Přednáška 8. Flashcards

1
Q
  1. V čem spočívá hlavní riziko, pokud se sociální pracovník zaměřuje pouze na individuální práci s klientem a rezignuje na změny na úrovni mezo a makro systémů?
A

Když nepomáháme n aúrovni mezo a makro, nebude zde potenciál ovlivnit tu situaci z dlouhodobého hlediska (není zde dlouhodobé řešení situace)

Taky se pracovník nechtěně sám může začít podílet na útlaku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Vysvětlete, jaké mohou být dvě základní příčiny materiálních problémů klientů a jaké intervence by měly u každé z příčin následovat.
A

1) Nedostatečná kompetence hospodařit

2) Nízké příjmy, kdy není s čím hospodařit

Nemá smysl učit hospodařit klienta, který nemá s čím hospodařit – v těchto případech by měla následovat materiální pomoc.
A zároveň nemá smysl dávat peníze těm, kteří jimi disponují v přiměřené výši, ale nejsou s nimi schopni hospodařit – v těchto případech je vhodné dodat jim potřebné kompetence k hospodaření.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Vysvětlete, co je empowerment a na jakých dvou úrovních ho lze realizovat
A

Empowerment je překládán jako zplnomocnění či zmocnění, jsou to metody, které pomáhají získat moc a autonomii v jejich životech. Zjednodušeně metody prosazující sociální spravedlnost.

1) Úroveň případové práce – důraz na to, aby klienti získali zážitek, kdy jsou sami v pozici držitele moci a mohli tak vyvíjet úsilí o změnu světa okolo nich.

2) Úroveň skupin a komunit – jedná se podporu kolektivizace utlačovaných ve smyslu podněcování vzniku skupin klientů založených na podobné zkušenosti oprese, což má jednak svépomocný efekt a jednak mohou být takové skupiny zárodkem pro budoucí politické akce.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Uveďte alespoň dvě techniky empowermentu a charakterizujte je.
A

1) Technika učinit moc explicitní, slouží k uvědomění zakoušené oprese a zároveň i k vědomí, že klient má moc, skrze kterou lze situaci měnit (externalizace, kolektivizace útlaku)

2) Další technikou je zajistit klientovi zkušenost moci, kdy klient dostane příležitost prožít si zážitek moci ovlivňovat svůj život. Ideální prostor je například ve vztahu pracovníka a klienta, kdy klient zažije, že je v něčem lepší než pracovník (např. zná lépe situaci i možnosti řešení), že ho on sám něčemu učí.

3) V rámci politického zplnomocnění podporuje sociální pracovnice klienta, aby své případné úspěchy viděl nejen interpersonálně ale i politicky.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Vysvětlete, co je sociální advokacie a uveďte a charakterizujte, v jakém dvojím smyslu je v sociální práci chápána.
A

Strategie sociální práce zaměřená na aktivní prosazování práv lidí na různých úrovních systému (organizací, komunit, veřejných politik apod.)

a) Případová advokacie – prosazování práv konkrétního klienta v jeho nepříznivé sociální situaci

b) Advokacie zaměřená na změnu systému – má za cíl dosáhnout změn na úrovni organizační, komunitní či celostátní politiky

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Vysvětlete, co znamená v sociální práci termín whistle-blowing. Uveďte příklad, kdy by bylo vhodné k této strategii přistoupit.
A

Jedná se o specifický typ advokacie. Označuje povinnost sociální pracovnice veřejně jednat ve prospěch klienta v případech, kdy dochází k jejich zneužívání či jsou zásadním způsobem ohrožena či poškozována jejich práva. Napadnout diskriminační praxi v organizaci i společnosti a tím aktivně čelit zneužití moci

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Charakterizujte, co je lobbing a popište stručně jeho postup.
A

Je považován za specifickou formu sociální advokacii. V překladu tento termín značí ovlivňování či intervence u osoby, která má oprávnění činit určitá rozhodnutí
Lobbisté užívají své politické kontakty, přesvědčování, vyjednávání a dovednosti public relations k zastupování zájmů cílových skupin, organizací či profesních sítí s cílem ovlivnit sociální politiku či legislativu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. Vysvětlete, co jsou kolektivní/sociální akce v kontextu sociální práce.
A

Za kolektivní akce lze zařadit jakoukoli kolektivní činnost za účelem provedení změny v eticky problematické, diskriminační anebo represivní praxe.
Mezi kolektivní akce řadíme kampaně, petice, demonstrace, blokády, otevřené dopisy, pietní akce, veřejné či mediální diskuse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  1. Vysvětlete, co je medializace v sociální práci a k jakému cíli je zpravidla využívána.
A

Medializace označuje pronikání určitého tématu do povědomí veřejnosti prostřednictvím médií. Otevírá se tím prostor pro změnu veřejného mínění v nějaké podstatné otázce. Sociální pracovníci mohou prostřednictvím upozornit na vážný problém a vyvinout tak tlak na odpovědné instituce, aby se začalo s řešením problému.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly