Smärta- kronisk smärtfysiologi, komplicerad smärta Flashcards

1
Q

IASP (International Association for the Study of Pain) är en av de största organisationerna i världen vad gäller forskning och utbildning kring smärta.Vad är definitionen ?

A

”Smärta är en obehaglig, sensorisk och emotionell upplevelse associerad med faktiskt eller potentiell vävnadsskada eller som beskrivs i termer av sådan skada. Smärta är alltid subjektivt och kan uppträda i frånvaro av vävnadsska.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Definiera vad en nociceptor är och vad menas med att den är långsamt adapterande?

A

Nociceptor: en sensorisk receptor med förmåga att upptäcka och förmedla information om skadliga stimuli. Det är nakna nervändslut som kräver starka stimuli för att aktiveras (normalt). De är långsamt adapterande och slutar inte skicka signaler vid stimulering tillskillnad från beröringsreceptorer. Om man fortsätter stimulera med konstant stimuli kommer det leda till att smärtan förstärks.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Var finns berörnsreceptorer och vad menas med att de är snabb adapterande?

A

Dessa finns ex i huden och ett konstant stimuli leder till nedsatt signalering, ex känner vi inte av hela tiden att man har kläder på sig utan det filtrerar hjärnan bort

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

När övergår skadlig stimuli nociception, till själva smärtupplevelse?

A

När signaler om skadliga stimuli når hjärnan och tolkas som smärta = tillståndet övergår till smärta. Patienter kan beskriva smärta även vid frånvaro av påvisbar nociception. Finns således inget labbprov eller röntgen som kan påvisa hur ont patienten har, utan det gör man för att utesluta påvisbara orsaker till smärtan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är definitionen på kronisk smärta?

A

Kronisk: När smärta fortsätter, (>3-6 månader enligt IASP definitionen) blir det en sjukdom i sig. I definitionen är det >3 månader, men i forskning använder man fota 6 månader som gräns. I detta flal har smärtan tappat sitt syfte då det inte varnar för en skada. I Sverige har 18-20% svår långvarig smärta, väldigt många lider av det, ger påverkad livskvalitet. Nackdelen med IASP definitionen är att den inte tar hänsyn till svårighet, funktionsnedsättning, intermittent/ihållande, psykologiska faktorer etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad menas med den biopsykosociala modellen?

A

Samspel mellan neurobiologi, psykologiska och sociala faktorer skapar smärtupplevelsen. Just den upplevelsen är smärta. Om någon känner smärta beror det dels på nociceptiva inflödet och dels pga de andra faktorerna. Detta utgör den biopsykosociala modellen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilka aspekter kan smärta ha?

A

Smärta har en sensorisk aspekt och kan ha olika intensitet, karaktär (molande, brännande, stickande) etc. Patientens beskrivning av smärta kan ge olika ledtrådar. Men smärta kan även ha:
* Emotionella aspekter som ångest och depression.
* Kognitiva dvs. tankar om smärta som har också stor betydelse - är man rädd, tänker man på att det är en sjukdom etc. jämfört med om man är lugn i att man är utredd.Kan vara exakt samma nociceptiva signal men det tolkas på olika sätt.
* Motivation och beteende har också en stor del då man ska t.ex. träna, ta smärtstillande, äta korrekt, skydda skadan mm. Vilket påverkar upplevelsen av smärta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Utöver dne biopsykosocial modellen finns en “rädsla-undvikande modell”, vad menar den?

A

Akut smärta är en varningssignal. Normalt så konfronteras smärta, t.ex. man lyfter handen från plattan och efter ett tag försvinner smärtan. Tyvärr kan smärta leda till katastroftankar, dvs man blir orolig, rädd, undvikar att göra saker mm. vilket ger en dysfunktionell livssituation. Det leder ofta till en ond cirkel, där psykologiska faktorerna i sig ger en ökad smärta - patienten får mer ont och mår sämre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Smärtintensitet är svårt att mäta eftersom det är subjektivt. Kan vara stor nytta att använda numerisk skattningsskala(NRS) och en visualiseringsbild med smärtteckning. Hur använder man skalan?

A
  • Skalan kan gå från ingen värk till extrem värk. Dessutom ska patienten gradera när det gör som minst resp mest ont. Man bör även fråga samma sak efter insatt behandlingom hur det känns före och efter behandlingen och även dygnsrytmen med en smärt dygnsanalysen. T.ex. får man mer ont under dagen  belastningsrelaterad smärta. Mer ont på morgonen andra typer.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hur använder man smärttecknng?

A
  • Smärtteckning: patienter fyller i ett restformulär där smärtteckningen är en del, ser var patienten har ont samt hur det känns på olika ställen. Patient på bild:
  • Molande smärta
  • Stickande smärta
  • Huggande smärta
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Frågeformulär är ett annat verktyg för att förstån smärtan på ett mer objektivt sätt. Hur/vilka verktyg kan man använda i form av frågeformulär?

A

. En vanlig sådan är Örebro Musculoskeletal Pain Screening Questionnaire scale: mäter olika aspekter inkl psykosociala faktorer, kan användas för att få en känsla av vad patienten har för risk, vad man ska göra åt det. Man kan använda denna frågeformulär för att bedöma om patienten är aktuell för MMR (multimodalt rehabprogram).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

En vanlig frågeformulär som man kan använda i bedömning av komplicerade smärtpatienter är Örebros muscoloskeletal pain screening questionnaire scale som mäter olika aspekter av smärta. med denna kan man även bedöma om patienten t.ex. behöver genomgå MMR. Vilka poäng brukar man ha som “gränser”?

A
  • <90 är det troligtvis inte aktuellt med MMR.
  • 90-105: ev aktuellt för MMR
  • > 105 ytterligare insatser, ex behandla ångest med KBT innan det är aktuellt med MMR
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Det finns även andra frågeformulär som bedömer smärta och psykologisk belastning utöver örebros musculoskeletal pain screening questionnaire , ge exempel på vilka är det?

A

HAD- Hospital anxiety and depression scale
PCS-pain catastophizing scale
ISI- insomnia severity index
FABQ-fear avoidance beliefs questionnaire.

Man ska försöka skapa sig en rutin som doktor t.ex. ska patienten helst ha fyllt i formulären innan hen kommer till smärtkliniken. I bästa fall har man fått en sammanfattning av hur många poäng patienten har och vet vart fokus ska läggas under diagnostiken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

En grupp inom internationella registret för smärtrehabilitering har tagit fram en rapport (2014) där man föreslår hur man ska hantera smärta.Smärtanalysen är en algoritm som kan användas för att kartlägga patientens smärta. Vilka 5 steg är viktiga i denna algoritm?

A

1.Anamnes
2.Klinik
3-Utesluta röda flaggor
4.ICD-10
5.Smärtmekanistisk klassifikaiton

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly