Seminář 3 Flashcards

1
Q
  1. Jak se vyvíjely hodnoty sociální práce? Jaké hodnoty byly typické pro 50. léta, jaké pro 70. léta a jaké pro 90. léta? Uveďte ke každému období tři příklady hodnot tak, aby se neopakovaly.
A

Na konci 50. let byly zformulovány principy pro efektivní práci knězem Felixem Biesteckem, nezahrnovaly intervenci, ale tyto principy, kterými se sociální pracovníci řídili, jsou dodnes vlivnými. Původně nesloužili jako etické vodítko. Jednalo se o principy jako např. nehodnotící postoj, vyjadřování pocitů nebo diskrétnost.

V 70. letech byly Butrymovou formulovány tři předpoklady, které posloužily jako základ sociální práce, k stávajícím hodnotám se tak přidaly i takové, které klienta přivádí do „sociálního rámce“. Jedná se o úctu ke klientovi, přesvědčení o sociální povaze lidí nebo víra v to, že každá osoba je schopná změny, růstu a sebezdokonalení.
Později důležité hodnoty vycházely i z představ sociálních pracovníků o klientech, nebo např. z představ o preferovaných cílech sociální práce.

V 90. letech Gordon vydává další hodnotové základy pro sociální práci, patří mezi ně např. zásada, že společnost věnuje svůj zájem v první řadě jednotlivci. Na konci devadesátých let se můžeme setkat se shrnutím hlavních hodnot - jedinečnost
a hodnota každého člověka, svobodu a spravedlnost ve společnosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly