Njurcancer Flashcards

1
Q

Hur många ungefär drabbas av njurcancer i Sverige, är det ffa. kvinnor eller män och vad är debut åldern vanligtvis?

A

I Sverige är incidensen för njurcancer runt 1200 personer per år. Det är dubbelt så många män som drabbas än kvinnor. Sjukdomen kan drabba många åldrar men den åldern där sjukdomen oftast debuterar är runt 70 år och är likt andra cancerformer en ålderssjukdom. Det finns fall där ganska unga patienter drabbas, redan från 20 års ålder, men dessa är ganska ovanliga. Även ett fåtal barn drabbas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka riskfaktorer är kopplade till njurcancer?

A

Rökning
Övervikt
hyPERTONI
förvärvad njurcystsjukdom vid långvarig njursvikt
Genetik
- VHL
-HPRCC (hereditär papillär njurcancer)
-HLRCC (hereditär leiomyomatos och njurcancer)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

De finns en del av benigna förändringar i njurar också, vila?

A
  • Parenkymala: cystor, solida förändringar (som är helt godartade) ex angiolipom
  • Tumör från njurbäckenet som är ovanlig: papillom
  • Mesenkymala tumörer: muskler, kärl, fettceller
  • Inflammatoriska processer: liknar njurcancer men är inte det
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Cystor till exempel utgör upp till 70% av asymptomatiska njurförändirngar. Hur dela man upp cystor=

A

Njurcystor kan klassificeras som ”enkla” eller ”atypiska” (komplexa). . Om det är en enkel cysta är det alltid en benign förändring medan komplexa cystor kan vara maligna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad karakteriserar en enkel cysta?

A

Enkla cystor är välavgränsade, visar ingen kontrastuppladdning efter intravenös kontrastmedelsinjektion och karakteriseras av rundad eller oval form, homogent ”vattenliknande” innehåll (densitet <20 HU på DT, ekofri vätska med ekoförstärkning bakom på ultraljud, signalintensitet som cerebrospinalvätska på MRT), tunn vägg och avsaknad av solida partier, septa och förkalkningar. De flesta cystor uppfyller dessa kriterier och kan enkelt avfärdas som benigna på DT, MRT och ultraljud, och de kräver ingen behandling eller uppföljning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad blir svårt med de enkla cystorna när de inte helt uppfyller radiologiska kriterier för enkla cystor?

A

Svårigheten uppstår när cystor inte uppfyller de strikta kriterierna för ”enkel” cysta. Många av dessa är likväl benigna, men ibland är det svårt att differentiera mot maligna cystor och cystisk nekros i malign tumör, oavsett radiologisk metod. Risken för att förändringen är malign stiger med ökande komplexitet, till exempel med ökande antal septa, ökande tjocklek på septa eller cystvägg, eller förekomst av solida mjukdelspartier med kontrastuppladdning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Det fins en specifik klassifikationssytem som används för cystor vad kallas den och vad skiljer t.ex. en I cysta från IV cysta?

A

klassifikationen kallas bosniak där Kategori I är en :
-enkel cysta med tunna väggar
Ingen septa elelr förkalkning
-Täthet som vatten på <20HU
Laddar inte upp kontrast. här behöver man ingen vidare utredning eller uppföljning.

Medan en kategori IV:
-Cystisk expansiitet med tydligt innehåll av kontrastuppladdande mjukdelskomponenterhär är cirka 90% maligna och kirurgi rekommendera.

Man ska komma ihåg att:
* Viktigt att cystor grad 1 och 2 är helt godartade och kräver ingen ytterligare utredning eller behandling
* Grad 3 och 4 är malignitetssuspekta
* 2F: innebär lätt ökad risk för det är en malign förändring, men inte så pass stor att motivera aktiv åtgärd

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är onkocytom?

A

Utgör 3-7% av njurtumörer. Ser ut som vanlig njurcancer, krävs vävnadsprov eller hela tumören för att ställa diagnos. Kan likna kromofob njurcancer, och kan ingå i en blandad tumör som består av både kromofob cancer och onkocytom. Får man biopsisvar med onkocytom har man viss grad av osäkerhet i diagnos.

Det är möjligt för mer än ett onkocytom att utvecklas i samma njure. Detta kallas onkocytos. Även om mer än en tumör hittades anses tillståndet fortfarande vara icke-canceröst. De flesta onkocytom orsakar inga symtom och upptäcks av en slump (av en slump) när avbildning såsom MRT eller CT av buken görs av annan anledning. Ibland kan stora tumörer orsaka smärta i ryggen eller sidan av kroppen eller blodig urin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är angiomyolipom?

A

Innehåller muskel, kärl och fett i olika proportioner. Förr har man bedömt att om en njurtumör innehåller fettvävnad är det godartat, men idag ifrågasätter man det. Tumörer som består av fett kan i vissa fall vara maligna. Är de större kan de spontanblöda och då är gränsen vid 5 cm i största måttet, över det diskuterar man profylaktisk åtgärd, ffa hos patienter som kan ha det svårt att få god tillgång till sjukvården samt fertila kvinnor. Små angiolipom följer man upp, är de inte stabila behöver man inte göra något med dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Njuren kan även drabbas av inflammatoriska tillstånds som kan visas radiologiskt som….?

A
  • Abscess/infekterade cystor
  • Xantogranulomatös pielonefrit- likar malign process
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Njurcancer kan delas in på följande sätt; dels histologisk men också om den är sporadisk eller ärftlig. Beroende på den histologiska typen är de mindre eller mer vanliga i olika delar av nefronet. Histologiskt är det 3 huvudformerformer, vilka?

A
  • Klarcellig njurcancer: 70-80%, den vanligaste typen
  • Papillär njurcancer: 10-15%, finns i typ 1 (ofta multifokal åkomma och ofta recidiv, ofta lokalt i njurar) och en typ 2 (mer agressivt förlopp)
  • Kromofob njurcancer: ca 5%, kan bli groteskt stora utan att se generaliserande åkomma, dvs dålig spridning. Det har bättre prognos rent generellt än de andra formerna.

klarcellig och p-piller drabbar ffa. den pros. tubule medan krobofob cancer och onkocytom drabbar distalt och collecting dust.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vilken typ av njurcancer är den vanligaste?

A

Klarcellig njurcancer är den vanligaste subtypen av njurtumörer. Tumörerna görs upp av celler med klar eller granulär cytoplasma vilka är icke-papillära. De kan vara familjära men majoriteten, runt 95%, är sporadiska. De familjära fallen är relaterade till ärftlighet och har en tidig debut, medan de sporadiska framför allt förekommer i hög ålder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

I 98% av alla klarcelliga tumörer som är den vanligaste formen av njurcancer oavsett om de är familjära eller sporadiska sker samma genetiska förändring/mutation, vilken?

A

Det sker en förlust av DNA-sekvens från den korta armen på kromosom 3.VHL-genen kan även visa somatiska mutationer eller hypermetylering-inducerad inaktivering hos runt 80% av all klarcellig njurcancer. Detta visar att VHL-genen agerar som en tumörsuppressorgen hos både sporadiska och familjära former

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

VHL- genen spelar en stor roll i patogenesen bakom klarcellig njurcancer, vad kodar VHL för?

A

VHL-genen kodar för ett protein som är en del av ubiquitin-ligas-komplex som degraderar olika protein. Viktiga målprotein är e.g. transkriptionsfaktor HIF-1. När VHL är inaktiv så kan HIF-1 nivåer vara höga i cellen, även under normoxiska tillstånd, vilket ger överskott på flera gener som aktiveras av HIF. Några av dessa gener främjar angiogenes, som VEGF, och andra stimulerar celltillväxt (IGF-1). Vidare så samarbetar HIF med onkogenen MYC för att reprogrammera tumörcellens metabolism så att den gynnar tillväxt. Djup sekvensering av njurcancer genom har visat frekventa mutationer i de gener som reglerar histonmodifiering vilket betyder att epigenetik också spelar en viktig roll i klarcellig njurcancer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Patienter med mutation i VHL löper risk för andra tumörer och cystor. Man bör ha en misstanke om ärftlig njurtumöre om:
1)
2)
3)
4)
—>remiss till onkogenetisk mottagning bör erbjudas.

A

1)Insjuknande 45 år eller yngre
2)Bilateral eller multifokal njurcancer
3)en eller flera 1a graddsläktingar med njurcancer
4)där individen själv eller någon i den nära släkten har något symptom /manisfestation som ingen misstanke om ärftlig syndrom

–> då måste man erbjuda remiss till onkogenetisk mottagning,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Finns det screening för njurcancer idag?

A

Svaret är nej. Det finns inte men det finns en disskusion. Det finns idag ett förslag om att införa ett screeningsprogram dels för män>65 år med ultraljud elelr rikta screeningen åt vissa riskgrupper med specifika syndrom redan i ung ålder med MR i olika intervaller. Men tyvärr idag finns:
- ingen evidens för minskad mortalitet
.få studier
-kanske skulle det gynna risgrupper t.ex. de med VHL eller HPRCC, BHD mm.

17
Q

Papillär njurcancer utgör 10-15% av all njurcancer. Det karakteriseras av ett papillärt tillväxtmönster och finns också i familjära och sporadiska former. Vad är den mest vanliga cytogenetiska abnormiteten?

A
18
Q

Vad skiljer klarcellig och p-piller cancer vad gäller utbredning i njuren?

A

. Till skillnad från klarcelliga carcinom så är papillär cancer ofta multifokala. En tumör är multifokal om den förekommer i ett visst organ i form av många separata härdar och inte – vilket är det vanliga – som en enda, växande och allt större bildning.

19
Q

Vad är den mest ovanliga formen av njurcancer?

A

Kromofob njurcancer representerar 5% av all njurcancer och görs upp av celler med ett framträdande cellmembran och en blek eosinofil cytoplasma med en halo runt kärnan. Tumörecellernas cytogena förändringar inkluderar flera kromosomförluster och extrem hypodiploiditet (färre antal kromosomer än det diploida antalet). Likt benign onkocytom tros dessa tumörceller växa från intercalated celler i samlingsrören och har en mycket bättre prognos än klarcelliga eller papillära former av njurcancer. Histologisk åtskillnad från onkocytom kan vara svårt.

20
Q

Kromofob njurcancer liknar en benign tumör som också kan uppstå i njuren vilken?Dessa två förändringar tros också utgå från en och samma celltyp i en specifik del av tubulisystemet, vilka celler och vilken del av tubulisystemet är det?

A

Likt benign onkocytom tros dessa tumörceller växa från intercalated celler i samlingsrören och har en mycket bättre prognos än klarcelliga eller papillära former av njurcancer. Histologisk åtskillnad från onkocytom kan vara svårt.

21
Q

Vilka symptom kan cancer ge?

A

Hematuri
Flank smärta
Palpabel resisten
dessa tre utgör den klassiska triaden som nuförtiden är mycket ovanlig. idag är >60% incidentellt upptäckta och asymtomatiska.
Några andra symptom kan vara retroperitonelt hematom
Varikocele
Symptom från metastaser
B symptom

22
Q

Hur kan långtgågnen njurcancer påverka hjärtat?

A

När tumörer blir stora så kan de bukta in i calyces och njurbäcken och eventuellt gå igenom väggen till samlingssystemet som sträcker sig ut till uretärerna. En egenskap hos njurtumörer är deras tendens att invadera njurvenen. Där kan det växa fasta kolumner av celler som sträcker sig upp till v. cava inferior och ibland så långt in att det når höger sida av hjärtat. Invadering av vena cava inferior ökar risken för metastasering ffa. lungor men även ben.

23
Q

Vad är det vanligaste sättet att upttäcka njurcancer?

A

Det vanligaste orsaken till att man hittar en njurcancer är för man gör röntgen av en annan anledning, omkring 60% av tumörerna som diagnostiseras ses som ett bifynd på en röntgen av andra symtom. Det har också gjort att man sett en förskjutning i storlek hos tumörer, där tumörerna är mindre idag än för 20 år sedan, det påverkar prognos vad gäller behandling etc.

24
Q

Vad är steg 1 i utredning?

A

CT: både med och utan iv kontrast (4-fas).

Detaljinformation om njuren, tumörstorlek, läge, tumörstadium, lymfkörtlar, binjuren, inväxt i kärl med tumörtromb i V. renalis eller Vn. cava samt överväxt till andra organ. Röntgen är idag den viktigaste undersökningsmetoden eftersom den kan ge så mycket information.Exmepel på saker man kan se är:
-solid elelr cystisk expansivitet
-fetthalt eller ej (angiomyolipom?
-förkalkat?
-exofytisk eller endofytisk?
-tumörenekroser?

25
Q

vad är alternativet till CT: både med och utan iv kontrast (4-fas).?

A

Vid misstanke om en tumör i njurarna är MRT (magnetisk resonanstomografi) ett bra alternativ till DT, det är speciellt värdefull vid nedsatt njurfunktion där DT inte ger tillräcklig bra information utan kontrastmedel.
MR OM:
-Njursvikt (GFR<30)
-Kontrastallergi
-Ventromb
-Minska stråldos (yngre)

26
Q

om man behöver veta en separat njurfunktion vad för undersökning görs?

A

Renogram

27
Q

Varför viktigt med PET-CT om misstanke m metastas?

A
  • Njurcancer ger ofta osteolytiska metastaser som syns sämre på DT?
  • PET-CT: vid misstanke om metastasering och samtidig misstanke om att det kan röra sig om annan cancer kan det göras för att se om misstänkta metastaser lyser

PET-CT görs inte rutinmässigt

28
Q

När gör man njurbiopsi?

A

-Före ablativ behandling eller systemisk behandling
-Före ställningstagande till expektans
-Vid misstanke om meta till njuren
-singel njure
-patienter som kan behöva dialys efter operation

29
Q

Vid nyupptäckt njurcancer riskbedömmer man också patienter,vilka punkter ingår i en sådan riskbedömning?

A
  • Tid från diagnos till start av behandling <1 år
    -Lågt Karnofsky perfromance status (<80%)
    -Lågt hemoglobin
    -Högt korrigerat s-kalcium
    -Höga neutrofiler
    -Höga trombocyter

HENGS KRITERIER

Lågt risk- inga faktorer
Intermed - 1-2 faktorer
Hög risk- över eller lika med 3

30
Q

Om man har bestämt sig för en kirurgisk intervention finns 3 alternativ vilka?

A

-Partiell nefroktomi
-Radikal nefrektomi
-Ablativ behandling

30
Q

Om man har bestämt sig för en kirurgisk intervention finns 3 alternativ vilka?

A

-Partiell nefroktomi
-Radikal nefrektomi
-Ablativ behandling

31
Q

Det finns några för och nackdelar med bios, vilka?

A

Exempel på fördel är den höga sensitiviteten och specificiteten och stämmer i ca 90%. Men det finns risk för hybriddtumörer som ändå ej kommer visas, ca 4-5% är subkapsulära hemkom, där det finns risk för signifikant blödning.

32
Q

Om det exempelvis är en äldre patient med en liten tumör som växer långsamt så kommer den aldrig hinna få besvär under livet som kvarstår och då kan en operation försämra livskvaliteten och tillståndet hos patienten, som redan har dålig njurfunktion på grund av ålderdom.Därmed har man formulerat en del indikationer för aktiv monitorerna och ekspektans.

A

Aktiv monitorering:
-njurtumörer mindre än 3 cm där man börjar me dbehandling bara vid aktiv progress. 30% av dessa är dessutom benigna och det är god prognos innan tumören når 3 cm.
Aktiv monitorering kan minska överbehandling av små njurtumörer.

Ekspektans:
-äldre pat
-hög perioperativ risk
-åtgärd vid symptom
-även ablativ behandling kan övervägas om en äldre/elelr skör har en liten tumör.

33
Q

Om det är en m0 tumör finns det en del rekommendationer ge exempel på några.

A

kirurgi om lokaliserad.
Ablativ behandling och expektand om små tumörer hos sköra.
Biopso före beslut om ablativ behandling.
Vid T1 rekommenderas enfronsparande kirurgi—>föredra öppen kirurgi.
Vid T2–>laproskopisk nefrektomi

Adjuvant behanding med pembrolizumab kan erbjudas vid klarcellig cancer och definierade riskfaktorer bör diskuteras på MDK.

34
Q

Vilken adjuvant behandling bör erbjudas vid klarcellig njurcancer ?

A

Adjuvant behanding med pembrolizumab kan erbjudas vid klarcellig cancer och definierade riskfaktorer bör diskuteras på MDK.

35
Q

Är man botad om man opererar en m0 tumör?

A

Även i de fall man opererar så botas inte alla patienter. Runt 20% som genomgår ett försök till botande behandling (utan spridning) kommer drabbas av återfall av sjukdomen under en 5 årsperiod. Vanligast är att man får återfall i form av lungmetastaser men metastasering kan också ske på andra ställen (e.g. levern, lymfkörtlar). Det händer att en patient får en singelmetastas i e.g. lungan och då kan kirurgi vinna ytterligare överlevnadstid. Patienter med flera fjärrmetastaser i olika organ kommer ha ett ganska stormande förlopp och i de fallen kommer en operativ åtgärd inte ha någon effekt.

36
Q

Hur handläggs intermediära och högrisk patienter?

A
  • Högrisk patienter ska inte opereras utan får systemisk målinriktad behandling .Prognosen är dålig och överlevnaden ganska kort, vill inte utsätta dem för riskerna med operation.
  • Intermediärrisk: hos de med liten metastasbörda vid diagnos kan överväga primär nefrektomi (cytoreduktiv), men de flesta börjar ändå med systemisk behandling som utvärderas. Vid god respons kan man diskutera nefrektomi senare.
37
Q

Vilka grupper av målinriktade behandlingar används vid njurcancer?

A

TKI
mTor hämmare
Antikroppar mor t.ex. VEGF
Immunologisk–> CTLA4 och PD1/PDDL1 inhibitorer