Hallmarks of cancer- fokus på behandling Flashcards

1
Q

Cancerceller kan stimulera sin egna tillväxt. Hur och hur kan man uttnytja det i cancerbehandlingen?

A

Cacnerceller kan tillverka tillväxtfaktorer själva med en autoendokrin funktion, kan instruera andra celler att tillverka tillväxtfaktorer parakrint, kan uttrycka receptorer för tillväxtfaktorer, kan modifiera funktioner i sina egna receptorer så de är konstant aktiverade utan behov av tillväxtfaktorer. Sammantaget kan signalvägar i tumören vara kontinuerligt aktiverade medan negativ feedback kan ha förlorats.

Detta är den äldsta hallmarken som flera läkemedel är riktade mot. Exmepel på receptor antagonister är tamoxifen,antiandrogener, herceptin. Mer typiska målstyrda behandlingar fungerar intracellulärt, ex tyrosin-kinas-hämmare. Finns tyrosin-kinas-hämmare som fungerar på hela signalvägen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

VEFG och VEGFR hämning med läkemedel har används utan stor framgång men ges ändå vid flera cancertyper. Vad heter ett populärt VEGF hammare och vilka cancrar brukar det ges vid?

A

Exmepel på sådan är bevacizumab. Bevacizumab, som bland annat säljs under varumärket Avastin ges genom långsam injektion i en ven och används för tjocktarmscancer, lungcancer, glioblastom och njurcellscancer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur kan man angripa BRACA tumörer vid t.ex. ovarial elel bröstcancer?

A

Det man försöker angripa är dela oförmåga till reparation, För att angripa BRCA1/2-tumörer använder man PARP-hämmare vilket kan illustreras med ”The IKEA principle”. När cellens repair mekanismer är kvar är de ganska stabila. Anfaller man cellen kommer den nog inte dö. Har den BRCA1/2 är den mer instabil, tar man ut base excision med PARP kommer cellen att dö. Inte alltid så pass enkelt men finns några sådana fall vid ovarialcancer och prostatacancer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Cancerceller är bra på att undvika immunsystemet, men idag kan man kommit på nya läkemedel som även kan angripa denna mekanism, hur?

A

PDL1- och CTLA-4-hämmare är exempel på läkemedel som blockerar interaktion mellan tumör och immunsystem, dessa lär immunsystemet känna igen cancerceller så de kan döda dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka tre “egenskaper” måste man ta hänsyn till när man väljer en behandling?

A

1) Tumörens egenskaper
2)Behandlingens egenskaper
3)patientens egenskaper

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

När man värderar patinet egenskaper vad tar man hänsyn till?

A
  • Ålder/komorbitet/medicinering
  • Performance status där 1-2 innebär ofta kemoterapi medan 3-4 gör best supportive care aktuellt.
  • Genetiska markörer tex. Om pat har en DPD-brist finns det en överkäsnlighet med 5 fluorouracil. Om det finns en MGMT metylering ger temozolomid en bättre behandlingseffekt. MGMT-methylation har dock endast betydelse för hjärntumörer, finns rekommendation att de ska testas vid början av behandling.
  • Praktiska funderingar som ekonomi,tillgägnglighet och avstånd.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

När väljer man cytostatika och vad är begränsningen?

A

Cellgifter mest effektiva mot snabbt prolifererande celler, ger biverkningar/skador i snabbt prolifererande (friska och tumörceller), kan inducera senescence, påverka hallmarks som angiogenes, ge direkt celldöd. Problemet är att tumörceller utvecklar resistens, vilket man undviker med cellgifter i kombinationer och attackerar fler vägar. Begräsningen är toxicitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

När använder man antihormonell behandling?

A

Mycket snällare behandling, kan användas mot cancer som är beroende av tillväxtsignaler, ex prostatacancer, bröstcancer, endokrin cancer. Biverkningar är ofta övergångssymtom med klassiska symtom av hormonella rubbningar, ex vallningar vid anti-androgener och bröstutveckling. Cancern har ofta låg proliferationshastighet. Många hormonella receptorer signalerar down stream genom stimulering av celltillväxt samt motverka celldöd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

När använder man målinriktad behandling och vad är problemet?

A

Dessa blockerar specifika mutationer, ex:
- Melanom: BRAF
- Lungcancer: EGFR, KRAS, BRAF
Problemet med läkemedel är att de har massiva respons i början, men effekten förlorar ofta efter månader-år .Flera mekanismer för resistens kan utvecklas, sker förr eller senare - men kan bromsas genom att skifta vilken del av signalvägen som attackeras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly