MTK Flashcards

1
Q

Helicobacter pylori infektion är ett exempel på en infektiöst orsakad inflammation i ventrikeln. Redogör kort för patofysiologin hur helicobacter pylori kan bidra till uppkomst av ett ulcus duodeni. (4 p, del 1) (VT14)

A

H. pylori kan orsaka gastrit då den är anpassad till att infektera den sura miljön i ventrikeln. Den har flageller och simmar ner till mukosan och frisätter här ureas så att det blir en trevlig miljö. Om den “bara” infekterar så att det blir en antrum gastrit kan kroppen svara genom att stimulera parietalceller till ökad HCl-produktion. Detta gör att pH sänks, men även att mer HCl kommer ner till duodenum där pH också sänks. Epitelet: duodenum kommer då att genomgå metastas för att anpassa sig till detta. H. pylori kan då även infektera duodenum vilket rubbar balansen i försvaret i duodenum (det är i normalfall jämvikt i attack/försvar). Detta kan då leda till perforationer genom submukosan -> ulcus. Sker detta i duodenum -> ulcus duodeni. Dessa uppkommer i regel på varsin sida om lumen riktade mot varandra “kissing ulcus”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ileocoliskt tarmresektat, bestående av 50 cm terminal ileum och i fortsättningen 80 cm colon. I colon ascendens/transversum, på en 25 cm sträcka, är tarmväggen förtjockad, lumen förträngt med förekomst av en fistel. Mikroskopiskt ses här en transmural kronisk inflammation med epiteloidcellsgranulom och flerkärniga jätteceller utan nekros. (HT13-omtenta)

a) Vilken är den troligaste diagnosen mot bakgrund av dessa fakta? (1p)
b) Vad vet man om orsaken/etiologin till tillståndet? (1p)
c) Till vilken grupp av tarmsjukdomar hör den beskrivna sjukdomen? (1p) (totalt 3p, del 1)

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly