Toplak et al (2013) Flashcards

1
Q

Vad var slutsatsen av denna artikeln?

A

Slutsatsen av artikeln är att prestationsbaserade och betygsmätningar (betygsmätningar/rating measures är t.ex. info av förälder/lärare som bedömer hur individen tar sig an vardagliga uppgifter) av exekutiv funktion bedömer olika underliggande mentala konstruktioner. De fångar olika aspekter av kognition, med prestationsbaserade mått som bedömer effektiviteten hos kognitiva förmågor och betygsmått bedömer framgång i målsträvan. Därför är det viktigt att inse att dessa två typer av åtgärder inte är likvärdiga eller utbytbara. Vid bedömning av ADHD bör både prestationsbaserade och betygsmått övervägas för att få en heltäckande förståelse för en individs verkställande funktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är rating measures/betygsmätningar?

A

Betygsåtgärder involverar vanligtvis frågeformulär eller betygsskalor som bedömer olika aspekter av exekutiv funktion, såsom uppmärksamhet, organisation, planering, problemlösning och impulskontroll. Till skillnad från prestationsbaserade mått, innebär betygsmått inte standardiserade uppgifter eller direkt testning av en examinator. Istället förlitar de sig på informantens uppfattning och utvärdering av individens exekutiva funktionsförmåga i sitt dagliga liv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

När man då bedömer ADHD, vad ska man tänka på?

A

Vid bedömning av ADHD bör både prestationsbaserade och betygsmått/rating measures övervägas för att få en heltäckande förståelse för en individs exekutiva funktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly