Braconnier & Siper (2021) Flashcards

1
Q

Vilka är de 5 fördelarna med att göra en neuropsykologisk bedömning för individer med autismspektrumstörning (ASD)?

A
  1. Karakterisering av styrkor och svagheter: Neuropsykologiska bedömningar kan hjälpa till att identifiera de specifika kognitiva, uppmärksamhetsmässiga, exekutiva, social-kognitiva, språkliga och motoriska styrkorna och svagheterna hos individer med ASD. Denna information kan ge en heltäckande profil av deras förmågor och utmaningar.
  2. Differentialdiagnos: Neuropsykologiska bedömningar kan hjälpa till vid differentialdiagnos av ASD genom att utvärdera kognitiv funktion och utesluta andra tillstånd som kan ge liknande symtom. Detta kan hjälpa till att säkerställa korrekt diagnos och lämplig behandlingsplanering.
  3. Behandlingsplanering: Resultaten av en neuropsykologisk bedömning kan vägleda behandlingsplanering för individer med ASD. Genom att identifiera svårighetsområden kan interventioner skräddarsys för att rikta in sig på specifika kognitiva och beteendemässiga utmaningar. Detta kan leda till mer effektiva och individualiserade behandlingsstrategier.
  4. Övervakning av framsteg: Neuropsykologiska bedömningar kan användas för att övervaka framstegen hos individer med ASD över tid. Genom att omvärdera kognitiv funktion, uppmärksamhet, exekutiva färdigheter och andra områden kan läkare bedöma effektiviteten av interventioner och göra justeringar efter behov.
  5. Omfattande utvärdering: Neuropsykologiska utvärderingar ger en omfattande utvärdering av olika funktionsdomäner, inklusive social kognition, vilket är särskilt relevant för individer med ASD. Detta holistiska synsätt kan ge en mer heltäckande förståelse för en individs förmågor och utmaningar.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kan du förklara de olika domänerna av neuropsykologisk funktion som nämns i dokumentet?

A

De olika domänerna för neuropsykologisk funktion som diskuteras i dokumentet om individer med autismspektrumstörning inkluderar:

  1. Intellektuell funktion
  2. Uppmärksam funktion
  3. Exekutiv funktion
  4. Social-kognitiv funktion
  5. Språkfunktion
  6. Motorisk funktion
    Dessa domäner bedöms karakterisera områden med styrka och svaghet, informera differentialdiagnoser, vägleda behandlingsplanering och utvärdera förändring över tid hos individer med autismspektrumstörning.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är några nya fynd inom området neuropsykologisk bedömning för individer med ASD?

A

Nya fynd inom området neuropsykologisk bedömning för individer med autismspektrumstörning (ASD) inkluderar:

Intellektuell och adaptiv funktion: Nedsättning av kognitiv funktion är vanligt vid ASD och är en prediktor för långsiktiga resultat. Prevalensen av komorbid intellektuell funktionsnedsättning (ID) varierar beroende på demografiska variabler och bedömningsmetoder.

Exekutiv funktion: Individer med ASD uppvisar ofta brister i exekutiva funktioner, särskilt inom områden som kognitiv flexibilitet, responshämning, sortering, kognitiv flexibilitet och auditiv uppmärksamhet.

Social kognition: Social kognition, inklusive teori om sinne, känslouppfattning, social perception, social kunskap och attributionsstil, bedöms vanligtvis under en neuropsykologisk utvärdering. Bättre sociala kognitiva färdigheter har visat sig korrelera med bättre social funktion hos individer med ASD.

Uppmärksamhet: Uppmärksamhetsfunktion är en viktig domän i neuropsykologisk bedömning för individer med ASD. Brister i uppmärksamhet, såsom svårigheter med ihållande uppmärksamhet och selektiv uppmärksamhet, har observerats i denna population.

Språk och kommunikation: Neuropsykologisk bedömning inkluderar även utvärdering av språk- och kommunikationsförmåga hos individer med ASD. Detta inkluderar att bedöma språkkunskaper, pragmatiska språkförmågor och receptiva och uttrycksfulla språkförmågor.

Motorisk funktion: Motorisk funktion är en annan domän som bedöms i neuropsykologiska utvärderingar för individer med ASD. Motoriska störningar, såsom svårigheter med finmotorik och koordination, har rapporterats i denna population.

Dessa senaste rön understryker vikten av omfattande neuropsykologiska bedömningar för att förstå de kognitiva profilerna och specifika styrkor och svagheter hos individer med ASD.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kan du sammanfatta artikeln?

A

Artikeln understryker vikten av neuropsykologisk bedömning hos individer med autismspektrumstörning (ASD). Den belyser att omfattande neuropsykologiska utvärderingar kan hjälpa till vid differentialdiagnos av vanliga samtidiga tillstånd, såsom ADHD, och hjälpa till med behandlingsplanering. Men traditionella neuropsykologiska bedömningar som administreras av kliniker förbises ofta i utvärderingsprocessen av individer med ASD, möjligen på grund av utmaningar med att få tillgång till kvalificerade utvärderare och kostnaderna förknippade med specialiserade tester. Artikeln efterlyser förbättrad tillgång till högkvalitativa neuropsykologiska utvärderingar för individer med ASD på alla nivåer av förmåga. Den diskuterar också olika domäner av neuropsykologisk funktion, inklusive intellektuell, uppmärksamhet, exekutiv, social-kognitiv, språklig och motorisk funktion, och belyser de unika mönstren av neuropsykologisk funktion som observeras hos individer med ASD.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad var slutsatsen av artikeln?

A

Slutsatsen i artikeln är att neuropsykologisk bedömning är avgörande för individer med autismspektrumstörning (ASD). Det rekommenderas att grundliga neuropsykologiska bedömningar används för att hjälpa till med differentialdiagnostik av vanliga samtidiga tillstånd, såsom ADHD, och för att övervaka framstegen mot akademiska, yrkesmässiga och adaptiva mål. Det finns dock utmaningar med att få tillgång till neuropsykologiska utvärderingar av hög kvalitet för individer med ASD, inklusive begränsad tillgång på expertutvärderare och otillräckligt försäkringsskydd. Att förbättra tillgången till dessa bedömningar är en viktig riktning för fältet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly