håndteres slik at sårbunnen holdes fuktig uten at sårkantene blir oppbløtt, fordi oppbløtte sårkanter øker faren for oppvekst av bakterier. Sårvæsken kan beskrives ut fra mengde, farge, konsistens og lukt. Mengden vil variere i de ulike sårfasene, og generelt vil mengden av sårvæske avta etter hvert som såret gror. Økt sårvæske kan være tegn på forverring pasientens helsetilstand eller forverrede forhold i såret, for eksempel sårinfeksjon eller økende ødemer. Når mengde sårvæske skal beskrives og dokumenters, må en også ta i utgangspunkt hvor gjennomtrukket en bandasje er ved sårskift, og vurdere mengden sårvæske ut fra bandasjetypen og hvor lenge det er siden sist bandasjeskift.

Bokstaven E i TIMES viser til sårkantene (“edges”) vurderes og håndteres. Sårkanter med synlig rosa epitelceller og nydanning av hud indikerer at forholdene hos pasienten og i såret er optimal, og at såret er i ferd med å lukke seg. Vanlige utfordringer i sårkanten er maserasjon (oppbløting), dehydrering, lommer eller ganger og innrullede sårkanter. Sårkantene kan ha karakteristika samtidig, som hver for seg krever ulike tiltak. Både oppbløtte og tørre sårkanter kan hemme lukkingen av sårer, og sårvæsken må derfor håndteres forsvarlig. Omfanget av lommer eller ganger i såret må kartlegges og dokumenters. En steril pinne med måleenheter kan være til hjelp når en skal undersøke omfanget av lommene, og med en urskive som illustrasjon kan en beskrive hvor i såret lommene er. Innrullede sårkanter kan skyldes blant annet hypoksi, infeksjon eller traume fra bandasjer. Innrullede sårkanter hemmer sårlukkingen.

Bokstaven S i TIMES viser til at en vurderer huden omkring i såret. Huden under bandasjen og over et større området bør derfor vurderes hos pasienter med sår. Huden kan være tørr, avskallende, ødematøs, maserert (oppbløtt), oppskrapet eller inflammert på grunn av for eksempel store mengder sårvæske, skadelig bakterieflora eller urin og avføring.
Tørr, sprukken og hard hud på føttene kan knyttes til endringer forårsaket av autonom nevropati og ses hos pasienter med diabetes/diabetiske fotsår. Ved sår nær anus/endetarm, for eksempel trykksår, kan huden rundt være påvirker av urin og avføring. Huden rundt sår kan som nevnt ha flere utfordringer samtidig, so hver for seg krever ulike tiltak. Huden rundt trykksår over os sacrum kan for eksempel ha inkontinensassosiert dermatitt samtidig med maserasjon forårsaket av sårvæske.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Nevn de forskjellige overlappende fasene som et sår gjennomgår under tilhelingen.
A

Koagulasjonsfase
Inflammasjonsfase
Profilerasjonsfase
Modningsfase

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv hvilke hensyn som skal tas ved vurdering av bandasjevalg hos en pasient med vanskelig helende sår

A

Valg av bandasjer og andre produktet for lokal sårbehandling fordrer at en har kunnskap om sårhelingsprosessene, og at en har innsikt i sårbunnsoptimalisering og kunnskap om produktene og hvordan de virker inn på sårbunnen. Valg av lokal sårbehandling tar derfor hensyn til pasientens grunnlidelser så vel som vurderinger basert på TIMES, sårareal, sårdybde og eventuelle hulrom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv hva debridering er og hvorfor det er viktig med Debridering

A

Debridering vil si å fjerne dødt vev, bakterier, biofilm og hard hud (kallus) for å skape forutsetninger i sårbunnen som fremmer nydanning av friskt vev. Ved vanskelig helende sår er det ofte nødvendig med gjentatte opprensninger for å legge til rette får sårheling, og behovet for debridering må vurderes jevnlig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Nevn 3 ulike sorters debridering

A

Mekanisk debridering, autolytisk debridering og larveterapi

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Gjør rede for den patofysiologiske årsaken bak venøs insuffisiens

A

Venøse leggsår er et resultat av kronisk forhøyet trykk i venene (hypertenjson) forårsaket av venøs insuffsiens. Men ikke alle pasienter som har venøs hypertensjon, utvikler sår på leggene. I en god del tilfeller er det traumer mot leggen, for eksempel at pasienten dunker leggen inn i en rullator, bordkant, rullestol eller lignende, som er den utløsende årsaken venøse leggsår hos pasienter med venøs hypertensjon.

Normalt skjer den venøse tilbakestrømmingen mot hjerte ved hjelp av muskelvenepumpesystemet og intakte veneklaffer i underekstremitetene. Når veneklaffene ikke fungerer optimalt, vil blodet følge tyngdekraften og hope seg opp i venene i beinet (venestase). Den vanligste årsaken til kronisk venøs insuffisiens er skader i veneklaffene, som ved varcier eller som er et resultat av dyp venetrombose (DVT).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beskriv vanlige kjennetegn ved et venøst sår

A

Sår på leggen
Gulhvit, vevsvæskene sårflate
Eksem rundt såret
Brun, atrofisk hud omkring

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Nevn vanlige komplikasjoner til venøse sår

A

Infeksjoner og hudatrofi

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv hvordan man stiller diagnosen av venøse sår

A

Det kliniske bildet er som karakteristisk.
Det er viktig å utrede bakenforliggende årsaker. Ultralydundersøkelse kan være et nyttig hjelpemiddel for å vurdere blodstrømmen i lokale vener og arterier. En generell klinisk undersøkelse supplert av alminnelige blodprøver kan kartlegge disponerende allmennsykdommer som hjertesvikt, utbredt aterosklerose, diabetes, anemi og underernæring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Gjør rede for behandling av venøse sår

A

I behandling av venøse sår kan man skille mellom lokale og generelle tiltak.
De lokale omfatter:

Behandling av selvsåret. Dødt vev danner grobunn for bakterier, og bør derfor fjærens forsiktig med saks eller skalpell. Man må sørge for å opprettholde passe fuktighet i såret med for eksempel Intrasite gel eller linkluter fuktet med 5% natriumkloridløsning. Dersom disse tiltakene har effekt, vil sekresjonen gradvis avta.
Behandling av omkringliggende hud. Det er selvsagt av stor betydning å hindre at såret blir større. Den omkringliggende huden bør derfor beskyttes med sink-pasta eller en alminnelig hudsalve, men man må være på vakt mot tilsetninger (for eksempel parfyme) som kan fremprovosere et allergisk kontakteksem.

For at et venøst sår skal gro, må man også iverksette tiltak for å bedre blodstrømmen, korrigere allmennsykdommer og bekjempe dype infeksjoner.

Bedret venøs blodstrøm. Bruk av elastiske kompresjonsstrømper er et enkelt, men viktig tiltak. Ved hjertesvikt er det dessuten nyttig med diuretika. Når pasienten har åreknuter eller tidligere har vært rammet av dyp venetrombose, er veneklaffene ofte defekte.

Korrigering av allmennsykdommer. Hvis pasienten har diabetes, må denne behandles på best mulig måte. Ernæringstilstanden bør ofte utredes og eventuell underernæring eller feilernæring behandles i samarbeid med ernæringsfysiolog; tilstrekkelig tilførelse av spormetaller (spesielt sink) er særlig viktig for normal sårtilheling. Anemi bør korrigeres i henhold til den underliggende årsaken.

Infeksjonsbehandling. Ved tegn på infeksjon i såret, slik som betydelig væsking, må lokalbehandlingen intensiveres med antiinfektiøse tiltak (omslag, bad). Ved tegn på alvorlig infeksjon skal pasienten har systemisk antibiotika, helt på grunnlag av resultater fra den dyrkningsprøve.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Nevn de vanligste stedene der arterielle sår oppstår

A

På fotrygg, på tær, under fotsåler og vev beinutspring på foten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Nevn årsaken til arterielle sår

A

Den vanligste bakenforliggende årsak er perifer aterosklerotisk sykdom

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Nevn hvilken behandling som er nødvendig for at et arterielt sår skal gro

A

En grundig helsevurdering er vesentlig for sårbehandlingen. Fysisk aktivitet og et kosthold og en livsstil som gir lav risiko , bør være en naturlig del av behandlingen.

Tørre svarte nekroser bør behandles tørt. Til fuktige nekroser og væskende arterielle sår så bør bandasjer ha absorberende egenskaper. Til sist bør bandasjer ikke feste seg til sårflaten og påføre unøde smerter ved bandasjeskift

17
Q

Beskriv vanlige kjennetegn på et arterielt sår

A

Arterielle sår er ofte dype, runde og har blek overflate. Tær, hæl og benutspring er vanligst. Hovedårsaken til arterielle sår er aterosklerose. Kan oppstå uten ytre påvirkning, men som oftest er hovedårsaken trykk. Puls på arteria tibialis er svak eller ufølbar.

18
Q

Beskriv hvordan man kartlegger om en pasient er i risikogruppen for å utvikle trykksår

A

Diagnosen stilles klinisk; aktuelle supplerende undersøkelse er mikrobiologiske dyrkningsprøver og bileundersøkelser. De vanligste lokalisasjonene for et trykksår er hælene og korsryggen: her blir huden utsatt for den største belastningen når man ligger flatt på ryggen. Tilstanden er, i likhet med arterielle sår, ofte smertefull. Åpningen mot huden kan være dekket av en svart skorpe, som i mange tilfeller skjuler en overraskende dyp sårhule. Ved mistanke om alvorlig infeksjon er mikrobiologiske dyrkningsprøver obligatoriske.

19
Q

Beskriv den patofysiologiske årsaken til trykksår

A

Årsaken til trykksår er mekanisk avkledning av kapillærene i et hudområde som trykk, strekk og friksjon. Sykdommen kommer hyppigere hos eldre, sengeliggende og funksjonsnedsatte. Tilstanden kan i midlertidig oppstå hos alle typer pasienter etter bare noen timer immobilitet. I tillegg spiller andre lokale og systemiske faktorer en rolle i forhold til utvikling og vedlikehold av trykksår

20
Q

Gjør rede for hvordan man forebygger trykksår hos en pasient som er i risikogruppen.

A

Alle pasienter som er i risiko for å utvikle trykksår, skal tilbys forebyggende tiltak basert på risikovurderingen. For å sikre at pasienter raskt får iverksatt nødvendig og individuelt tilpassede tiltak, anbefales det at risikovurdering gjøres så raskt som mulig, Trykksår som ikke er direkte forårsaket av utstyr, kan forebygges gjennom en tiltakspakke:
- Vurder alle pasienter for trykksårrisiko ved innleggelse i sykehus og ved første møte med pasienter i sykehjem
- Sikre nødvendig trykkfordelene utstyr og underlag hos alle risikopasienter.
- Undersøk regelmessig huden til alle risikopasienter.
- Sikre stillingsforandring og/eller aktivitet hos alle risikopasienter.
- Kartlegg og vurder ernæringsstatus hos alle risikopasienter.
- Involver pasient og pårørende i planlegging og gjennomføring av trykksårforebyggende tiltak.
- Informer om trykksårrisiko og forebyggende tiltak ved henvisning, utskrivning og overflytting.

Underlag i seng og stol
Det finnes mange ulike madrasser og overmadrasser, med og uten motor, som har til hensikt å redusere faren for trykksår. For risikopasienter bør en alltid vurdere et alternativ til en standard skummadrass og ta hensyn til for eksempel grad av inaktivitet, pasients vekt, ernæringsstatus, hudstatus, alvorlighetsgrad og lokalisasjon av eksisterende trykksår. Vekseltrykkmadrasser bør vurderes hos høyrisikopasienter, for eksempel der en ikke kan tilby leieendring ved behov eller ikke kan sikre at områder med trykksår får tilstrekkelig avlastning.
I sittende stilling er mye vekt plassert over sittbeinsknutene og os sacrum. Risikoen for å utvikle trykksår i sittende stilling avhenger av flere faktorer, blant annet vekt, høyde, hvor lenge personen sitter, hvor ofte han endrer stilling og hvilket underlag han sitter på. Sittestillingen kan optimaliseres ved at en velger riktig høyde, bredde og dybde på stolen og ved å sikre at føttene har god støtte og gir 90 graders vinkel i kneleddet. Da vil sittestillingen bli stabil og uten unødig trykk eller skyvekrefter.

Stillingsendring og utstyr
Trykkfordelende underlag i seng og stol utelukker ikke behovet for stillingsendring. Men dersom pasienten har en stolpute og en madrass som er egnet for risikopasienter, kan det i enkelte tilfeller være behov for mindre hyppige stillingsendringer. Hvis en risikopasient viser tegn til rødhet på trykkutsatte områder ved leieendring eller stillingsendring, må hyppigheten og valg av stilling revurderes.
Utstyr kan bidra til å redusere trykk og skyvekrefter, for eksempel forflyttningsplater og sklilaken, bør vurderes ved forflytning og leieendring i seng, forflytning mellom seng og stol og ellers forflytning i forbindelse med ulike medisinske undersøkelser. Hos pasienter i ryggleie kan en avlaste hælene ved å legge en pute under leggene, men vær oppmerksom at det kan medføre venestase og gi trykk mot muskulaturen og akillessenen.
Det anbefales 30 graders sideleie for å unngå unødig trykk på hoftene hos sengeliggende pasienter. I tillegg er det anbefalt at hodeenden ikke heves mer enn 30 grader for blant annet å unngå skyvekrefter i områder rundt os sacrum. Enhver forflytning og stillingsendring der pasienten deltar aktivt, vil kunne redusere faren for skyvekrefter og blir derfor anbefalt. I tillegg vil aktivitet bidra til å opprettholde muskelfunksjonen hos de fleste pasienter.

Hudvurdering og hudpleie
Hudinspeksjon er en viktig del av risikovurderingen. Når hudinspeksjon foretas daglig, slik tiltakspakken anbefaler, bør en kunne oppdage både rødhet som blekner, det vi at det er ikke skade i underliggende vev, lokal varme, ødemer og områder som ikke blekner ved trykk. Disse tilstandene kan reverseres blant annet ved at en avlaster området og på den måten unngår at huden brister. Før øvrig er det viktig å holde huden ren og tørr, benytt mil såpe med hudvennlig pH, unngå å massere røde hudområder og bruke barriere- og fuktighetskremer der det er far for henholdsvis fuktig eller tørr hud.

21
Q

Et trykksår kan deles opp i flere kategorier. Nevn kjennetegn av et trykksår i hver enkelt kategori.

A

Kategori 1: rødhet av intakt hud, blekner ikke når man trykker på
Kategori 2: overfladisk åpent sår uten dødt vev, Evt serumfylt/ blodfylt blemme.
Kategori 3: dypere sår, subkutant fett og nekroser kan være synlig
Kategori 4: sår med tap av vev og med blottlagt bein, muskulatur eller sener. Dødt vev skjuler størrelsen av såret.

22
Q

Nevn de vanligste steder på kroppen som er mest utsatt for trykksår

A

Trykksår oppstår vanligvis over et beinframspring, og områder av kroppen som er spesielt utsatt, har vist seg å være hælene og området over os sacrum. En må imidlertid være oppmerksom på alle området på kroppen med beinframspring er utsatt for trykksår.

23
Q

Beskriv hvordan man kan skille mellom IAD (inkontinensassosiert dermatitt) og trykksår.

A

IAD og trykksår kan være vanskelig å skille fra hverandre, det er da viktig å identifisere forskjellen.
Lokalsiasjon (IAD); Primært perineum, genitalier og sete.
Lokalisasjon (Trykksår); Over beinutspring og der utstyr skaper trykk og/eller skyvekrefter

Form (IAD); uidentifiserte sårkanter, noen ganger flere sårområder eller flekkvis
Form (Trykksår); Tydelige sårkanter

Dybde (IAD); overflatisk
Dybde (Trykksår); dybde avhenger av trykksårkategori

24
Q

Beskriv hva nevropati er

A

Nevropati er skade i perifere nerver og kan medføre tap av sensibilitet (sensorisk nevropati)

25
Q

Nevn vanligste årsaker til at diabetessår oppstår

A

Perifer nevropati, aterosklerose, fotdeformiteter på grunn av motorisk nevropati og traume mot foten.

26
Q

Beskriv vanlige kjennetegn på et diabetessår.

A

Diabetisk fot betegner en tilstand med kroniske, ofte infiserte sår på føttene. Det er vanligvis betydelig lokal vevsskade: man kan forestille seg at foten nærmest råtner bort. Den underliggende årsaken til denne komplikasjonen er en kombinasjon av nedsatt infeksjonsforsvar, nedsatt blodforsyning og nedsatt nervefunksjon. Det siste hemmer smertefølelsen; Pasienten legger med andre ikke merke til små mekaniske skader i huden, skader som i sin tur kan danne inngangsporter for bakterieinvasjon. Nedsatt blodforsyning fører til en hypoksisk celleskade, slik at den kan oppstå et gangern, der bakteriene livnærer seg av ødelagte vevsstrukturen. Redusert funksjon av de hvite blodcellene bidrar til å forklare hvorfor infeksjonen raskt sprer seg til naboområde, slik at hele foten blir ødelagt.

27
Q

Gjør rede for forebygging av diabetessår Usikker, sjekk ut side. 928

A

Personer med diabetiske fotsår og, eller amputerte, er en pasientgruppe som er alvorlig syke. Risikoen for utvikling av sår er sammensatt av flere risikofaktorer, og for den enkelte pasient er det mange faktorer å ta hensyn til. Undersøkelse av føttene bør gjøres daglig resten av livet. Depressive symptomer er assosiert med nedsatt tilheling og tilbakevendende fotsår, slik at det er ekstra viktig å motivere og oppmuntre denne sårbare gruppen til å prioritere egenomsorg Både ved type 1 og ved type 2- diabetes, må det forebyggende arbeidet for å hindre fotproblemer begynne allerede når en har fått diagnosen. Oppmerksomheten rettes mot god blodsukkerregulering og forebygging av aterosklerose. Kontroll av blodsukkernivået, kan gjøres ved kostbehandling, mosjon, tabletter og/eller insulin. Behandlingen skal bedre dagsformen og utsette så langt som mulig, senkomplikasjoner.

Gode råd for å forebygge fotproblemer er: å rengjøre føttene daglig med vann og mild såpe, tørke godt for å forebygge sopp. Riktig negleklipp er utrolig viktig. Etsende midler som liktornplaster må ikke brukes. Pasienten bør slutte å røyke og bruke riktig skotøy. En kan få spesialsåle/ spesialsko som brukes ved behov. Pasienten henvises da til en ortopedingeniør. Fjerning av hard hud er viktig, men det må gjøres av en kyndig person med erfaring. I og med at en nevropatisk fot ofte er tørr, er det viktig å tilføre huden nok fuktighet, og smøre minst 1-2 ganger daglig, men ikke mellom tærne. Alle pasienter med diabetes bør få undersøkt føttene sine årlig. Andre viktige råd er: Hvis det oppstår problemer som kutt, sprekker, blemmer eller vorter skal det rapporteres videre til helsepersonell som skal ta seg av dette. En bør aldri gå barbeint. En må bytte strømper hver dag og alltid vrenge strømpen før en tar den på, for å se at det ikke er sandkorn i dem.

28
Q

Beskriv hvorfor en pasient med diabetessår er mer utsatt for infeksjoner enn pasienter med andre sår.

A

Pasienter med diabetiske sår er mer utsatt for sårinfeksjoner på grunn av den reduserte arterielle sirkulasjon og nevropatien. De vanlige tegnene blir da dempet eller fraværende.