Pankreascancer Flashcards

1
Q

Vilka celler utgår majoriteten av pankreascancern av?

A

Över 90 % av all pankreascancer har ursprung i duktala celler. Dessa utgör endast 4 % av det totala antalet celler i pankreas.Duktal pankreascancer är oftast lokaliserad till kaput, men kan också uppstå i korpus och kauda (10 % av fallen).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ampullär cancer utgår från …?

A

papilla eller ampulla Vateri och har bättre prognos än den duktala formen.Generellt de periampullära tumörerna utgår från:
- Duodenum 6%
- Distala gallgångar, choledochus 13%
- Papillcancer 5%
- Neuroendokrina tumörer från hormonproducerande celler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur är prognosen för opererad pankreascancer?

A

Trots stora ansträngningar avlider fortfarande majoriteten i sin sjukdom. Kirurgin har successivt förfinats och den postoperativa mortaliteten har minskat från 20-30 % till idag enbart några procent. Överlevnaden efter pankreasresektion är dock endast några procent och 50-80 % av de opererade patienterna utvecklar ett regionalt recidiv och/eller fjärrmetastaser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilka behandlingar är vanliga vid pankreascancer?

A

De flesta patienter är vid diagnostillfället ej lämpade för kurativt syftande kirurgi, oftast på grund av lokalt avancerad sjukdom. Därför används radioterapi och radiokemoterapi för att krympa tumörerna och på så sätt göra fler patienter resektabla.

Beslut om behandling tas på MDK: exempelcis om 48% kan behandlas kurativt, tillslut är det 44% man planerar för resektion. Sedan sjunker siffran till 31% för de som faktiskt genomgår kurativ resektion. Kan vara att patienten genomgår kompletterande röntgen och har levermetastaser. Då har man ingen möjlighet att erbjuda kurativ behandling. Även om man hittar spridd tumör i buken vid operation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vem drabbas oftare män eller kvinnor?

A

Incidens- och mortalitetskurvorna är identiska för pankreascancer hos både män och kvinnor. Men i världen är det ofta högre incidens hos männen. Sannolikt har incidens något att göra med riskfaktorerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Pankreascancer upptäcks ofta i sent skede och utgör 2% av all cancer, men högre andel av cancerrelaterad dödsfall.Hur många kan inte opereras?

A
  • Drygt hälften kan inte opereras, vanligtvis pga metastaserad sjukdom (70%).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilka riskfaktorer finns dt för pankreascancer?

A
  • Incidensen ökar med ålder
  • Medianålder för insjuknande 73 år ?
  • Övervikt
  • Rökning (30%)
  • Alkoholöverkonsumtion: kanske i sig inte ger pankreascancer men kan ge kronisk pankreatit, som utgör 5% av de som får cancer. Har man en kronisk inflammation får man kontinuerlig celldelning, vilket kan öka risken för malign utveckling.
  • Hereditet (5%): om man träffar patient som har syskon och föräldrar med pankreascancer finns det en onkogenetisk mottagning man skickar remiss till för hjälp med utredning. Den familjära risken (3 nära släktingar/2 förstagradssläktingar) ingår i ett kontrollprogram som kontrolleras med radiologi årligen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Finns det ett screeningprogram?

A

Hereditet (5%): om man träffar patient som har syskon och föräldrar med pankreascancer finns det en onkogenetisk mottagning man skickar remiss till för hjälp med utredning. Den familjära risken (3 nära släktingar/2 förstagradssläktingar) ingår i ett kontrollprogram som kontrolleras med radiologi årligen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad heter operationen man utför vid pankreascancer?

A

Whipple är en stor operation med potentiellt svåra komplikationer. Immunförsvaret sätts ner av en operation, och finns det cancerceller kan det få ett explosionsartat förlopp. Patienter kan inte heller få cellgifter efter operation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Molekylärbiologisk forskning tyder på att genuttrycket i tumörcellerna är heterogent, men många tumörer överuttrycker ….? Vad? Och vilka mutationer ses ofta?

A

Många tumörer överuttrycker HER2. De mest frekventa genetiska avvikelserna ses i K-RAS, p-16, p-53 och DPC4.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Neoplasmer i pankreas brukar dels upp i 2 former, vilka?

A

cystiska och fasta

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad menas med cystiska neoplasmer?

A

o Cystiska neoplasmer är olika tumörer som sträcker sig från ofarliga benigna cystor till lesioner som är prekursorer till invasiva, potentiellt dödliga, cancerformer. Endast 5 % till 15 % av alla pankreascystor är neoplastiska;

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilka cystiska neoplasmer är nästan alltid godartade och vilka precancerösa?

A

Serösa cystiska neoplasmer är nästan alltid godartade, medan andra, såsom intraduktala papillära mucinösa neoplasmer och mucinösa cystiska neoplasmer, är precancerösa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är MCN ( mucinös cystisk neoplasm) ?

A

Närmare 95 % av mucinösa cystiska neoplasmer (MCN) uppstår hos kvinnor och i motsats till serösa cystiska neoplasmer är de prekursorer till invasiva karcinom. Dessa neoplasmer uppstår vanligtvis i bukspottkörtelns svans och uppträder som smärtfria, långsamt växande massor. De cystiska kaviteterna är större än de i serösa cystiska neoplasmer och är fyllda med tjockt, segt mucin. Det kolumnära mucinproducerande epitelet som kantar cystorna är associerat med ett tätt stroma likt stomat i ovarierna. Cystorna upptäcks som bifynd vid ex CT-colon pga förändrade avföringsvanor. Remiss till övre gastro som gör en MRCP. Vid MRCP får man klargörande bild av gallgång och pankreas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är Intraduktala papillära mucinösa neoplasmer (IPMN)?

A

Intraduktala papillära mucinösa neoplasmer (IPMN) är mucinproducerande neoplasmer som involverar de större kanalerna i bukspottkörteln. I motsats till mucinösa cystiska neoplasmer uppstår IPMN oftare hos män och tenderar att involvera bukspottkörtelns huvud. Upp till 20 % är multifokala

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Det finns två funktioner som är användbara för att särskilja IPMN från mucinösa cystiska neoplasmer, vilka?

A

Dels är MCN mer vanliga his kvinnor medan IPMN hos män. Men de två funktionerna är:
(1) frånvaro av det täta “ovariala” stroma som ses i mucinösa cystiska neoplasmer och
(2) involvering av en pankreatisk kanal.

17
Q

Precis som med mucinösa cystiska neoplasmer kan IPMN utvecklas till en invasiv cancer; tidig upptäckt och behandling innan progression till invasiv cancer är därför avgörande. Vilka mutationer är vanliga i IPMN?

A

I likhet med mucinösa cystiska neoplasmer har intraduktala mucinösa papillära neoplasmer onkogena KRAS-mutationer i cirka 80 % av tumörerna och RNF43-mutationer med förlorad funktion hos upp till 50 %. TP53- och SMAD4-mutationer förekommer vanligtvis endast vid övergång till invasiv cancer.

18
Q

Det finns en progressionsmodell för duktalt adenokarcinom med utgångspunkten normalt gångepitel (SOM INTE ÄR IPMN ELLER MCN).

A

Denna modell är istället med PanIN. Epitelcellerna i PanIN visar dramatisk telomerförkortning, vilket kan predisponera dessa lesioner för att ackumulera kromosomavvikelser och utvecklas till invasivt karcinom. PanIN är även uppdelad i låg- och höggradigt baserat på morfologiska egenskaper, som också tenderar att korrelera med den stegvisa ackumuleringen av genetiska abnormiteter.

19
Q

Vilka mutationer kan man hitta i PanIN?

A

Telomerförkortning och mutationer av onkogenen KRAS är de tidigaste urskiljbara förändringarna i flerstegsprogression, följt av inaktivering av CDKN2A-tumörsuppressorgenen som kodar för cellcykelregulatorn p16. Inaktivering av TP53-, SMAD4- och BRCA2-tumörsuppressorgenerna sker i höggradig pankreatisk intraepitelial neoplasi som föregår invasiv cancer.

20
Q

Kriterier i vårdprogram som ligger till grund för pankreaskirurgi är?

A
  • Noduli
  • Förtjockad cystvägg
  • Växt >5 mm sedan förra kontroll
  • Cystan börjar uppnå storlek >4 cm
21
Q

Man kan skilja på huvudgångs-IPMN och sidogångs-IPMN hur kan man göra det med en undersökning?

A

 Om man utför en MRCP och ser att en dilatation >5 mm så är det en indikation för ytterligare utredning . Man bör komplettera MRCP med endoskopiskt ultraljud (som en gastroskopi, men på änden har man ultraljudsprob, ultraljud via ventrikeln, är nära pankreas, kan ta prov och sticka, vilket är svårare perkutant). Om vävnaden trycks ihop (minskar) kommer gången se vidare ut, därför när man sticker den och bara innehåller albumin som ska vara där är det en funktionell vidgning. Hittar man mucin (slem) talar det starkt för huvudgångs-IPNM, då kan det finnas indikation att ta bort den. Kan ta cytologi och mäta mängden mucin.

 Sidogångs-IPMN handläggs annorlunda. Då det handläggs konservativt och följs med radiologi.Följs var 6 månad första året, därefter årligen.

22
Q

Varför är det viktigt att identifiera skillnaden mellan huvudgångs IPMN och sidogångs?

A

Sidogångs-IPMN handläggs annorlunda. Då det handläggs konservativt och följs med radiologi.Följs var 6 månad första året, därefter årligen.

23
Q

Vilka symptom finns vid pankreascancer?

A

Viktnedgång
Nydebuterad diabetes: kolla anamnes i journal!!
Steatorré: fettdiarré, orsakas av att man har för lite enzymer från pankreas som kommer ut, fett bryts inte ner, avföring blir väldigt oljig
Ikterus: gallstas, patient blir gula

Smärta och ikterus är vanlgiast att patienten söker vård för

24
Q

Vilka prover är viktiga?

A

o Leverprover.
o Cancermarkörerna CA19-9 (60 % sensitivitet), CEA (50 % sensitivitet). Kromogranin A vid endokrina cancrar.

25
Q

Vårdprogram vid alarmsymtom som ger misstanke om pankreascancer innebär?

A
  • Beställ CT-buk som första steg
  • Om CT visar misstänkt pankreascancer går man vidare och gör en special röntgen och/eller DT-thorax
  • Sedan MDK
26
Q

Vilka undersökningar fins för visualisering av cancern?

A

o Ultraljud – Kan upptäcka tumörer som är större än 1–1,5 cm.
o DT-pankreas (med kontrast) – Om misstanke kvarstår efter ultraljud.
o ERCP med borstcytologi. Aldrig diagnostiskt, kan göras för att avlasta gallgångarna

27
Q

Innan operation behöver man bestämma två saker vilka?

A
  • Patientens operabilitet (kardiovaskulära riskfaktorer, funktionsnivå med ECOG, WHO)
  • Resektabiliteten ( Finns det spridning? Växer tumörerna mot kärlen? Klarar patienten av operationen? )
28
Q

De flesta kan inte opereras, detta är palliativa åtgärder som består av?

A
  • Avlasta med ERCP
  • Vid klåda: avlasta gallvägar
  • Palliativ cytostatika
  • Creon
29
Q

Överlevnad efter operation är klart korrelerat till…?

A

R0 (radikal) eller R1 (ofullständig) resektion är utförd.

30
Q

Whipple innebär?

A
  • Omfattande öppen operation med flertalet anastomoser som kan orsaka komplikationer (ex. bristning, dålig läkning).
  • Duodenum, gallblåsa, delar av gallvägarna och 2/3 av pankreas opereras bort. Ofta även mjälten. Ventrikeln kopplas till en slynga på jejunum. Resten av pankreas kopplas antingen till änden av jejunum eller in i ventrikel
31
Q

Komplikationer är…?

A
  • Endokrin och exokrin insufficiens – Behöver ofta behandlas med pankreasenzymer inför måltider.
  • Infektion.
  • Blödning.
  • Tarmparalys som efter andra stora bukoperationer.
  • Dålig långtidsöverlevnad – Den postoperativa dödligheten har på senare år minskat drastiskt men radikalitet från t.ex. pankreascancer är svårt att säkerställa och det är vanligt med recidiv.
32
Q

Pankreascancer är ärftlig i cirka 5% av fallen (familjär pankreascancer). Därutöverfinns
ytterligare en ärftlig variant som beror på en medfödd mutation i genen CDKNA2. Vilken
cancerform är denna mutation starkast associerad med, förutom pankreascancer?

A

Vid mutation av genen CDKNA2 föreligger en 80% risk för malignt melanom.
Det föreligger även ökad risk för glioblastom och cancer i övre luftvägar menrisken för dessa
tumörer är betydligt lägre.

33
Q

En
biomarkör kan vara prognostisk och/eller prediktiv. Vad är definitionen av en prognostisk
respektive prediktiv biomarkör, vilken är skillnadenmellan dessa två?

A

En prognostisk biomarkör förutsäger sjukdomens naturalförloppmedan en
prediktiv markör förutsäger behandlingskänslighet

34
Q

Vilken behandling är den enda som är potentiellt kurativ vid pankreascancer?Motivera
ditt svar.

A

Kirurgi är idag den enda kurativt syftande behandlingen vid
pankreascancer men för att minska risken för återfall kombineras kirurgi med
postoperativ cytostatikabehandling.

35
Q

Kurt genomgår avancerad kirurgi, en pylorusbevarande pankreatoduodenektomi. PAD visar sammanfattningsvis:
Whippleresektat med duktalt adenocarcinom i pankreashuvudet, avlägsnat med bitvis mycket snäv cirkumferentiell marginal.17
lymfkörtlar i preparatet, varav 6 med metastas. TNM version 7: ypT3N1.

Kurt planeras för adjuvant kombinationscytostatika med gemcitabin och capecitabin under 6 månader.Gemcitabin och capecitabin är båda en typ av cytostatika som kallas ”antimetaboliter”. Vilken är
deras huvudsakliga verkningsmekanism?

A

Antimetaboliter fungerar genom att de ”härmar” endogena DNA/RNA-
nukleinsyrebyggstenar och antingen inhiberar enzymer som behövs för

RNA/DNA-syntes och/eller genom att felaktigt byggas in i RNA/DNA-strängen. Detta göratt
transkriptionen och/eller replikationen inte fungerar. Det leder till att cellen går i apoptos.
Cancerceller (och andra celler med hög proliferation) är känsligare än friska celler med låg
proliferations-hastighet.

36
Q

Vilken kombinationcytostatika kan man få efter en Whipple?

A

Adjuvant kombinationscytostatika med gemcitabin och capecitabin under 6 månad

37
Q

Behandlingen är tuff och Kurt får många biverkningar som gör att behandlingsuppehåll och dosreduktion görs. 2 månader efter avslutad
cytostatikabehandling söker Kurt akut p.g.a. svullnad av hals och höger arm. Han är allmänpåverkad, andfådd,har hosta och
sväljningssvårigheter. Vid status noteras blåaktig missfärgning och svullnade vener i ansiktet och på halsen—>vena cava syndrom misstanke. Hur handlägger man det på akuten?

A

Behandling med kortison akut t.ex betametason 8mg 2. Snar DT-thorax med
venös kontrast 3. Kontakt med onkolog