Retsmedicin: Eksamensopgaver Flashcards

1
Q

Hvad er en contre coup læsion og forklar den retsmedicinske betydning?

A

Hjernelæsion hvor den største læsion er modsat anslagsstedet. Typisk stor læsion frontalt efter occipitalt traume. Ses stort set kun ved fald og kun yders sjældent ved direkte stump vold.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Redegør kort for kuliltes egenskaber og giftvirkning.

A

Kulilte er en lugtløs og farveløs gas som let blandes op i atmosfærisk luft. Kulilte binder sig til hæmoglobin meget kraftigere end ilt, og kan således forhindre blodet i at optage og transportere ilt rundt i kroppen. Selv koncentrationer langt under 1% i indåndingsluften kan være potentielt dødelige, og forgiftninger kan være langsomt indsættende med sløvhed, konfusion og somnolens som symptomer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvor og hvordan skal du rette henvendelse, når du har mistanke om, at et barn har været udsat for et overgreb?

A

Jeg skal lave en underretning til de sociale myndigheder i den kommune, hvor barnet har bopæl. Underretningen skal forgå skriftligt og i akutte tilfælde skal den sociale

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke obduktionsfund er typiske for kværkning?

A

Blodunderløbnemærker og hudafskrabninger på halsen, blødning i halsens bløddele, brud af skjoldbruskhorn, tungeben eller eventuelt ringbrusk, punktformede blødninger i øjnenes bindehinder, ansigtshuden, bag ørene og i mundslimhinden, evt. andre stasetegn i hovedet (kræves ikke: marginalt emfysem, flydende blod).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

En patient på din afdeling udviser tegn på forgiftning. Der er ikke umiddelbart noget i anamnesen eller medicinlisten, der kan forklare symptomerne. Dette er en kompliceret situation, men hvilke muligheder har du med henblik på videre udredning af den forventede forgiftning, hvem kan du evt. kontakte for hjælp?

A
  • Kontakt til overordnede læger på din afdeling, dvs. bagvagt eller ledende overlæge er en mulighed.
  • Den lokale afdeling af Styrelsen for Patientsikkerhed kan kontaktes.
  • En afdeling kan bestille toksikologisk screening på eget sygehus eller nærmeste retsmedicinske institut.
  • Blod og evt. urin kan tages fra og gemmes såfremt det senere bliver aktuelt at lave en toksikologisk screening.
  • Kontakt til politiet er altid lovligt på mistanke om personfarlig kriminalitet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvad er Adipocire?

A

Adipocire kaldes på dansk ligvoks. Adipocire kan opstå efter lang tids ophold i saltvand (nogle jordbundsforhold og ferskvand kan evt. danne ligvoks). Adipocire dannes ved en forsæbning af underhudens fedt, der omdannes til en hård vokslignende hvidgullig substans, meget lig gammeldags håndsæbe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Angiv hvem og hvornår ikke-læger kan konstatere dødens indtræden og nævn eksempler?

A

Sygeplejersker forventet død hos svært syge, f. eks. terminal cancerpatient. Lægfolk ved forandringer uforenelige med livets opretholdelse, f. eks. forkulning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

I forbindelse med en aftenvagt i skadestuen for ca. 2 måneder siden behandlede du en ung mand der havde været udsat for knivstik. Han ønskede ikke politiet involveret. Episoden er nu anmeldt og politiet har bedt dig udfylde en politiattest. Patienten havde en læsion på det ene lår, dit journalnotat er følgende: ”lateralt på ve. lår lige over knæet ses en stiklæsion, sparsom blødning, ingen mistanke om nerveskade, huden sutureres”, du var heldigvis forudseende og tog et par fotos af læsionen. Beskriv læsionen som du ville gøre i en politiattest.

A

På venstre lårs yderside 3 cm over knæet sås et længdeforløbende linseformet stiksår, målende 4 x 1,5 cm. Nederste sårvinkel var spids og den øverste sårvinkel var kantet og havde antydning af svalehaler. Der var frisk blødning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Der er fem betingelserne der skal være opfyldt for at du kan udfylde en dødsattest ved et ”almindeligt” ligsyn, hvilke?

A

Man skal være læge, man må ikke være inhabil, man skal have konstateret sene sikre dødstegn, man skal kunne stå inde for afdødes identitet, dødsfaldet må ikke være indberettet til politiet - eller de har afstået fra retslægeligt ligsyn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Opgave 11
Du er forvagt i skadestuen. Det er sent søndag aften. En mor kommer ind med sin 4 måneder gamle dreng, som ikke har villet spise og drikke det seneste døgn. Ved den objektive undersøgelse findes drengen bleg, kold og smågrædende ved berøring. Stetoskopi af hjerte og lunger er normale. Der ses et blåt mærke i midtlinjen i baghovedet på ca. 2 cm. Moderen kan ikke forklare, hvorledes det er fremkommet. Mens du har forladt stuen for at hente et termometer, løber moderen ud til dig med drengen i armene. Han har kramper og vejrtrækningsbesvær.

Hvad kan være skyld i drengens tilstand?
1. Epilepsi.
2. Børnemishandling.
3. Meningitis.
4. Ulykke.
5. Alle fire ovennævnte.

A

Svar: 5

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvilke typer af stoffer er årsag til størstedelen af forgiftningsdødsfald blandt stofmisbrugere?
1. Designer Drugs / Nye Psykoaktive Stoffer
2. Ecstasy og ecstacylignende stoffer
3. Opioider
4. Hallucinogener
5. CNS-Stimulerende stoffer

A

Svar: 3

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvornår kan en person henvende sig i et Center for Voldtægtsofre, og modtage råd og vejledning, tests, gratis psykologhjælp og retsmedicinsk undersøgelse uden henvisning eller politianmeldelse:
1. Hvis der er gået mindre end 7 døgn siden overgrebet, er det er muligt at give personen alle tilbud.
2. Der er altid åbent for ovenstående type af henvendelse, men personen skal være myndig.
3. Der er altid åbent for ovenstående type af henvendelse og det er muligt at give personen alle tilbud.
4. Hvis der er gået mindre end 72 timer siden overgrebet, betragtes det som akut, og det er derfor muligt at give personen alle tilbud.
5. Der er altid åbent for ovenstående type af henvendelse, men er personen < 18, skal henvendelse ske i FAM, der konfererer med en retsmediciner.

A

Svar: 1

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvem kan rekvirere en retsmedicinsk personundersøgelse?

  1. Alle læger med ret til selvstændigt virke.
  2. Vagthavende ved politiet.
  3. Læger med speciallægeanderkendelse.
  4. Alt autoriseret sundhedspersonale.
  5. Alle ovenfor nævnte grupper.
A

Svar: 2

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvad er den hyppigste dødsårsag ved skarp vold

  1. Læsion af nervesystemet
  2. Forblødning
  3. Luftemboli
  4. Pneumothorax
  5. Hjertearrythmi
A

Svar: 2

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Redegør kort for forskellene i udviklingsforløbet af en paracetamolforgiftning og en acetylsalicylsyreforgiftning.

A

Paracetamolforgiftning vil som hovedregel udvikle og manifestere sig over flere døgn, da forgiftningssymptomerne er ”forsinkede” af at man snarere ser effekten af en leverskade, end en direkte virkning af stoffet.

Acetylsalicylsyreforgiftningen vil være hurtigere indsættende, med symptomdebut ned til få timer efter indtaget

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvad er en epiduralblødning, hvordan opstår den og hvad er symptomerne?

A

Svarnøgle:
* En blødning over den hård hjernehinde begrænset af kraniesuturene.
* Den skyldes arteriel blødning fra en overrevet meningeal arteriegren, oftest a. meningea media, og er som regel forbundet med kraniebrud.

  • Dura fungerer som periost for kranieknoglen og er stærkt forbundet med denne, og blødningen er derfor i begyndelsen beskeden, men efterhånden som dura løsnes vil den blive større. Der kan derfor være et symptomfrit interval.
16
Q

Hvor mange diagnoser skal der som minimum udfyldes på dødsattestens Afsnit I i tilfælde af ikke-naturlig død og hvad angiver de?

A

På dødsattesten skal altid udfyldes mindst 2 diagnoser ved ikke-naturlig død. Der skal anføres; den udefrakommende påvirkning og den deraf opståede skade.

17
Q

Hvordan opdeles hængning efter hvorledes den afdøde hænger og beskriv de typiske fund ved hængning.

A

Typisk og atypisk hængning (knuden/ophængningspunktet henholdsvis bag og foran øret). Komplet og inkomplet hængning (frit hængende eller med fødderne mod underlaget). Der ses hængningsfure som skråner opad mod ophængningspunktet. Hængningsfuren kan have form efter rebet eller hvad den pågældende ellers kan have hængt sig i (bælte, lagen eller andet). Der kan være brud af tungebenet eller skjoldbruskhornene. Der kan være stasefænomener, herunder punktformede blødninger i øjnenes bindehinder, i ansigtshuden/bag ørene eller i mundslimhinden, især ved inkomplet hængning, men ved komplet, typisk hængning er ansigtet blegt. Ligpletter findes nedadtil i arme eller ben. Der kan være afgang af urin, afføring og sæd. Der kan være læsioner fra krampestadiet.

18
Q

Det euforiserende stof γ-hydroxybutyrat (GHB) kaldes nogle gange ”flydende ecstasy”. Hvorfor er dette en misvisende betegnelse, der kan medvirke til forgiftningstilfælde?

A

GHB er sløvende og euforiserende, hvor ecstasy er opkvikkende og mildt hallucinogent. Tager man GHB i den tro det er opkvikkende, og tager man det eventuelt i kombination med alkohol, risikerer man lettere forgiftning, da GHBs terapeutiske interval / virkningsinterval tillige er forholdsvis snævert

19
Q

Beskriv hvordan diagnosen mongolpletter kan kommes nærmere.

A

Grundig anamnese mhp. om forandringerne har været til stede side fødslen. Genundersøgelse om 7 til 14 dage. Hvis forandringerne er uforandrede, er der tale om mongolpletter og ikke blodunderløbne mærker. Ved tvivl så bedes sagsbehandler kontakte politiet mhp. personundersøgelse ved en retsmediciner.

20
Q

Hvad er kværkning

a. Kvælning ved ydre spærring
b. Kvælning ved manglende ilt i indåndingsluften
c. Kvælning ved greb om halsen
d. Kvælning ved omsnøring med et reb
e. Kvælning ved indre spærring

A

Svar: c

21
Q

Ved stump vold ved slag med afrundet stok ses

a. Stokke strimer
b. Togskinne mønster
c. Sildebens mønster
d. Bregnebladsmønster
e. Svalehale mønster

Svar: b.

A

Svar: b.

22
Q
A
23
Q

Hvorfor giver det mening at behandle en methanolforgiftning med indgift af ethanol?

A

Rettenøgle: Da det er de samme enzymer, der nedbryder methanol og ethanol kan man ved at indgive
ethanol sinke nedbrydningen af methanol så meget, at det er muligt for kroppen at håndtere den
dannede myresyre efterhånden som den opstår, uden at man oplever nogen væsentlig skadevirkning.

24
Q

Rettenøgle: Ved enægget kniv ofte en skarp og en oval eller opsplittet ende. Læsionen gaber især når der
er stukker på tværs af hudens spaltelinjer eller underliggende muskler. Bredden af indstiksåbningen er
ikke altid identisk med knivsbladets bredde (smallere på grund af hudens sammentrækning, bredere hvis
kniven er trukket ud i en anden vinkel end den er indstukket). Stikkanalens længde er ikke nødvendigvis
lig med bladets længde (kortere hvis der ikke er stukket i bund, længere hvis der er stukket i bund og
vævet sammenpresset). Eventuelt mærker på huden fra skæftet.

A

Opgave 3.
Beskriv det typiske udseende af et stiksår fremkaldt af en kniv og hvad man kan og ikke kan udlede heraf
om kniven.

25
Q

Forklar mekanismen bag opståelsen af punktformede blødninger i øjnenes bindehinder ved kværkning.

A

Rettenøgle: Komplet afbrydning af blodfraløbet og inkomplet afbrydelse af blodtilløbet medfører
opstasning af blod i hovedet med heraf følgende bristning af kapillærer og små venoler.