Tharinger et al (2008) Flashcards

1
Q

Vad är skälet bakom att använda fabler för att ge psykologisk bedömningsfeedback till barn?

A

Skälet för att använda fabler för att ge psykologisk bedömningsfeedback till barn är att fabler ger en säker och stödjande modalitet för barn och familjer att överväga nya sätt att vara och förstå sina egna och sina familjers problem. Fabler fungerar som en indirekt men effektiv metod för att leverera budskap och främja förändring och hopp. De låter barn inse att fabeln är skriven om dem, inkluderande element från bedömningen och skildra familjen i ett hoppfullt ljus. Genom att använda fabler kan barn känna sig hörda och förstådda genom bedömningen och presenteras för nya sätt att se sin situation och möjliga nästa steg att ta. Dessutom kan fabler skräddarsys efter barnets och familjens känslomässiga kapacitet, så att de kan ta in den nya historien utan att bli överväldigade. Sammantaget är det ett utvecklingsmässigt lämpligt och terapeutiskt tillvägagångssätt att använda fabler som en metod för att ge bedömningsfeedback till barn

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kan du förklara processen för att utveckla och presentera en fabel baserat på bedömningsresultat?

A

För att utveckla och presentera en fabel baserad på bedömningsfynd måste bedömarna först förstå och översätta de relevanta aspekterna av bedömningsfynden som är viktiga för barnet och deras familj. Det handlar om att ta hänsyn till föräldrarnas oro, barnets utvecklingsnivå och bedömningsresultaten.

Processen att utveckla en fabel är både klinisk och kreativ. Kliniskt måste bedömaren välja vilka frågor som ska inkluderas i fabeln, välja metaforer som kommer att resonera med barnet och familjen, och skildra potentiella lösningar eller nästa steg för familjens problem. Dessa val bygger på de ursprungliga skälen för bedömningen och bedömarens utvärdering av föräldrarnas förmåga att reagera empatiskt på barnet genom fabeln.

Kreativt måste bedömare utnyttja sin fantasi och påhittighet. Idéer om karaktärer, miljö, teman och konflikter kan dyka upp under bedömningstillfällena. När väl önskan att skapa en fabel är närvarande, tenderar processen att flyta lätt och kan vara njutbar.

När bedömaren presenterar fabeln för barnet och föräldrarna bör bedömaren göra det på ett samarbetande och stödjande sätt. Fabeln ska delas som en metaforisk berättelse som speglar barnets erfarenheter och utmaningar. Bedömaren kan engagera barnet och föräldrarna i att diskutera fabeln, utforska dess innebörd och överväga de nya perspektiv och möjliga steg för förändring som den erbjuder.

Sammantaget innebär att utveckla och presentera en fabel baserad på bedömningsresultat att integrera kliniska färdigheter, kreativitet och empati för att skapa en meningsfull och terapeutisk berättelse för barnet och deras familj.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Finns det några potentiella fördelar eller nackdelar med att använda fabler för bedömningsfeedback?

A

Att använda fabler för bedömningsfeedback kan ha flera potentiella fördelar. För det första ger fabler ett säkert och stödjande sätt för barn och familjer att överväga nya sätt att vara och förstå sin situation. Fabler innehåller element från barnets liv och kultur, vilket gör det lättare för dem att relatera till berättelsen och inse att det handlar om dem. Detta kan hjälpa barn att känna sig hörda och förstådda genom bedömningsprocessen.

För det andra kan fabler presentera bedömningsresultat på ett medkännande och optimistiskt sätt. Genom att skildra familjen i ett hoppfullt ljus och erbjuda möjliga nästa steg kan fabler fungera som en återkopplingsmekanism och en förändringsagent. De kan hjälpa barn och föräldrar att se sin situation ur ett nytt perspektiv och reagera på ett mer lämpligt och medkännande sätt.

Dessutom kan fabler vara utvecklingsmässigt lämpliga för barn, eftersom de använder fantasins och lekens rike för att förmedla information. Detta kan förhindra att barn känner sig överväldigade av direkt feedback om deras känslomässiga och beteendemässiga funktion. Fabler ger barn ett sätt att ta in den nya berättelsen utan att överbelasta deras mentala och känslomässiga förmågor eller höja deras försvar.

Det kan dock finnas vissa nackdelar med att använda fabler för bedömningsfeedback. En potentiell nackdel är att alla barn kanske inte helt förstår eller tolkar fabeln på avsett sätt. Fabelns effektivitet som kommunikationsverktyg är beroende av barnets förmåga att förstå de metaforiska elementen och tillämpa dem på sin egen situation.

En annan nackdel är att skrivandet av en meningsfull och effektiv fabel kräver kreativitet och skicklighet från bedömarens sida. Det kan ta tid och övning att utveckla förmågan att konstruera fabler som korrekt återspeglar bedömningsresultaten och som ger resonans hos barnet och familjen.

Sammantaget uppväger fördelarna med att använda fabler för bedömningsfeedback, som att tillhandahålla en säker och stödjande modalitet, presentera information på ett medkännande sätt och att vara utvecklingsmässigt lämplig, de potentiella nackdelarna. Med noggrant övervägande och övning kan fabler vara ett värdefullt verktyg för psykologer att ge bedömningsfeedback till barn och deras föräldrar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kan du ge ett exempel på en fabel?

A

En gång var det en ung kamel vid namn Cameron som bodde i öknen. Cameron var en godhjärtad kamel och var väldigt rolig. Han var också en av de starkaste och snabbaste av alla ungdjuren. Många av ökendjuren hade bara en familj, men Cameron the Camel hade två familjer. Camerons mamma bodde vid vattenhålet och Camerons pappa bodde vid den stora kaktusen. Cameron älskade sina två familjer, och han älskade att spendera tid vid vattenhålet och på den stora kaktusen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är sammanfattningen av artikeln?

A

Den övergripande slutsatsen av artikeln är att användning av individualiserade fabler kan vara en användbar och kraftfull metod för att ge psykologisk bedömningsfeedback till barn. Fables ger en säker och stödjande metod för barn och deras familjer att överväga nya sätt att vara och för att främja deras förståelse av bedömningsresultaten. Genom att införliva element från barnets liv och kultur låter fablerna barnet känna sig hört och förstådd, samtidigt som de presenterar nya perspektiv och möjliga nästa steg. Författarna uppmuntrar psykologer att överväga att använda fabler som ett utvecklingsmässigt lämpligt och terapeutiskt sätt att ge bedömningsfeedback till barn och deras föräldrar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly