Motivasjon Flashcards
(7 cards)
Oppsummering motivasjon
Motivasjon = retning, intensitet, varighet (Sjåstad, 2025)
Indre motivasjon: Gleden ved selve oppgaven (Deci & Ryan, 2000)
Ytre motivasjon: Belønning/resultat (lønn, bonus)
Selvbestemmelsesteorien (SDT):
Tre behov: autonomi, kompetanse, tilhørighet
Indre motivasjon styrker prestasjon og trivsel
Crowding-out-effekt: Ytre belønning svekker indre motivasjon (Lepper & Greene, 1973)
Fastlønn kan styrke indre motivasjon hvis det oppleves som anerkjennelse (Kuvaas et al., 2016)
Effektivt:
Indre → komplekse, kreative oppgaver
Ytre → enkle, kvantitative oppgaver
1 - Introduksjon til motivasjon. Det kaufmann sier. De tre vesentlige elementene. Jobbprestasjoner er resultatet av….
Motivasjon kan defineres som «de biologiske, psykologiske og sosiale faktorene som aktiverer, gir retning til og opprettholder atferd i ulike grader av intensitet for å nå et mål» (Kaufmann og Kaufmann, 2009). De tre vesentlige elementene i motivasjon er retning, varighet og intensitet (Sjåstad, 2025). Motivasjon er viktig i organisasjoner fordi jobbprestasjoner er resultatet av både kompetanse og motivasjon.
2 - De to delene av motivasjon og hva. Selvbestemmelsesteorien (tre behov)
Motivasjon skilles gjerne mellom indre og ytre motivasjon. Indre motivasjon er at man handler på bakgrunn av den iboende gleden av å utføre handlingen (Deci og Ryan, 2000). Ifølge selvbestemmelsesteorien (SDT) er det tre grunnleggende psykologiske behov som må oppfylles for å oppnå trivsel, indre motivasjon og selvbestemmelse (Deci og Ryan, 1985). Disse tre behovene er behovet for autonomi, kompetanse og tilhørighet (Deci og Ryan, 2008; Einarsen et al., 2017). Behovet for autonomi handler om å ha valgfrihet og handlingsrom. Kompetansebehovet dreier seg om ønsket om faglig utvikling og mestring. Behovet for tilhørighet er ønsket om å knytte emosjonelle bånd til andre mennesker og være en del av fellesskapet.
3 - Forskningsmessig støtte og kritikk av selvbestemmelsesteorien
Selvbestemmelsesteorien har bred forskningsmessig støtte, og en rekke empiriske studier underbygger teorien om at tilfredsstillelse av behovene er kritisk for prestasjon og motivasjon (Deci og Ryan, 2000; Gangné og Decu, 2005). En ny metaanalyse viser videre sammenhengen mellom de tre behovene, og tilfredshet, jobbprestasjon og ekstrarolleatferd (OCB) (Van den Broeck et al., 2016). Selvbestemmelsesteorien er imidlertid kritisert for å være en generell modell, og behovstilfredstillelsen kan påvirkes av andre faktorer som organisasjonskultur eller arbeidsmiljø (Vansteenkiste og Ryan, 2013). I tillegg er teorien kritisert for å ha større validitet i vestlige, individualistiske kulturer (Hagger og Chatzisarantis, 2007).
4 - Ytre motivasjon
Ytre motivasjon er på en annen side, når en er drevet at resultatet, og ikke selve utførelsen, som for eksempel incentiver (Einarsen et al., 2017). Ytre motivasjon kan være positive effekter på motivasjon og prestasjon under passende forhold (Cerasoli, Nicklin og Ford, 2014). En ulempe ved bruk av ytre incentiver er undermineringseffekten («crowding-out»-effekten), der ytre incentiver fortrenger den indre motivasjonen (Fred og Jegen, 2001). Flere studier har påvist denne effekten, og den kan forklares ved at incentivene flytter oppmerksomheten fra den indre til den ytre motivasjonen, som er mindre effektiv på lang sikt (Lepper og Greene, 1973).
5 - Når indre og ytre motivasjon fungerer
Indre og ytre motivasjon fungerer best i ulike situasjoner. Indre motivasjon viser seg å være mest effektiv generelt sett, spesielt når arbeidsoppgavene er komplekse og krever kreativitet, selvstendighet og kvalitet (Cerasoli, Nicklin og Ford, 2014). På den andre siden, fungerer ytre motivasjon best i situasjoner der oppgavene er enkle, uinteressante, og krever innsatsvilje og kvantitet (Weibel, Rost og Osterloh, 2007). Det er imidlertid mulig å bruke ytre motivasjonsfaktorer for å styrke indre motivasjon, for eksempel gjennom en høyere fastlønn (Kuvaas et al., 2016). Fastlønn kan gi autonomi og bekreftelse på kompetanse, som er en tråd med selvbestemmelsesteorien (Sjåstad, 2025). Ytre incentiver kan fungere dårlig, men avviklingen kan imidlertid også gi lavere innsatsvilje og dårligere prestasjoner (Deci, Koestner og Ryan, 1999).
I konklusjonen - Utfordring
En utfordring ved min analyse er at jeg bare tatt utgangspunkt i selvbestemmelsesteorien, og i en bredere analyse kan andre teorier om jobbtilfredshet, som jobbkarakteristika-modellen, også være nyttige.