Diamond (2013) Flashcards

1
Q

Kan du förklara vad exekutiv funktion är?

A

Exekutiva funktioner fungerar som samordning av information och ligger bakom allt målinriktat beteende. De fungerar som en dirigent och hjälper oss att gå från tanke till handling. Exekutiv förmåga är bland annat att kunna planera och genomföra handlingar och att kunna rikta och behålla uppmärksamhet och koncentration

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka är de centrala exekutiva funktionerna som diskuteras i artikeln? Varför är just de förmågorna viktiga?

A

De centrala exekutiva funktionerna som diskuteras i artikeln är hämning (inklusive självkontroll och störningskontroll), arbetsminne och kognitiv flexibilitet. Dessa funktioner är viktiga för koncentration, uppmärksamhet och beslutsfattande när automatiska eller instinktuella svar inte är tillräckliga eller lämpliga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka 3 huvudområden har inverkan på kognitiv hälsa? Kan du ge exempel på riskfaktorer hos oss som kan försämra exekutiva funktioner?

A

Social, emotionell och fysisk hälsa har en inverkan på kognitiv hälsa. Stress, sömnbrist, ensamhet och brist på motion kan försämra exekutiva funktioner (EFs), som är avgörande för kognitiv hälsa. Om dessa behov ignoreras kan de motverka bra EF:er och hindra akademisk framgång. Därför är det viktigt att ta itu med sociala, emotionella och fysiska behov för att främja kognitiv hälsa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kan exekutiva funktioner förbättras/utvecklas? Kan du ge exempel på hur isåfall?

A

Ja, exekutiva funktioner kan förbättras genom övning genom att engagera sig i aktiviteter som utmanar och utövar dessa kognitiva processer. Här är några strategier som kan hjälpa till att förbättra de verkställande funktionerna:

  • Kognitiv träning: Delta i specifika övningar och uppgifter som riktar sig till exekutiva funktioner, såsom arbetsminne, hämning och kognitiv flexibilitet. Detta kan inkludera aktiviteter som pussel, hjärnspel och minnesövningar.
  • Fysisk träning: Regelbunden fysisk aktivitet har visat sig ha en positiv inverkan på exekutiva funktioner. Aktiviteter som aeroba övningar, sport och dans kan hjälpa till att förbättra uppmärksamhet, arbetsminne och kognitiv flexibilitet.
  • Mindfulness-meditation: Att utöva mindfulness-meditation kan förbättra exekutiva funktioner genom att förbättra uppmärksamhet, självreglering och kognitiv kontroll. Mindfulnessövningar innebär att fokusera på nuet och träna sinnet att förbli fokuserad och icke-dömande.
  • Planering och organisation: Att engagera sig i aktiviteter som kräver planering, organisering och målsättning kan bidra till att förbättra de verkställande funktionerna. Detta kan inkludera att skapa att göra-listor, sätta scheman och dela upp uppgifter i mindre, hanterbara steg.
  • Strategianvändning: Uppmuntra användningen av strategier och tekniker för att förbättra exekutiva funktioner. Detta kan innebära användning av mnemoniska enheter, visualiseringstekniker och självtalande för att förbättra arbetsminnet, uppmärksamheten och självkontrollen.
  • Multitasking och uppgiftsbyte: Att träna aktiviteter som involverar multitasking och uppgiftsbyte kan hjälpa till att förbättra kognitiv flexibilitet och arbetsminne. Detta kan inkludera att växla mellan olika uppgifter eller att delta i aktiviteter som kräver samtidig uppmärksamhet på flera stimuli.

Det är viktigt att notera att konsekvent och regelbunden övning är nyckeln till att förbättra de verkställande funktionerna. Dessutom är det fördelaktigt att engagera sig i en mängd olika aktiviteter som är inriktade på olika aspekter av verkställande funktioner för en väl avrundad förbättring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kan du sammanfatta artikeln?

A

Huvudfokus i artikeln är på exekutiva funktioner (EFs) och deras betydelse i olika aspekter av livet. Några nyckelpunkter som diskuteras i artikeln inkluderar:

  • EF:er är avgörande för akademisk prestation och övergripande framgång i livet.
  • EFs kan påverkas negativt av stress, sorg, ensamhet och bristande fysisk kondition.
  • Tidig utveckling av EFs är avgörande och kan förutsäga livslånga prestationer, hälsa, rikedom och livskvalitet.
  • EFs är träningsbara och kan förbättras i alla åldrar genom upprepad träning och utmanande övningar.
  • Det är viktigt att ta itu med känslomässiga, sociala och fysiska behov för att stödja bra EFs.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly