Smärta- diagnostik och definitioner + fibromyalgi diagnos Flashcards

1
Q

Det är många patienter som inte blir undersökta ordentligt, läkare har bristande kunskap och det finns många förbättringsmöjligheter . Ur ett primärvårds perspektiv är smärdiagnosen väldigt viktig, varför?

A

Ur ett primärvårds perspektiv är det cirka 20-40% av besöken till läkare som beror på smärta och ca hälften har olika typer av kroniska tillstånd.
- 44-78% av patienter på sjukhus har ont med akut smärta
- 20% av befolkningen besväras v påtaglig kronisk smärta
- Två av tre patienter med avancerad cancer har ont

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur ska man tänka som primärvårdläkare om någon kommer med komplex smärtproblematik?

A

Problemet måste angripas och en rekommendation är att inrätta multidisciplinära smärtkliniker som har blivit införda införda på några få platser, många har tyvärr tagits bort pga ekonomisk eller resursbrist.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

När man angriper patientens smärtproblematik så ska man tänka ur en algoritm med 5 punkter diagnostiskt, vilka är de punkterna?

A

-Smärtanamnes
-Klinisk undersökning
-Uteslutade av “röda flaggor”
- ICD enligt icd10
-Smärtmekanistisk klassificering

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ett nytt begrepp (ställningstagande) är Nociplastisk smärta, vad är det för typ av smärta enligt IASP?

A

Det är en smärta som uppstår pga förändrad nociception trots att det inte finns tydliga tecken på faktisk eller hotande vävnadsskada, orsakar aktivering av nociceptorer samt ingen tecken på sjukdom eller lesion i somatosensoriska systemet som orsakar smärta.Ett exempel på nociplastisk smärta är fibromyalgi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ett exempel på nociplastisk smärta är fibromyalgi. För diagnosen fibromyalgi krävs att man uppfyller vissa kriterier, vilka?

A

kriterier enligt American College of Rheumatology (ACR, 1990) :
- utbredd smärta i minst 3 månader
- smärta i minst tre av kroppens fyra kvadranter – höger och vänster kroppshalva samt ovanför och nedanför midjan
- axial värk – halsrygg, bröstkorg, bröstrygg eller ländrygg
- smärta (inte bara ömhet) på minst 11 av 18 tender points vid palpation med cirka 4 kg tryck.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur kan man beskriva fibromyalgi om man tänker smärttyp,smärtfria episoder,andra symptom eller diagnoser, skover?

A

Fibromyalgi är en subgrupp ur de med generaliserad smärta. I de flesta studier ser man att FM är mycket svårare tillstånd. Patienter har högre smärtintensitet, har inte lika många antal smärtfria episoder, har alltid ont tycker många, samt mer påverkan på vardagslivet. Smärtan klassificeras som nociplastisk. Inkluderar symptom som ångest, sömnproblem. Sjukdomen går ofta i skov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur vanligt är det med fibromyalgi?

A

Fibromyalgi har en prevalens på ungefär 2 % i befolkningen, varav cirka 80 % är kvinnor. Av de drababde är Ca 50% är arbetande, och 30% arbetar deltid. Hemtjänstpersonal: 2% har FM. Debutålder är oftast 40–50 år.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka kardinalsymptom har fibromyalgi ?

A

o Utbredd djup somatisk smärta – ofta molande, svidande och brännande
o Ömhet eller smärtupplevelse – även lättare fysisk kontakt kan vara smärtsam
o Lokalisation – främst muskler, men även leder och rygg, kan flytta mellan olika delar av kroppen

Rekommendationerna är att man ska ha en CWP (>3 månader) med spinal smärta, smärta i 3/4 kvadranter, och en generell smärtöverkänslighet för tryck. Diagnostiseras med att bestämma antalet tender points. En tender point med standardiserat tryck (tryck i nagelbädden så den blir vit) gör ont. Vissa områden, såsom halsen, kan kännas obehagliga, vilket ger ett poäng trots att man inte har fibromyalgi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur brukar fibromyalgi börja och sen progridera?

A

Kan börja som lokala smärttillstånd, ex ont i nacke, ländrygg. Efter ett tag kan det elda till förstärkning och spridning av smärta trots att man inte varit med om trauma. Även infektioner kan göra att man får kvarstående generell smärta trots att infektionen läker ut. Trauma mot nacke är ca 22% jämfört med färre som får trauma mot nedre extremitet. Även stress, hypermobilitet och reumatologiska sjukdomar (15-30%).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är det som egentligen spelar roll för uppkomsten av fibromyalgin, hur smärtan börjar, vilen intensitet den har, eller hur länge man har den?

A

Det spelar mindre roll hur smärtan börjar utan det som spelar roll är ju längre det pågår. När man har haft smärta under längre tid blir man känsligare för smärta via förstärkande mekanismer (sensitisering) på perifer, spinal och kortikal nivå . Det man ser är:
- Högre intensitet, håller i sig längre och 1 + 1 kan bli 10 helt plötsligt. Man har även ökad sensitivitet för sådant som inte ska vara smärtsamt (allodyni)
- Fler symtom som depression
- Spridning till andra områden
- Mindre effekt av läkemedel
- Sjukskrivning och låg livskvalitet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Fibromyalgi är undergrupp/subgrupp till en annan mer generell diagnos vilken ?

A

CWP(Chronic widspread pain)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Det har gjort en systemisk översikt över riskfaktorer som är associerade med övergång från regional kronisk muskuloskeletal smärta till CWP. Vilka är dessaP

A

o Kvinnligt kön
o Högre ålder
o Familjehistoria
o Depression
o Flera antal smärtlokalisationer vid start

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

För val av behandling är det viktigt att skilja på nociceptiv smärta och neuropatisk smärta. Ange kortfattat vad som karaktäriserar dessa två tillstånd (dvs med tonvikt på vad som skiljer dem).

A

Den nociceptiva smärtan (vävnadsskadesmärtan) karaktäriseras av aktivering av nociceptorer. Den neuropatiska smärtan är förknippad med skada eller sjukdom i nervsystemet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ange två enkla sätt att kartlägga om en ökad mekanisk smärtkänslighet föreligger samt två termer som kliniskt används för att beskriva tecken på ökad smärtkänslighet.

A

. Det vanligaste sättet att kliniskt undersöka detta är genom manuell palpation av den smärtande vävnaden (t.ex. höger sidas trapezius muskel) och jämföra med motsatta sidan. När man misstänker generaliserad smärtkänslighet tex hos patienter med anatomiskt utbredda smärtor är ett vanligt sätt att undersöka smärtkänsligheten för tryck på 18 standardiserade punkter i kroppen (tender points). Hyperalgesi och allodyni är kliniska termer som används för att beskriva en ökad smärtkänslighet. Hyperalgesi innebär att ett vanligtvis smärtsamt stimuli upplevs mer smärtsamt. Allodyni innebär att ett vanligtvis icke smärtsamt stimuli upplevs som smärtsamt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Patienten ber dig kortfattat förklara skillnaden mellan smärta och nociception.Vad är skillnaden?

A

Med nociception avses den neuronala signaleringen sammanhängande med vävnadsskada eller hotande vävnadsskada. Smärta är en upplevelse. All nociception leder inte till upplevelse av smärta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Nämn minst tre kliniskt viktiga psykologiska faktorer (förutom depressivitet och sömnsvårigheter) som interagerar/vidmakthåller kroniska smärtor och ange för varje av dessa hur smärtintensiteten påverkas (ökar eller minskar).

A

Kliniskt viktiga psykologiska faktorer utöver depressivitet och sömnsvårigheter är: ångest (ökar smärtupplevelsen), rädsla (ökar smärtupplevelsen), vissa smärthanteringssätt/tankesätt t.ex. katastroftankar, liten acceptans (ökar smärtupplevelsen), dålig self-efficacy (ökar smärtupplevelsen). Stor psykologisk belastning är förknippat med behandlingsresistens.

17
Q

Ange 3 neurobiologiska mekanismer som skulle kunna vara en del i förklaringen till att smärta sprider sig (generaliserar).

A

Ökad känslighet för nociception i ryggmärgens bakhorn (central sensitisering/central hyperexcitabilitet), förändrat aktiveringsmönster i smärt/neuromatrix i hjärnan och förändrad descenderande kontroll (mer facilitering) är viktiga neurobiologiska faktorer.

18
Q

Nämn tre psykologiska faktorer som ökar smärtors intensitet!

A

Stress, oro, rädsla, depressivitet, ångest, katastrofierande/katastroftankar, PTSD och sömnstörningar är vanliga psykologiska faktorer som brukar vara förknippade med ökad smärtintensitet

19
Q

Din handledare på vårdcentralen har uppmanat dig att göra en smärtanalys och poängterat vikten av att ha ett systematiskt förhållningssätt vid bedömning av patienter med kroniska smärtor. Algoritmen för smärtanalysen kan schematiskt indelas i fem olika steg. Vilka är dessa fem steg?

A

1) Smärtanamnes, 2) Klinisk undersökning), 3) Uteslutande av röda flaggor, 4) Diagnos sätts enligt ICD10 och 5) Smärtmekanistisk klassificering.

20
Q

Beskriv kortfattat hur man undersöker om det finns tecken på utbredd hyperalgesi/allodyni vid misstanke om fibromyalgi!

A

Undersökning om det föreligger tecken på utbredd hyperalgesi/allodyni vid misstanke om fibromyalgi görs genom att undersöka känsligheten för ett standardiserat tryck med tummen på 18 överenskomna anatomiska områden på kroppen (”tender points”). För att uppfylla kraven på fibromyalgi krävs att minst 11 sådana punkter är förknippade med smärta vid trycket med tummen.

21
Q

Vad ingår i smärtanamnesen?

A

Här länge, var, hur ont, när började det, konstant eller varierande
Påverkande faktorer
Vad är största problemet
NRS skala
Psykologisk belastning
Framtidstankar, hanteringsstrategier
Aktuell medicinering
Ärftlighet smärta

22
Q

Vad ingår i klinisk undersökning?

A

Klinisk undersökning
Allmänstatus
Palpöm? Hållning?
Vitala parametrar
Neurologiskt status
Styrka, reflexer, sensibilitet, rörelsemönster, autonoma avvikelser (svettning t.ex.)
Psykisk status

23
Q

Vilka röda flaggor ska uteslutas?

A

Finns behandlingsbara orsaker till smärtan?
Kan smärtan vara symtom på allvarlig sjukdom som behöver utredas?

24
Q

Exempel på ICD10 diagnoser är..?

A

Kronisk nack-skuldersmärta (M54.2)
Cervikobrakialt syndrom (M53.1)
Ländryggssmärta (M54.5)
Fibromyalgi (M79.7)
Postherpetisk neuralgi (G53.0)
Akut smärta (R52.0)

25
Q

Vad är problemet med ICD10?

A

Kronisk smärta inte kompatibelt med ICD10
Att ta ställning till enligt ICD10:
-Duration
-Anatomisk lokalisation
-Förmodad etiologi

Men stora brister föreligger pga avsaknad av kronisk smärta (nya ICD11 på gång)

26
Q

Smärtmekanistisk klassificering INNEBÄR?

A

Klassa patientens smärta enligt:
Neuropatisk smärta
Misstanke om skada i nervsystemet

Nociceptiv smärta
Faktisk vävnadsskada ?

Nociplastisk smärta
Misstanke om generalisering av smärta, ökad smärtkänslighet (allodyni, hyperalgesi)

Idiopatisk smärta
Uteslutningsdiagnos

Kan vara inslag av flera.