Pankreatit Flashcards

1
Q

Vad är incidensen av pankreatit i Sverige och hur många av dessa får ett allvarligt förlopp?

A

Incidensen av pankreatit är ca 40-50 per 100 000 invånare i Sverige. De flesta akuta pankreatiter förlöper med ett snabbt tillfrisknande inom 3-5 dygn, medan 10-20 % får ett allvarligt förlopp, som kräver stora sjukvårdsresurser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är det som leder till en allvarlig pankreatit i de 10-20% av 50 fallen per 100000?

A

Det sker pga. nekrotisk vävnad som kan utgöra grund för en steril inflammatorisk reaktion men kan också tjäna som ett brohuvud till bakteriell infektion genom bakteriell translokation från tarmen till nekroserna. Om detta inträffar så sker det vanligtvis ca 2 veckor efter insjuknandet. Ju mer extensiv nekros, i synnerhet om den sprider sig utanför pankreas till det retroperitoneala- och mesenteriella fettet, desto större är risken för infektiös komplikation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka två etnologer är vanligast vid pankreatit?

A

De två vanligaste orsakerna till akut pankreatit är:
* Alkohol
* Gallsten som obstruerar sfinkter Oddi
Sammantaget står dessa för 80-90 % av fallen. Alkohol som orsak är vanligare hos män och gallsten som orsak är vanligare hos kvinnor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Förutom alkohol och gallsten vilka andra etnologer finns till pankreatit som är mer ovanliga?

A

Höga triglycerider >10g/l, hypercalcemi, CFTR, pankreas obstuktion pga. tumör, Oddi dyskinesi, infektioner, iatrogent efter trauma eller kirurgi mm.

Man kan komma ihåg akronymen I GET SMASHED
I-IDIOPATIC
G-GALLSTONE
E-ETHANOL ABUSE
T-TRAUMA
S-STEROIDS
M-MUMPS VIRUS
A-AUTOIIMUNE DISEASES
S-SCORPION STINGS
H-YPERTRIGLYCERIDEMA OCH HYPERCALCEMIA
E-ENDOSKOPIC RETROGRAD CHOLANGIOPANCREATOGRAPHY
D-DRUGS

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Pankreatit kan delas upp i akut och kronisk form, vad är skillnaden mellan dessa?

A

Akut pankreatit kan delas in i:
* Mild akut pankreatit – Karaktäriseras genom avsaknad av organsvikt och lokala eller systemiska komplikationer. Läker helt inom 1–2 veckor. Utgör 80 % av fallen av akut pankreatit.
* Medelsvår: Om övergående (<48h) organsvikt eller lokala komplikationer
* Svår akut pankreatit – Pankreasenzymer aktiveras och leder till nekroser, ödem och blödningar. Destruerar pankreas helt eller delvis. Utgör 20 % av fallen.

Kronisk pankreatit
Definieras som långvarig inflammation i bukspottkörteln associerad med irreversibel förstörelse av exokrin parenkym, fibros och, i de sena stadierna, förlust av endokrin parenkym. Förekomsten av kronisk pankreatit är mellan 0,04% och 5%; mest drabbade patienter är medelålders män. Den vanligaste orsaken till kronisk pankreatit är långvarig alkoholanvändning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Akut pankreatit kan delas in i mild,medelsvår och svår. Svår akut pankreatit utgör 20% och det finns en del faktorer som predisponerar för en svår pankreatit, vilka är det?

A

Riskfaktorer för att utveckla svår pankreatit är ålder (>65år), låg eller hög BMI (<18 eller >25), komorbiditet eller förekomst av SIRS(Systemic Inflammatory Response Syndrome).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Den vanligaste orsaken till kronisk pankreatit är långvarig alkoholanvändning. Förutom alkohol har kronisk pankreatit associerats med vissa tillstånd vilka?

A

o Långvarig obstruktion av bukspottkörtelkanalen genom kalksten eller neoplasmer
o Autoimmun skada
o Ärftliga faktorer, som diskuterats ovan; upp till 25% av kronisk pankreatit har en genetisk bas

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Under normala förhållanden skyddar flera faktorer bukspottkörteln från autodigestion, ge exempel på vilka?

A
  1. De flesta matsmältningsenzymer syntetiseras som inaktiva proenzymer (zymogener) och förpackas i sekretoriska granuler.
  2. Proenzymer aktiveras vanligtvis av trypsin, vilket i sig aktiveras av duodenalt enteropeptidas (enterokinas) i tunntarmen; som ett resultat är intrapankreatisk aktivering av proenzymer normalt minimal.
  3. Acinar- och duktala celler utsöndrar trypsinhämmare, inklusive serinproteashämmare Kazal typ l (SPINK1), vilket ytterligare begränsar intrapankreatisk trypsinaktivitet.

Pankreatit uppstår när dessa skyddsmekanismer störs eller överväldigas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Återkommande eller ihållande pankreatit kan leda till permanent förlust av bukspottkörtelns funktion. När vävnadsskador påbörjas kan trypsin också direkt eller indirekt aktivera faktorer som finns i blodet, vilka då?

A

Komponenter i koagulations-, komplement-, kallikrein- och fibrinolytiska vägar. Den resulterande inflammation och trombos i små kärl orsakar ytterligare skador på acinära celler, vilket förstärker intrapankreatisk enzymaktivering

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad kan orsaka en lokal fettnekros?

A

Till skillnad från andra bukspottkörtelnzymer utsöndras lipas i en aktiv form och har potential att orsaka lokal fettnekros. Adipocyternas död antas att producera ”farosignaler” lokalt som känns av pankreasstellaceller och leukocyter, som frigör proinflammatoriska mediatorer som främjar mikrovaskulär läckage och utveckling av interstitiellt ödem. Ödem kan ytterligare kompromissa med lokalt blodflöde och orsaka kärlinsufficiens och ischemisk skada på acinära celler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Man kan dela in pankreatit i en tidig och sen fas. Vad ingår i den tidiga fasen?

A

I den tidigare fasen ser man SIRS(systemic inflammatory response syndrome). Detta sker ofta som en följd av immunförsvarets reaktion på sepsis eller cytokinkaskader.Minst två av följande kriterier ska vara uppfyllda för att diagnosen SIRS ska ställas:

o Kroppstemperatur som överstiger 38 grader (feber) eller underskrider 36 grader (hypotermi)
o Hjärtfrekvens över 90 slag per minut (takykardi)
o Takypné: andningsfrekvens över 20 per minut
o Antal cirkulerande vita blodkroppar understigande 4000/μl (leukopeni) eller överstigande 12000/μl (leukocytos)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Man kan dela in pankreatit i en tidig och sen fas. Vad ingår i den sena fasen?

A

o Kvarstående tecken på systematisk inflammation eller lokala komplikationer.
o Kvarstående organsvikt styr svårigheten
o Det är i regel denna fas som lokala komplikationer uppstår

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hos de flesta patienter sker fullständig upplösning av den akuta skadan med återställande av acinar cellmassa. Vid kronisk pankreatit leder upprepade episoder av acinär cellskada till vissa förändringar, vilka då?

A

De upprepade skadorna leder till produktion av profibrogena cytokiner såsom transformerande tillväxtfaktor β (TGFβ) och trombocyteriverad tillväxtfaktor (PDGF), vilket resulterar i myofibroblastproliferation, kollagensyntes och extracellulär matris (ECM) ombyggnad. Upprepad skada leder till irreversibel förlust av acinär cellmassa, fibros och (exokrin) brist i bukspottkörteln.Men det finns så klart en överlappning mellan de cytokiner som frigörs under kronisk och akut pankreatit trots att de fibrogena faktorer tenderar att dominera i kronisk pankreatit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Den kroniska pankreatiten kan även vara autoimmun,det finns 2 typer, vilka är dessa och vad kan presentationen av autoimmun pankreatit likna?

A

. Båda varianterna av autoimmun pankreatit kan efterlikna bukspottskörtelcancer, inklusive presentation som en “massskada” i bukspottkörtelns huvud vid avbildning.1. Autoimmun pankreatit typ 1 är associerad med närvaron av immunglobulin G4 (IgG4) - utsöndrande plasmaceller i bukspottkörteln och är en manifestation av en systemisk IgG-relaterad sjukdom.
2. Däremot är autoimmun pankreatit typ 2 begränsad till bukspottkörteln med undantag för en delmängd av patienter med ulcerös kolit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hur kan alkohol leda till pankreatit?

A

Alkoholkonsumtion
1) ökar kortvarigt sammandragningen av sphincter av Oddi
2) kronisk alkoholintag resulterar i utsöndring av proteinrik bukspottkörtelvätska samtigt som utsöndring av bikoarbonat och vätska minskar.
3) Inom acinära celler kan alkoholinducerad oxidativ stress generera fria radikaler, vilket leder till membranlipidoxidation
4) Alkohol får även acinära celler att utsöndra cytokiner vilket initierar en immunologisk respons och neutrofiler attarheras dit och utsöndrar superoxider och andra proteser som försvårar situationen.Detta gör att det bildas proteinproppar som hindrar små bukspottkörtelkanaler. Detta ökar trycket och hindrar utsöndringen.

Vid den toxiska aktiviteten och membranlipidoxidationen sker en aktivering av de proinflammatoriska transkriptionsfaktorerna såsom NF-KB.Aktivering av NFkappaB är centralt, vilket sker tidigt. NFkappaB translokeras till cellkärnan, leder till en ökad koncentration av Ca 2+ i cytosolen och PKC aktiveras→ TNF alfa och IL8 syntetiseras.

Oxidativ stress kan också främja fusion av lysosomer och zymogengranuler vilket gör att trypsinogen får kontakt med lysosomala enzymer och kan då aktiveras till aktiverad trypsin. Ändå bör det noteras att de flesta alkoholister aldrig utvecklar pankreatit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Kalcium har en nyckelroll i trypsinreglering, det är ju den oxidation aktiviteten som leder till NFKb aktivering som i slutet leder till en Ca+ ökning. Vad händer då?

A

När kalciumnivåerna är låga tenderar trypsin att klyva och inaktivera sig själv, men denna autoinhibering upphävs och trypsin-autoaktivering gynnas när kalciumnivåerna ökas. Varje faktor som orsakar ökat kalcium i acinära celler kan därför utlösa överdriven trypsinaktivering..Eftersom Ca+ nivåerna överstiger mitokondriens kapacitet att lagra och buffta Ca+ leder det till mitokondriedysfunktion.mitokondrien kan då inducera apoptos genom frisättnig av cytokrom c. Men det är även så att mitokondiern producerar ATP och om den skadas och det sker en förlust av ATP kommer det medföra nekros.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Typiska symptom för akut pankreatit är…?

A

Symptomen är:
o Snabbt påkommen smärta i epigastriet, utstrålande mot ryggen
o Illamående, kräkningar
o Paralytisk ileus-Stopp i tarmen orsakad av upphörd tarmmotorik
o Lokal peritonit i epigastriet- Inflammation av peritoneum. I status ses palpationsömhet, släppömhet och ofrivilligt muskelförsvar.
o Feber/subfebrilitet
o Eventuell cirkulatorisk påverkan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

pankreatit. Kronisk pankreatit är vanligtvis inte ett omedelbart livshotande tillstånd, men de långsiktiga utsikterna är dåliga med en dödlighet på 20 till 25 år på 50%. Exokrin insufficiens i bukspottkörteln, kronisk malabsorption och diabetes mellitus kan leda till betydande sjuklighet och bidra till dödlighet.

Vad är kardinalsympotmen vid kronisk pankreatit?

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

pankreatit. Kronisk pankreatit är vanligtvis inte ett omedelbart livshotande tillstånd, men de långsiktiga utsikterna är dåliga med en dödlighet på 20 till 25 år på 50%. Exokrin insufficiens i bukspottkörteln, kronisk malabsorption och diabetes mellitus kan leda till betydande sjuklighet och bidra till dödlighet.

Vad är kardinalsympotmen vid kronisk pankreatit?

A

Kardinalsymtomet vid kronisk pankreatit är buksmärta. Smärtan är vanligen lokaliserad till bukens övre del och strålar ofta ut mot ryggen. Smärtan uppträder ofta i attacker men kan även vara av konstant karaktär.Ibland måltidrelaterad.

o Steatorré kommer senare i sjukdomsförloppet kan steatorré (fettrik diarré) uppkomma. Detta beror på en sviktande produktion av pankreasenzymer där bristen på lipas, med efterföljande fettmalabsorption, visar sig tydligast. Steatorré ses hos cirka 30-40 % av patienterna vid diagnos.

o Azotorré. En sviktande exokrin funktion kan även ge andra mindre tydliga symtom på malnutrition (av proteiner [azoterré] och kolhydrater) som bidrar till viktnedgång.

o Diabetes. En försämrad endokrin funktion med diabetes som följd kan också förekomma. Detta ses vanligen sent i sjukdomsförloppet.

o Stasikterus. Den bindvävsfibros med atrofi eller inflammatorisk svullnad som ses vid kronisk pankreatit kan orsaka ökat tryck och passagehinder i gallgången (10-30 %) och/eller duodenum (5-20 %). Detta kan orsaka iketus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Vad är den vanligaste långtidskomlikationen vidkronisk pankreatit?

A

o Pankreascystor (pseudocystor).

Pankreascystor är en av de vanligaste långtidskomplikationerna till kronisk pankreatit. Utveckling av pankreascystor (pseudocystor) ses hos cirka 25-40 % av patienterna (framför allt hos de med alkoholrelaterad kronisk pankreatit). Cystor kan orsaka smärta, fyllnadskänsla i buken eller ge symtom p g a tryck mot omgivande organ (gallvägar, ventrikel). De kan också i många fall vara symtomlösa.

20
Q

Man kan vara genetiskt predisponerad för pankreatit där specifika gener är inblandade.Berörda individer har återkommande attacker av svår akut pankreatit, som ofta börjar i barndomen och i slutändan kan leda till kronisk pankreatit. Funktionen som delas av de flesta former av ärftlig pankreatit är en defekt som ökar eller upprätthåller aktiviteten av trypsin. Tre gener som är inblandade i ärftlig pankreatit ….vilka?

A

Tre gener som är inblandade i ärftlig pankreatit förtjänar särskild anmärkning:
o PRSS1
o SPINK1
o CFTR

De flesta ärftliga fall beror på funktionsmutationer i trypsinogengenen (känd som PRSS1). Några av dessa PRSS1-genmutationer gör trypsin resistent mot självinaktivering och upphäver en viktig negativ återkopplingsmekanism; andra mutationer gör trypsinogen mer benägna att proteolytisk aktivering. Ärftlig pankreatit associerad med trypsinogenmutation har ett autosomalt dominerande arvmönster. Patienter med PRSS1-associerad ärftlig pankreatit har 40% livstidsrisk för att utveckla bukspottkörtelcancer. Ärftlig pankreatit kan också orsakas av funktionsförlustmutationer i SPINK1, en gen som kodar för en trypsinhämmare. Eftersom en funktionell kopia av SPINK1 ger tillräcklig hämmare för att upprätthålla adekvat trypsinkontroll har denna form av ärftlig pankreatit ett autosomalt recessivt arvsätt

21
Q

Diagnosen pankreatit anses uppfylld om minst 2 av följande 3 kriterier är uppfyllda, vilka?

A
  1. Akut epigastriell smärta
  2. Amylas förhöjt mer än 3 gånger det övre normalvärdet
  3. Datortomografi med typiska pankreatittecken
22
Q

Diagnostiken baserar sig i huvudsak på anamnes och kliniska fynd. Viktigt att t ex penetrera alkoholanamnes samt förekomst av känd hyperlipidemi och gallstenssjukdom. Vad ska man hålla koll på vad gäller frågor eller specifika tecken ?

A
  • Fråga om gallsten, alkohol, läkemedel, tidigare besvär och ERCP.
  • Steatorré som förvärras vid matintag?
  • Bandformad smärta i övre delen av buken
  • Palpationsömhet i övre delen av buken
  • Värdera vätskestatus, temperatur och blodtryck.
  • Cullens tecken – Hematom kring naveln kan ibland ses vid akut pankreatit.
  • Grey Turners tecken – Missfärgning i flanken
23
Q

Det finns två tecken på buken ibland som man kan se vid pankreatit vilka?

