Föreläsning introduktion till Erica-materialet Flashcards

1
Q

Vad är ericamaterialet för övergripande material?

A

Sandlådetekniken

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Gösta Harding delade upp 5 kategorier av kompositionsnivåer, som är en avspegling av den narrativa utvecklingen hos förskolebarn, vilka är dessa?

A
  1. Indifferent placering. Första barnen gör när de bygger en värld → tittar på föremålen och sätter de någonstans i sanden. Har ff inte förmåga att skapa sammanhang.
  2. Sortering/configuration → “ah ett djur ställer tillsammans med ett annat djur” → sorterar utifrån kategori. Inte tokigt om man är 2 år, men mer alarmerande om man är 8 år. 3. Configuration rader av bygga rader men ingen kategorisering. Bygger rader pga tillfredsställelse. Alla föremål blir symbolik som inte talar till barnet. Barnet bara tänker på att göra egna figurer.
  3. Enkel kombination - “ah här har vi bord, stol står bredvid varandra. Gamla mannen får sitta i stolen.” Kan vara åldersadekvat, men fortfarande en 8-åring blir det torftigt, kan förvänta sig mer. Juxtaposition → istället sätta gamla mannen på stolen och sätter kossan i stolen. Gör något som är knasigt eller som inte hänger ihop. Markerar ej att det är skämt. Inte fått ihop den narrativa förmågan.
  4. Konventionell gruppering - utöver att gamla mannen sitter på stolen på bordet och mamman står vid spisen. Bygger ihop mer och börjar bygga ihop en berättelse.
  5. Sammanhängande värld → hela sandlådan är en berättelse
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka världar pratar Gösta Harding om som tyder på allvarlig psykisk problematik?

A
  • Bisarra världar - gestaltade mardrömmar kan man säga. Där det händer hemska obehagliga saker. Saker som inte hänger ihop. Kan förstå att det finns historia där.
  • Kaotiska världar - typiskt att man ser barnet börjar bygga ngt som hänger ihop men kan inte sluta. Det blir mer och mer och mer. Tillslut är det fullt med allt möjligt som inte hänger ihop.
  • Inringade världar - de som mest fokuserar på att bygga staket runt sina kompositioner. Haft barn som med stor möda konstruerat lådor där de inte fått dubbla parasader och stänger inne → viktigt ringa in allting som de har byggt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är tejping för metod?

A

Tejping är en metod, ett förhållningsätt som hjälper människor, både vuxna och barn att visuellt gestalta och förstå sina upplevelser och olika händelser de varit med om. Det kan vara nätverket, livslinjen, livssituationen eller en traumatisk upplevelse. Det kan också användas för att förbereda och därigenom trygga personen inför en situation eller möte som ska genomföras. Skeendet utspelar sig på en ”scen” som tejpas upp på ett bord eller i en sandlåda som står i bordshöjd. Terapeuten deltar själv genom sin alter ego‐figur. Miniskulpturmaterial som används är målade träfigurer, hus, staket, bilar, möbler, djur mm.
Tejping bygger på Barnorienterad familjeterapi, BOF, som är en arbetsmodell som har samspelet i fokus och som ger ett barnperspektiv i familjearbetet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är nallekort för metod?

A

Nallekort är också vanligt när man arbetar med yngre kort. Upp till 10 år. Hjälpa barn uttrycka sina känslor. Symboliserar mängd olika känslor mer eller mindre komplicerade. Samtalsstöd vid flera tillfällen. Både barnet får börja med ett nallekort med hur de mår idag. När jag pratar om dig såhär vad tycker du om det. Får responser på flera olika nivåer. “Jag tycker jag är” - också skattningsskala. Nallekort mest användbart idag. Inte så dumt att arbeta med.

Kan också göra det tydligt för barnet - kan känna flera olika saker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad för två andra metoder kan man använda sig av som samtalsstödjande metod?

A

Rita en gubbe - barn gör detta vid 4 års kontrollen vid barnhälsovården
Rita vad du vill

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är en sammanhangsmarkering och varför är det viktigt att göra för barn?

