Antibiotika resistens Flashcards

1
Q

Varför är antibiotikaresistenta bakterier hos hund och katt viktiga? 5st

A
  • Ökat djurlidande när infektioner inte kan behandlas med antibiotika
  • Avlivning istället för botande
  • Ökade vårdkostnader för djurägaren
  • Risk för spridning till andra hundar, katter och andra djurslag.
  • Zoonosrisk
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

En ökning av antibiotikaresistens hos bakterier odlade från hund och katt beskrivs från ”hela” världen. Alla länder har inte samma möjlighet att övervaka resistens och bedriva forskning inom området infektioner hos sällskapsdjur, så data saknas.

A

ja

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Antibiotikaresistenta bakterier hos människa är ett stort, globalt problem. 2 “positiva”

A
  • Antibiotika gör att vi inte dör av ”enkla” bakteriella infektioner, infektioner som man förr dog av kan nu behandlas enkelt.
  • Antibiotika behövs för modern sjukvård, för mer avancerad vård och mer komplicerade infektioner
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Varför ökar mängden antibiotikaresistenta infektioner i världen?
Både de antibiotikaresistenta bakterierna och deras antibiotikaresistens kan spridas.
___________

Bakterier kan spridas via

A

Bakterier kan spridas via direktkontakt, via händer, kläder, via miljön etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur bra, hur länge bakterien överlever i miljön o beroende på vilken typ av bakterie det är.

A

➢ Vårdhygien!
➢ Handhygien!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Bakterier kan spridas, och man kan få i sig dem via kontaminerat dricksvatten och på, eller i
livsmedel.
➢ Livsmedelshygien!
➢ Handhygien!
__________________
Vissa _______ kan också flytta sig mellan olika _______, de kan _____ _____ av _______ med _______. I ________ finns många bakterier, och det är ett bra ställe för _______ bakterier att sprida ______ vidare till andra.

A

Vissa RESISTENSER kan också flytta sig mellan olika BAKTERIER, de kan BYTA DELAR av ARVSMASSAN med VARANDRA. I TARMEN finns många bakterier, och det är ett bra ställe för RESISTENTA bakterier att sprida RESISTENS vidare till andra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

___________ kan leda till _____ förekomst av _____________ bakterier. Antibiotikan slår ut de bakterier som är _______ men inte de som är ______. De resistenta bakterierna får då _______ ___________ och det kan gör att de ______ ____ ____, så det blir allt fler resistenta bakterier.
Antibiotikan kan också ”trigga” ________ av ________; eftersom bakterierna gärna vill försöka _______ och _______ sig kan de utveckla ________ för att ______ sig när de utsätts för antibiotika.

A

ANTIBIOTIKABEHANDLING kan leda till ÖKAD förekomst av ANTIBIOTIKARESISTENTA bakterier. Antibiotikan slår ut de bakterier som är KÄNSLIGA men inte de som är RESISTENTA. De resistenta bakterierna får då MINDRE KONKURRENS och det kan gör att de FÖRÖKA SIG MER, så det blir allt fler resistenta bakterier.
Antibiotikan kan också ”trigga” UTVECKLING av RESISTENS; eftersom bakterierna gärna vill försöka ÖVERLEVA och FÖRÖKA sig kan de utveckla RESISTNES för att FÖRSVARA sig när de utsätts för antibiotika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hur kan man motverka antibiotikaresistenta infektioner och spridning av dessa från hund och katt?

A
  • www.jordbruksverket.se Förordningar, ”lagtexter”
  • Friska djur! Avel och djurhållning.
  • Vårdhygien och motverka spridning i hemmet och genom kontakt med andra djur.
  • Ge antibiotika när det behövs och så länge det behövs, men inte när det inte behövs och inte under en onödigt lång tid.
    o Rätt diagnos
    o Rätt bedömning av vårdbehov, djurets status och prognos
    o Rätt behandling såsom vätsketillförsel, sårvård etc.
    _______________
  • Ge rätt sorts antibiotika
    o Observera lagstiftningen!
    o Ge antibiotika som kan påverka just den eller de bakterier djuret är infekterat med. Om bakterien är resistent mot det antibiotikapreparat man tänkt använda?
    o Ge antibiotika som kan nå infektionen i kroppen, så att det blir tillräckligt hög koncentration där infektionen är. Tillexempel så kan inte alla antibiotika komma in i hjärnan, eller prostata. o Antibiotika som är extra bra på att driva på resistensutveckling hos bakterier skall undvikas, eller får bara användas med vissa undantag, till exempel fluorokinoloner
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur vet man vilket eller vilka antibiotika som är aktuella för den enskilda hunden eller katten?

A
  • Provtagning, odling, resistensundersökning
  • Kunskap om resistensläget i landet SVARM- SWEDRES, www.sva.se
  • Kunskap om hur antibiotika verkar, om det går att få tillräckligt hög koncentration i den del av kroppen där infektionen är.
  • Kunskap om vilka bakterier som brukar orsaka olika typer av infektioner
  • Läsa provsvaret från odlingen och resistensundersökningen och bedöma det. Följa patienten klinisk undersökning- blir hunden/katten bättre? Kan antibiotikabehandlingen avslutas, eller
    bör man ta nytt prov, med ny odling och resistensundersökning, och kanske byta till ett annat antibiotikapreparat?
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Några viktiga antibiotikaresistenta bakterier hos hund och katt

A

▪ MRSP Meticillin-resistenta Staphylococcus pseudintermedius
▪ MRSA Meticillin-resistenta Staphylococcus aureus
▪ ESBL Enterobactericeae med resistens mot extended-spectrum cephalosporins

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

MRSP: Meticillin-resistent Staphylococcus pseudintermedius

Staphylococcus pseudintermedius (S. pseudintermedius)
________
Hos både ____ och ____ är S. pseudintermedius en vanlig _________; _______ hundar och katter bär
normalt på ________. Allra vanligast, mest förekommande är den hos ______.
______________
Bakterien är därmed också vanligt förekommande i _________ hos hund och katt - men allra vanligast hos ______. I _______ ____, till exempel på grund av _______, kan ____________ utvecklas och särskilt hos _____ ofta med just S. pseudintermedius. Bakterien är också en vanlig orsak till bland annat ___________ och ___________ __________.

A

Hos både HUND och KATT är S. pseudintermedius en vanlig HUDBAKTERIE; FRISKA hundar och katter bär
normalt på BAKTERIEN. Allra vanligast, mest förekommande är den hos HUND.
_____________
Bakterien är därmed också vanligt förekommande i INFEKTIONER hos hund och katt - men allra vanligast hos HUND. I SKADAD HUD, till exempel på grund av ALLERGI, kan BAKTERIEINFEKTION utvecklas och särskilt hos HUND ofta med just S. pseudintermedius. Bakterien är också en vanlig orsak till bland annat SÅRINFEKTIONER och POSTOPERATIVA SÅRINFEKTIONER.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

MRSP: Meticillin-resistent Staphylococcus pseudintermedius

Staphylococcus pseudintermedius (S. pseudintermedius)
______
Människa har andra _________ som dominerar i och på _____, som Staphylococcus aureus och Staphylococcus epidermidis. Människor utvecklar därför som regel ____ __________ med just S. pseudintermedius som _________ bakterie. _______ innebär däremot alltid en ____ för infektion med bakterier hunden bär på, eftersom ____ och _______ _______ och bakterier för in i människans _______.

A

Människa har andra STAFYLOKOCKER som dominerar i och på HUDEN, som Staphylococcus aureus och Staphylococcus epidermidis. Människor utvecklar därför som regel INTE INFEKTIONER med just S. pseudintermedius som ORSAKANDE bakterie. HUNDBETT innebär däremot alltid en RISK för infektion med bakterier hunden bär på, eftersom HUD och VÄVNAD SKADAS och bakterier för in i människans VÄVNADER.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

MRSP: Meticillin-resistent Staphylococcus pseudintermedius

Staphylococcus pseudintermedius (S. pseudintermedius)
__________
Meticillin-resistenta S. pseudintermedius; MRSP, kan sägas vara en antibiotikaresistent variant av S. pseudintermedius. Meticillin-resistenta S. pseudintermedius har hittills inte visats vara mer _________, eller orsaka _____ ________, eller andra typer av infektioner än icke meticillin-resistenta (”vanliga”) S. pseudintermedius.
________________
Människor har inte heller en _____ _____ att bli infekterade med MRSP än med icke meticillin-resistenta (”vanliga”) S. pseudintermedius.

A

Meticillin-resistenta S. pseudintermedius; MRSP, kan sägas vara en antibiotikaresistent variant av S. pseudintermedius. Meticillin-resistenta S. pseudintermedius har hittills inte visats vara mer SMITTSAMMA, eller orsaka VÄRRE INFEKTIONER, eller andra typer av infektioner än icke meticillin-resistenta (”vanliga”) S. pseudintermedius.
________________
Människor har inte heller en ÖKAD RISK att bli infekterade med MRSP än med icke meticillin-resistenta (”vanliga”) S. pseudintermedius.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Meticillin-resistenta S. pseudintermedius är på grund av _____ antibiotikaresistens ett ________ veterinärt problem. De MRSP-bakterier som undersökts i Sverige och övriga världen är ofta _______ mot samtliga _________ vi kan ge till ______ i _______. Ofta är de till och med __________ mot de allra sista antibiotika som sparas till (dvs. bara används till) mycket _____ ______ människor. I Sverige har många MRSP varit känsliga mot ett enda antibiotikum som kan ges till hund: _______. Det finns också MRSP i Sverige som inte är känsliga för _______.

A

Meticillin-resistenta S. pseudintermedius är på grund av BRED antibiotikaresistens ett ALLVARLIGT veterinärt problem. De MRSP-bakterier som undersökts i Sverige och övriga världen är ofta RESISTENTA mot samtliga ANTIBIOTIKOR vi kan ge till HUND i SVERIGE. Ofta är de till och med RESISTENTA mot de allra sista antibiotika som sparas till (dvs. bara används till) mycket SVÅRT SJUKA människor. I Sverige har många MRSP varit känsliga mot ett enda antibiotikum som kan ges till hund: TERTACYKLIN. Det finns också MRSP i Sverige som inte är känsliga för TETRACYKLIN.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Sedan MRSP först upptäcktes år 2006 i Sverige och Europa, har en snabb ökning skett i stora delar av världen I SWEDRES- SVARM, www.sva.se kan antalet fall av MRSP hos hund och katt i Sverige följas år för år.

A

JA

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Riskfaktorer för hundar avseende ________ liksom infektion med MRSP inkluderar veterinärvård och antibiotikabehandling, samt att vara i kontakt med, eller leva i ett hushåll där MRSP finns. För katt är det förmodligen samma riskfaktorer, hittills finns det ännu mindre forskning publicerad om katt och MRSP än om ________ av MRSP hos hund.

A

Riskfaktorer för hundar avseende BÄRARSKAP liksom infektion med MRSP inkluderar veterinärvård och antibiotikabehandling, samt att vara i kontakt med, eller leva i ett hushåll där MRSP finns. För katt är det förmodligen samma riskfaktorer, hittills finns det ännu mindre forskning publicerad om katt och MRSP än om BÄRARSKAP av MRSP hos hund.
_________
risk är antibiotikabehandling, veterinärvård, hem med MRSP

17
Q

Bärarskap
Hundar kan _____ _______ bära på MRSP i _____ ___ ___. Bärarskap är inte så väl utforskat, och man vet ännu mindre hur det är hos ____. Kanske en del hundar blir av med ________. Man kan ______ hundar för bärarskap av MRSP från ______ + ______, med en annan ________ från området runt ______________, samt med en tredje pinne från _______/____. Proverna skall sedan hanteras på ett särskilt sätt på _________, för att minska risken att MRSP bakterier i proverna inte missas under
________. Det går inte säkert att säga att en hund är _____ ___, även om man tar upprepade prover.
Katter har hittills sällan provtagits för _________, så återigen vet man ännu mindre om MRSP hos katt.

A

Bärarskap
Hundar kan UTAN SYMTOM bära på MRSP i ÖVER ETT ÅR. Bärarskap är inte så väl utforskat, och man vet ännu mindre hur det är hos KATT. Kanske en del hundar blir av med BAKTERIEN. Man kan PROVTA hundar för bärarskap av MRSP från MUNGIPA + SVALG, med en annan ODLINGSPINNE från området runt ÄNDTARMSÖPPNINGEN, samt med en tredje pinne från HUDSKADOR/SÅR. Proverna skall sedan hanteras på ett särskilt sätt på LABORATORIET, för att minska risken att MRSP bakterier i proverna inte missas under
ODLINGEN. Det går inte säkert att säga att en hund är HELT FRI, även om man tar upprepade prover.
Katter har hittills sällan provtagits för BÄRARSKAP, så återigen vet man ännu mindre om MRSP hos katt.

18
Q

Förebygga smitta, spridning av MRSP
_______
➢ OBS! Hantering av MRSP hos hund regleras i ”lagtext”. Jordbruksverkets föreskrift om anmälningspliktiga sjukdomar (SJVFS 2013:23, K4) nås via www.jordbruksverket.se.
Både hundägare, veterinär och svenskt laboratorium har regler att följa. Bland annat skall hundens ägare medverka till att förhindra smittspridning. Ägaren skall också informera om att djuret har MRSP
vid all kontakt med verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård under pågående infektion.
_____
Bra, praktisk information inkluderande råd till ägare till ett djur med MRSP finns på
SVA:s (Statens Veterinärmedicinska Anstalts) hemsida: www.sva.se och www.jordbruksverket.se.

A

JA

19
Q

Några enkla råd för att minska smitta med MRSP, med ledning av de studier som genomförts och utifrån övrig kunskap om stafylokocker hos hund:
5*

A
  • Undvik antibiotikabehandling, eftersom det kan främja tillväxt och smitta av MRSP.
  • Hundar som har en infektion med MRSP kan skiljas från de andra hundarna, och inte vistas i samma utrymmen, till dess att de själva är MRSP-fria - om de blir MRSP fria. Då ökar chansen för att de andra hundarna eventuellt kan göra sig av med bakterien. Hunden skall förstås inte flyttas till ett annat hundhushåll; se också vilka krav som finns i aktuell föreskrift (SJVFS 2013:23, K4), som nås via www.jordbruksverket.se.
  • Behandlande veterinärer kan förskriva receptfria schampon som minskar mängden
    stafylokocker hos hundens hud. Veterinären ger då råd hur de bäst används inkluderande hur ofta på ett sätt som passar för den enskilda hunden och hundgruppen.
  • Bakterien finns i miljön, och trivs i damm och hudrester från hundar. Den kan överleva i t.ex. dammtussar under soffan- även om hundarna inte vistas där. Genom att städa, våt-torka, tvätta hundfiltar etc. så kan man minska mängden stafylokocker. Just minska mängden är målsättningen med städning och tvätt- det inte går att få ett hem sterilt!
  • För att minska överföring via människor: handtvätt och därefter handsprit är effektivt mot stafylokocker. Om händerna är rena räcker handsprit.
20
Q

Meticillinresistens

Meticillinresistens innebär att bakterien bär på en speciell ____ (mecA- genen) som gör att bakterien blir helt ________ mot _____ de antibiotika som man oftast vill använda mot just stafylokock-infektioner. Den stora antibiotikagrupp de är resistenta mot kallas _____-laktam (β-lactam) antibiotika, och inkluderar många _______ antibiotikapreparat. Den här gen-orsakade resistensen kallas hos dessa bakterier för meticillinresistens; de är Meticillin Resistenta stafylokocker. Förkortat blir det MRSP; Meticillin Resistent S. pseudintermedius och MRSA; Meticillin Resistent S. aureus.

Genen gör att ______ beta-lactam antibiotika kan komma åt bakterien _________ hur hög dos eller hur ofta man behandlar; med tabletter, direkt i blodet, eller med t.ex. salva direkt på huden.

Bakterierna kan också bära på andra ___________. Det är _________ av andra resistensgener och Meticillinresistensen om gör MRSP och många MRSA resistenta mot så många, eller i princip _____, antibiotikapreparat.

A

Meticillinresistens

Meticillinresistens innebär att bakterien bär på en speciell GEN (mecA- genen) som gör att bakterien blir helt RESISTENTA mot ALLA de antibiotika som man oftast vill använda mot just stafylokock-infektioner. Den stora antibiotikagrupp de är resistenta mot kallas BETA-laktam (β-lactam) antibiotika, och inkluderar många OLIKA antibiotikapreparat. Den här gen-orsakade resistensen kallas hos dessa bakterier för meticillinresistens; de är Meticillin Resistenta stafylokocker. Förkortat blir det MRSP; Meticillin Resistent S. pseudintermedius och MRSA; Meticillin Resistent S. aureus.

Genen gör att INGET beta-lactam antibiotika kan komma åt bakterien OAVSETT hur hög dos eller hur ofta man behandlar; med tabletter, direkt i blodet, eller med t.ex. salva direkt på huden.

Bakterierna kan också bära på andra RESISTENSGENER. Det är KOMBINATIONEN av andra resistensgener och Meticillinresistensen om gör MRSP och många MRSA resistenta mot så många, eller i princip ALLA, antibiotikapreparat.