A
  • Cullens tecken – Hematom kring naveln kan ibland ses vid akut pankreatit.
  • Grey Turners tecken – Missfärgning i flanken
24
Q

s-amylas är första provet man tar. Vad är tecken på akut pankreatit? Hur väl korrelerar det med allvarlighetsgrad?

A
  • S–amylas > 3 × övre gränsvärde är tecken på akut pankreatit. Stiger inom ca 6–12 timmar efter smärtdebut och sjunker efter ca 2–3 dygn (normalt efter en vecka). Värdet korrelerar dåligt med allvarlighetsgraden.
25
Q

Hur är lipas värden?

A

Vanligen kraftigt förhöjt. Når maxvärde 24 timmar efter debut. Åter normalt inom 8–14 dagar.

26
Q

Hur följer man CRP vid pankreatit?

A

I kliniken är CRP det bästa laboratorieprovet att följa. CRP >150mg/L 48 tim efter symtomdebut har hög specificitet för medelsvår/svår pankreatit. Om CRP sjunkit, för att sedan börja stiga igen bör infektionskomplikation misstänkas.

27
Q

Vilka andra prover förutom lipas och amylas ska man ta?

A

Hb, CRP, LPK, TPK, blodgrupp, leverstatus, elstatus, kalcium, P-glukos och triglycerider. U-sticka. CRP!!!

28
Q

Kan en PTH tumör orsaka pankreatit?

A

Ja, högt kalcium kan orsaka pankreatit.

29
Q

Hur ska man tänka med de visualiserande undersökningar vid pankreatit?

A
  • Ultraljud bör göras tidigt i förloppet för att undersöka gallblåsa och gallvägar för att påvisa gallsten eller andra differentialdiagnoser – Dålig sensitivitet för pankreatit.
  • DT-buk med iv. kontrast rekommenderas tidigast 5-7 dagar efter symtomdebut hos patienter med medelsvår till svår pankreatit.Man kan då leta efter:
  • svullnad av pankreas
    -infiltration av peripankreatisk fett runtomkring pga. fettnekros
    -vid kronisk pankreatit kan man t.ex. se en pseudocysta ihop med infiltration av peripankreatisk fett
30
Q

Hur ser DT guidande ut för diagnostisering av pankreatit?

A

Rutin-CT för diagnos rekommenderar man inte i guidelines, har man högt sittande buksmärta och stegrat amylas har man diagnos, utan det är mer för att utesluta andra orsaker, ex anamnes av tidigare ulcus, känsla av en perforation mm. Hjärta kan utredas med EKG och troponin etc.

Vill man utreda själva pankreatiten för att se om det är en intermediär pankreatit bör man göra den efter 72 timmar, inte tidigare än så.

Förvärras förloppet behöver man göra en röntgen. Har man akut pankreatit som kom in igår och läggs in på IVA, och läget är som igår (dvs vänder inte på IVA), då är man inte nöjd - kräver upprepande CT. Är allt stabilt gör man en röntgen 1 gång i veckan vid svår pankreatit.

31
Q

Ge exempel på riskfaktorer som kan förutsäga förloppet vid en pankreatit?

A

Ålder: >65 år hög ålder
Förstagångspankreatit, potentiellt vanligare, blir ofta sjukare än de med återkommande pankreatit
Postoperativ pankreatit, ex post-ERCP
Kort anamnes (ont i magen bara några timmar)
CRP: tittade mycket på det förr, >150 riskfaktor förut, tittar mindre på det idag, kan ha högt CRP och inte vara sjuk eller lågt CRP men vara väldigt sjuk
Högt kreatinin: bra markör
EVF högt: tecken på intorkning, dålig prognostisk faktor
Prokalcitonin: prognostisk faktor
Amylas: enbart diagnostiskt, säger inget om hur allvarlig den är. Behöver inte kontrollera om amylas, följ inte förloppet.
Pleuravätska: dålig prognostisk faktor, tecken på troligt svårare förlopp
Synliga förändringar på CT, åtminstone intermediär pankreatit

32
Q

Vad är naturalförlopp vid en akut svår pankreatit? Vad är mortaliteten i de olika delarna?

A

Dag 0: söker ofta för buksmärta, inflammatorisk svar med SIRS, ev organsvikt vid svår pankreatit
Första 1-2 veckor: inflammatorisk fas
Fortsättningsvis: septisk fas, infektionsfas, kan få abscesser

Mortaliteten är ganska hög (20-30% dör), en del dör tidigt.
30% dör i inflammatoriska fasen, inom 24 timmar
70% dör i senare fasen av infektiösa komplikationer

33
Q

Vad är naturalförlopp vid en akut svår pankreatit? Vad är mortaliteten i de olika delarna?

A

Dag 0: söker ofta för buksmärta, inflammatorisk svar med SIRS, ev organsvikt vid svår pankreatit
Första 1-2 veckor: inflammatorisk fas
Fortsättningsvis: septisk fas, infektionsfas, kan få abscesser

Mortaliteten är ganska hög (20-30% dör), en del dör tidigt.
30% dör i inflammatoriska fasen, inom 24 timmar
70% dör i senare fasen av infektiösa komplikationer

34
Q

Vilket score system använder man för defintion av orgasnvikt?

A

Marshall score: vanligt, tittar på reps, cirk, njursvikt och även koagulationsstatus, även i studier

När man lägger in patient ska man följa dem tätt i början, väldigt tätt första dygnet, organsvikt inom 48 timmar och efter - akut pankreatit.

35
Q

Akut pankreatit behandlas symptomatisk, vad är de viktiga delarna i behandlingen?

A

1.Nutrition, förr fastade patienter (ökad vandring av bakterier), vissa kan få tarmparalys för de har så ont och kanske kräks, står tarmen innan och man äter är det hög risk för asp och kräkning, blir man så dålig att man behöver sövas ska man inte ätit, fastar under första dygnet/nästa morgonrond, men så tidigt som möjligt får de dricka för att se hur de funkar.

2.Dropp: mängden styrs av urinen, 2500 ml är en riktlinje, men vissa kanske bara behöver 1 liter medan vissa behöver 10 liter.

3.Smärtlindring: ska ses som postoperativ smärta, kräver ofta morfin, ofta EDA, är man smärtfri får man bättre perfusion
Syrgas ofta för att öka flödet ut

36
Q

Vätsketerapi är viktigt vid pankreatit, vad är viktigt att tänka på?

A

Tidig vätskebehandling minskar risken för svår pankreatit.Tidig vätskebehandling associeras med minskad risk för SIRS och organsvikt och snabbare återhämtning vid mild AP. Men man får inte vara frö aggressiv heller med vätsketerapin.

  • Ringer: inte albumin eller glukos, utan ringer i första hand
  • Mängden ska ses som riktlinjer, utan målet är 5-10 ml/kg/timme som start tills behandlingsmålet i form av urinproduktion på >0,5-1ml/kg/h, puls <120 är uppnådd. vanligen är det 2500-4000 ml första dygnet.
  • Excessiv övervätskning är inte gynnsamt
37
Q

Viktigt med monitorerig av AP patienter, vad kollar man då?

A

In och ut av vätska, diures, urinmätning
Syrgas
Analgetika
Följ blodprover
Inflammationsprover
Njurfunktion
Lever, koagulationsstatus
Ca
Glukos

SIRS,MARSHALL,NEWS!!!

38
Q

Hur är det med antibiotika vid akut pankreatit?

A

Antibiotika: inte rekommenderat med profylax. Minskar inte morbiditet eller mortalitet. Även om man har CRP på 200 är det inte indikation för antibiotika. Har man bekräftad infektion (positiv blododling, abscess på röntgen mm)

Svar: behandla infektion men inte ab profylaktiskt.

39
Q

Hur är det med sond vid pankreatit?

A

V-sond: ingen egenfunktion, kan behövas vid ordentlig paralys med ventrikelretention och kräkning. Ibland för nutrition. Stor fördel att få näring enteralt än i blodet (TPN), skyddar mot translokation av bakterier. Kan man ge näring via tarm minskar det risken för infektionskomplikationer.

40
Q

Vad ska man inte glömma att ge vid akut svår pankreatit?

A

Glöm inte trombosprofylax: svår akut pankreatit kan bli immobiliserade länge, har ökad trombosrisk som nyligen opererade.

41
Q

Behandlingsprinciper vid gallstenspankreatit?

A

Sällan man behöver operera akut:
Gallsten: vid mild pankreatit görs kolecystekotmi under samma vårdtillfälle. Vid svår pankreatit vill man inte operera i samma tillfälle - när de mår bra igen planerar man in kolecystektomi inom 6 veckor.
ERCP: bara vid kolangit det görs akut, annars görs det inte förrän man behöver göra galloperationen

Rekommendation: hittar man inget ska man leta efter mikrostenar eller sludge med EUS (endoskopiskt ultraljud), har patienten det är det kolecystektomi som rekommenderas

42
Q

Hur ska man handlägga infekterade nekroser?

A
  • Man ska operera så lite som möjligt och så sent som möjligt, helst >4 v men aldrig <2v.Aldrig indicerat första veckorna under inflammatoriska faserna
    -Man opererar vid septiskt tillstånd med kvarstående organsvikt och då CT visar infekterad avkapslad nekros (access)
    -Vid operation görs step up teknik (perkutant drän)
    -Ibland går man ut endoskopiskt, ex gastroskop, och få ut nekrosmaterial , så kallad sluten dränering
    -Väldigt sällan görs öppen dränering, går sämre för dessa patienter
43
Q

Vilka komplikationer förekommer vid pankreatit?

A

Blödningar: när det gäller pankreassaft kan det fräta och orsaka blödningar. I första hand angiografi som görs, coilar kärlet.
Tarmischemi eller ventrikel/tarmperforation, behöver operera
Förträngningar: läcker i stenoser
Bukkompartmentsyndrom; ökat tryck i buken, opererar i sista hand, försöker först vätska ur, ge muskelrelaxantia, dränera med perkutana drän, försöka undvika att öppna.
Ascites: tar drän prov, är det högt amylas finns det risk att gången i pankreas gått sönder, då försöker man dränera ut vätska, lägger in stent endoskopiskt, inte läge att operera.

44
Q

Vad för syndrom kan uppstå vi pankreatit?

A

Bukkompartment syndrom—> IAP>20 mm Hg+progriderande organsvikt dekompression med sond, utvätskning, percut frän, öppen op drän, pankreas stent.

45
Q

Efter svår pankreatit följer man upp patienterna, många får diverse dysfunktioner, vilka?

A

Efter svår pankreatit följer man upp patienterna, många får dysfunktion:
-Endokrin: diabetes, risken högre vid öppen kirurgi
-Exokrin: maldigestion (25-80%), tar inte upp fetterna i maten, återhämtning kan ta lång tid, behöver ofta bli insatta på creon (enzymer som hjälper till att bryta ner protein och fett i maten) Följ upp vikt så de inte går ner i vikt.
-Alkoholabstinens: finns ingen säker gräns, men minst 12 månader alkoholfri. Bästa är om man aldrig dricker alkohol igen.

46
Q

Hur följer man upp patienter efter en akut pankreatit utan känd orsak?

A

Följ upp med röntgen, prover, verkligen utreda efter stenar, ev genetisk utredning om man misstänker hereditär. Glöm inte endokrina och exokrina funktionen.

Återbesök efter ca 1 månad med CT/MR och lab. Ställningstagande till kolescystektomi. Ev MR/MRCP.

47
Q

Om det finns en kvarstående oklar gene vad ska man göra?

A

EUS–> för att se om det finns mikrokonkrement i gallgång/gallblåsa.

48
Q

hur behandlar man pseudocystor om sådana uppstår vid kronisk pankreatit?

A

Behandling skall endast övervägas om smärtsymtom kvarstår efter 6-8 v, speciellt om cystan är större än 6-8 cm. Perkutant drän inlagt med u-ljudsvägledning är förstahandsmetod och lyckas i 90 % av fallen, om den är icke kommunicerande, (amylas i cysta < 3 ggr övre gränsvärdet i blod).

Om cystan kommunicerar med pankreasgång, tydligast visualiserat med ERCP, är recidivrisken stor och kirurgisk intervention blir då nödvändigt med cystogastrostomi (i första hand endoskopiskt)