A

Sammanhangsmarkering - vem vi själva är för ngn, dels vad ni känner till om barnet, varför barnet har kommit till er (barnets problem), vad ni fått höra innan och vad ni tänker att ni och barnet ska jobba tillsammans med. Jätteviktigt att göra för små barn. Små barn tycker vi ser likadana ut. Kan inte förstå skillnad förskolepedagoger och psykologer. Tänker ofta att det är ngn form av pedagog pga det är de mest vana vid. Viktigt förklara - de inte är där för att lära sig ngt utan vad det nu är som ni ska göra. Kjerstin brukade säga “Jag är en doktor som jobbade med barn som är ledsna/rädda/arga och inte kan sluta känna sådana hemska saker.” Säga att man är en psykolog är bortkastning av ord. Viktigt förklarar på en begreppslig nivå. “Din mamma är orolig för dig pga du vaknar ofta jätterädd, inte bara någon gång utan kanske flera ggr varje natt. De tror att det är bra att du kommer och pratar med mig. Nu tänkte jag du ska få rita ngt, du ska få rita vad du vill” → ofta rotad i det man är. Inte som att man säger i skolan “idag har vi trevligt ni får rita vad ni vill” → inte pga trevligt det som pågår nu. Vi ska göra ngt ihop. Sen det ska vara roligt. Om det inte är roligt vill barnen inte komma tillbaka, moderna föräldrar kommer inte tvinga dem så då kommer de inte komma tillbaka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är CAT för något?

A

The children’s apperception test
Betydligt mindre krävande test. Har ett antal bilder och visar de för barnet och ber barnet visa vad som är på bilden. Äldre åldersgrupp, ej barn under 5. Från 7 år upp till 12 år.
Tio bilder på djur i olika sociala situationer. Barnen gör en berättelse för varje bild.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är SAT för något?

A

Separation anxiety test
Ett av de test som finns idag och som har gott forskningsstöd när det gäller titta på anknytningsmönster hos barn som är i åldern 7-12 år. Svår ålder förut att titta på vad har barnet för anknytning. Reliabilitet och validitet bra här. Går att få utbildning i Sverige idag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är story stems?

A

Anknytningsteori helt och hållet. Finns flera olika test som utvecklats i samma anda och samma teori. I princip handlar om jobbar med att framställa en anknytningsrelaterad situation ämnad att trigga igång anknytningsrespons hos barnet. Be barnet fortsätta historien.

Manchester historia som är ungefär såhär. Pelle är ute och hoppar hage. Han hoppar, hoppar etc. Det gick jättebra, han hoppar tillbaka. Oj där ramlar han. Han slog knät. Han har jätteont, blöder. Vad gör han nu? (som terapeut låter dramatisk, det som är tanken trigga igång anknytningen hos barnet)

Serie 10 st story stems som man då avbryter där barnet fyller i.

Gott sätt för att se anknytningsmönster som det kan handla om för barnet

Story stems
Finns ingen standardiserad utrustning. Får själva ta fram dockhus, dockleksaker. Men ordentliga anvisningar vad som ska med och hur det ska se ut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur gör barn tolkningar generellt?

A

Barn tänker att det som hänt beror på de själva. Om mamma och pappa bråkar är det p.g.a mig. Om något händer mig beror det på mig. Omnipotent världsbild hänger med fram till 5-6 års ålder då man får fram andras perspektiv mer. Bra att ha med sig när man tänker kring detta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hur ser den nya traditionen kring arbete med barn ut?

A

BOF, CPP, Theraplay –> där man nu istället jobbar diadiskt, dvs föräldern lyfts med i leken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vid ericamaterialet, så i bokhyllan finns 3 rader med leksaker, vad finns på varje rad med för leksaker?

A

Översta raden bokhyllan - transportföremål, båtar, bilar, flygplan. Begravningsbilar, ambulans etc.

Andra raden - levande nivån/föremål. Detaljerad lista t.ex. Personer med olika utklädnad, olika yrkeskategorier etc. Tamdjur, vilda djur.

Tredje raden - bombkravader, hus i olika modeller, träd, möbler, staket etc.

Finns både civila (neutrala positiva) och aggressiva (krigsleksakerna t.ex.).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly