Hjerneinfarkt trombolyse (nevronel) Flashcards

1
Q

hjerneslag synonymer

A

apoplexia cerebri
apoplexi
cerebralt insult

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Klinikk forenelig med hjerneslag skyldes …

A

… at et bestemt område av hjernen har opphevet sirkulasjon pga ruptur eller okklusjon av et kar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Alle pasienter med nytt hjerneslag skal utredes og vurderes for __. Ved akutt hjerneslag skal pasienten uten opphold straks __. Dersom pasienten er aktuell for __ skal innleggelsen være ved det sykehuset som raskest kan nås og som kan utføre akutt __-undersøkelse.

A

Alle pasienter med nytt __ skal utredes og vurderes for reperfusjonsbehandling. Ved akutt hjerneslag skal pasienten uten opphold straks innlegges. Dersom pasienten er aktuell for trombolyse skal innleggelsen være ved det sykehuset som raskest kan nås og som kan utføre akutt CT-undersøkelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Varsel om innleggelse av akutte slagpasienter bør skje via __ . Det bør innhentes opplysninger om tidspunkt for __ (når pasienten sist var våken og symptomfri), hvilke symptomer og funn som tyder på hjerneslag, evt. pågående behandling med __ og tidspunkt for siste dose og tidspunkt for forventet ankomst sykehus.

A

Varsel om innleggelse av akutte slagpasienter bør skje via trombolysetelefon. Det bør innhentes opplysninger om tidspunkt for symptomdebut (når pasienten sist var våken og symptomfri), hvilke symptomer og funn som tyder på hjerneslag, evt. pågående behandling med antikoagulasjon og tidspunkt for siste dose og tidspunkt for forventet ankomst sykehus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Raskest mulig transport til nærmeste sykehus som kan gi __ prioriteres dersom pasienten kan være aktuell for __ og/eller __. I noen tilfeller transporteres pasienten direkte til sykehus som kan gi trombektomi.

A

Raskest mulig transport til nærmeste sykehus som kan gi trombolyse prioriteres dersom pasienten kan være aktuell for reperfusjonsbehandling (i.v trombolyse) og/eller trombektomi. I noen tilfeller transporteres pasienten direkte til sykehus som kan gi trombektomi (se kapittel om trombektomi).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Før pasienten ankommer sykehuset bør en innhente informasjon (f.eks. sykehusjournal) om __ eller andre forhold som er mulige __ mot i.v. trombolyse.

A

Før pasienten ankommer sykehuset bør en innhente informasjon (f.eks. sykehusjournal) om tidligere sykdommer eller andre forhold som er mulige kontraindikasjoner mot i.v. trombolyse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ved ankomst tas pasienten imot i akuttmottaket av et __. __leder teamet. Ambulanspersonell gir muntlig opplysning om vitale tegn, blodsukker, FAST evt andre symptomer og endringer under transport. Det utføres en rask vurdering av nevrologiske symptomer og funn. Nøyaktig __ skåres etter CT og evt oppstart av trombolyse. Sykepleier måler BT, tar blodprøver og får opplysninger om vekt og beregner trombolysedose. Dersom EKG og hurtigtest for blodsukker er tatt i ambulansen gjentas ikke dette før CT-undersøkelsen.

A

Ved ankomst tas pasienten imot i akuttmottaket av et trombolyseteam. Nevrolog leder teamet. Ambulanspersonell gir muntlig opplysning om vitale tegn, blodsukker, bestående FAST evt andre symptomer og endringer under transport. Det utføres en rask vurdering av nevrologiske symptomer og funn. Nøyaktig NIHSS skåres etter CT og evt oppstart av trombolyse. Sykepleier måler BT, tar blodprøver og får opplysninger om vekt og beregner trombolysedose. Dersom EKG og hurtigtest for blodsukker er tatt i ambulansen gjentas ikke dette før CT undersøkelsen (for samarbeid og arbeidsoppgaver ved mottak av trombolysekandidat følg intern prosedyre).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Rask __ prioriteres på linje med vurdering av symptomer og kliniske funn.

A

Rask CT undersøkelse prioriteres på linje med vurdering av symptomer og kliniske funn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Er det noe ved rask initial undersøkelse som klart peker i retning annen årsak enn hjerneslag (__)? Hvis __ fortsetter videre håndtering med sikte på raskest mulig start av trombolyse.

A

Er det noe ved rask initial undersøkelse som klart peker i retning annen årsak enn hjerneslag (slagimitator)? Hvis nei fortsetter videre håndteringen med sikte på raskest mulig start av trombolyse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Risiko for __ ved trombolyse gitt til pasient med slagimitator er __ og det anbefales derfor ikke å prioritere å lete etter mulig slagimitator fremfor raskest mulig trombolyse.

A

Risiko for komplikasjon ved __ gitt til pasient med __ er lav og det anbefales derfor ikke å prioritere å lete etter mulig slagimitator fremfor raskest mulig __.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Har pasienten etter rask initial undersøkelse symptomer og nevrologiske utfall som vil medføre __? Hvis ja fortsetter videre håndteringen med sikte på raskest mulig start av __

A

Har pasienten etter rask initial undersøkelse symptomer og nevrologiske utfall som vil medføre funksjonshemming? Hvis ja fortsetter videre håndteringen med sikte på raskest mulig start av trombolyse

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

bildediagnostikk og trombolyse

A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Cerebral __ uten kontrast og deretter CT __ av pre- og intracerebrale arterier.

A

Cerebral CT uten kontrast og deretter CT angiografi av pre- og intracerebrale arterier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ved ukjent debuttidspunkt hvor i.v. trombolyse kan være aktuelt, kan MR med påvisning av mismatch mellom MR __ og __ indikere at man er innen for tidsvinduet.

A

Ved __ debuttidspunkt hvor i.v. __ kan være aktuelt, kan MR med påvisning av mismatch mellom __ DWI og FLAIR indikere at man er innen for __.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

CT perfusjon kan gi viktig informasjon om truet hjernevev (__) og er aktuelt ved __ tidsvindu, spørsmål om __ tidsvindu (9 t), eller __. Bør ikke benyttes til å selektere pasienter til trombolyse ved kjent debut tidspunkt < 4,5t.

A

CT perfusjon kan gi viktig informasjon om truet hjernevev (penumbra) og er aktuelt ved ukjent tidsvindu, spørsmål om utvidet tidsvundu (9 t), eller trombektomi. Bør ikke benyttes til å selektere pasienter til trombolyse ved kjent debut tidspunkt < 4,5t.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

CTP

A

CT perfusjon

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

I de aller fleste tilfeller kan det gis __ dersom CT ikke viser __ når tidspunkt for debut er < __ t.

A

I de aller fleste tilfeller kan det gis i.v. trombolyse dersom CT ikke viser blødning når tidspunkt for debut er < 4,5 t.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Ved store sikre ferske __ (>1/3 av MCA forsyningsområde) er trombolyse __ (terskelen for når størrelsen og grad av tidlige infarktforandringer er kontraindikasjon er usikker).
Gamle hjerneinfarkter og annen fokal eller generell patologi er som hovedregel IKKE kontraindikasjon mot i.v. trombolyse.!

A

Ved store sikre ferske infarktforandringer (>1/3 av arteria cerebri medias forsyningsområde) er trombolyse kontraindisert (terskelen for når størrelsen og grad av tidlige infarktforandringer er kontraindikasjon er usikker). Gamle hjerneinfarkter og annen fokal eller generell patologi er som hovedregel ikke kontraindikasjon mot i.v. trombolyse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Hyperdensitet i __ som forsyner symptomgivende område kan tyde på __ (f.eks. dense MCA-tegn).

A

__ i kar som forsyner __ område kan tyde på storkarokklusjon (f.eks. tett art. cer. media tegn).

20
Q

Etter cerebral CT uten kontrast (og helst før CT __) gis bolusdose __ (Actilyse).

A

Etter __ CT uten kontrast (helst før CT angiografi) gis bolusdose alteplase (Actilyse).

21
Q

Dersom bolusdose __ er gitt med en gang etter CT tas nå CT __ av pre- og __ kar fra avgangen fra truncus __ og subclavia til __ .

A

Dersom __ alteplase er gitt med en gang etter CT tas nå CT angiografi av pre- og intracerebrale kar fra avgangen fra truncus braciocephalica og subclavia til vertex.

22
Q

CT angio: Det ses etter okklusjon i __ og store __ kar som distale ICA, ACA, MCA, PCA og basilaris.

A

CT angio: Det ses etter okklusjon i precerebrale og store intracerebrale kar som distale __, __, __, __ og basilaris.

23
Q

Intracerebral __ er assosiert med __ NIHSS og kortikale symptomer og utfall (>6-8, afasi, neglekt, synsfeltutfall, blikkdeviasjon), men ses også ved NIHSS < 6.

A

__ storkarokklusjon er assosiert med høy __ og __ symptomer og utfall (>6-8, afasi, neglekt, synsfeltutfall, blikkdeviasjon), men ses også ved NIHSS < __.

24
Q

Trombolyse gis så raskt som mulig og senest innen __ timer etter symptomdebut ved hjerneinfarktutfall som vil medføre __.
Tilstreb alltid “dør-til-nål tid” < __minutter.

A

Trombolyse gis så raskt som mulig og senest innen 4.5 timer etter symptomdebut ved hjerneinfarktutfall som vil medføre funksjonshemming. Tilstreb alltid “dør-til-nål tid” <30 minutter.

25
Q

Utvidet __: Det bør vurderes å gi i.v. __ til pasienter med symptomdebut 4.5-9 t når __ viser penumbra eller MR viser DWI/__ mismatch og det ikke er indikasjon for eller planlagt __. Det anbefales ikke trombolyse i tidsrommet 4.5-9 t dersom det ikke påvises __ eller mismatch.

A

Utvidet tidsvindu12-14: Det bør vurderes å gi i.v. trombolyse til pasienter med symptomdebut 4,5-9 t når CT perfusjon viser penumbra eller MR viser DWI/Flair mismatch og det ikke er indikasjon for eller planlagt trombektomi. Det anbefales ikke trombolyse i tidsrommet 4,5-9 t dersom det ikke påvises penumbra eller mismatch.

26
Q

I en metaanalyse som viste effekt av trombolyse 4.5-9 t var __ < 70 ml, forholdet mellom penumbra og __ > 1.2 og mismatch volum > __ ml

A

I en metaanalyse som viste effekt av trombolyse 4.5-9 t var infarktkjernen  < 70 ml, forholdet mellom penumbra og infarktkjerne  > 1.2 og mismatch volum > 10 ml

27
Q

Ved akutt monokulært synstap pga. sentralarterieokklusjon (__) og ved spinalt infarkt er det ikke evidens for effekt, men trombolyse bør vurderes individuelt om pasienten kommer til vurdering innenfor trombolysevinduet (4.5 t).

A

Ved akutt monokulært synstap pga. __ (CRAO) og ved __ infarkt er det ikke evidens for effekt, men trombolyse bør vurderes individuelt om pasienten kommer til vurdering innenfor trombolysevinduet (__ t).

28
Q

i.v. trombolyse kontraindikasjoner

A

Ved kontraindikasjoner er det spesielt viktig å veie risiko opp mot potensiell gevinst av trombolyse.

29
Q

ved trombolytisk behandling vurderes det ulikt hva inngår i __ og __ kontraindikasjoner

A

ved __ behandling vurderes det ulikt hva inngår i absolutte og relative kontraindikasjoner

30
Q

12 absolutte kontraindikasjoner for i.v. trombolyse

A
  1. INR > 1.7 uansett årsak.
  2. DOAK: Pradaxa <12t siden siste inntak, øvrige <24t siden siste inntak.
  3. intrakraniell blødning.
  4. økt blødningstid vurdert ved aPTT, f.eks heparinbeh.).
  5. etablerte ferske infarktforandringer >1/3 av mediagebetet på CT/MR, ASPECTS-score <= 6.
  6. CNS-kirurgi el signifikant hodetraume <3mnd.
  7. behandlingsrefraktær SBT >185 og/el DBT >110.
  8. Aortadisseksjon.
  9. Manifest eller nylig alvorlig/livstruende blødning.
  10. Akutt pankreatitt.
  11. Bakteriell endokarditt.
  12. Overfølsomhetsreaksjoner for alteplase, øvrige innholdsstoffer eller gentamicin.
31
Q
A
  1. Pradaxa (DOAK): minst 12t siden siste inntak og normale aPTT og INR.
  2. Eliquis, Xarelto, Lixiana: minst 24t siden siste inntak og:
    - normal nyrefunksjon ELLER normal biokjemi/koagulasjon (INR, trc, osv)
  3. Trc < 100
  4. glukose < 2.8 el > 22.2 mM
  5. heparin siste 48t (doseavhengig)
  6. alvorlig leversykdom (svikt, aktiv hepatitt)
  7. gjennomgått iskemisk hjerneslag siste 4-6 uker, avhengig av størrelse på infarktområdet
  8. gjennomgått hjerneblødning
  9. påvist CAA, økende risiko med antall mikroblødninger
  10. SAB der aneurismet ikke er behandlet
  11. tumor med økt blødningstendens
  12. ulcererende GI-sykdom, øsofagusvaricer, portal hypertensjon
  13. aortaaneurisme (>5cm)
  14. betydelig komorbiditet (mRS >2)
  15. ukjent iktus
32
Q

ukjent iktus, lavt funksjonsnivå, dobbel platehemming, høy alder og hjernetumor er absolutte kontraindikasjoner for i.v. trombolyse

A

NEI!

33
Q

praktisk gjennomføring av intravenøs trombolyse

A

-

34
Q

Dosering er __ mg/kg kroppsvekt (pasientens vekt anslås), maks dose __ mg.

A

Dosering er 0.9 mg/kg kroppsvekt (pasientens vekt anslås), maks dose 90 mg.

35
Q

Overføringskanylen tilsluttes først til hetteglasset med __ og deretter til hetteglasset med __. Oppløsningen er __ mg/ml.

A

Overføringskanylen tilsluttes først til hetteglasset med sterilt saltvann og deretter til hetteglasset med tPA. Oppløsningen er 1mg/ml.

36
Q

Intravenøs trombolyse, tre deler

A
  1. bolusdose: 10 % av totaldose gis ufortynnet over 1-2 minutter.
  2. infusjon: rest. 90 % settes inn i pose 100ml NaCl 0.9% over 1t.
  3. etterskylling
37
Q

etterskylling ved intravenøs trombolyse

A

Når 100 ml-posen er tom, henges det opp ny pose 100 ml NaCl på samme hastighet for å sikre at hele tPA dosen går inn. Slangesettet rommer ca 20 ml. Når etterskyllingen har gått i 10 minutter lar man resten gå raskt inn.

38
Q

intravenøs trombolyse gis ALLTID med full dose 0.9 mg/kg

A

kan gi redusert dose 0.6 mg/kg

39
Q

når kan jeg vurdere redusert Actilyse-dose?

A

Redusert dose kan imidlertid gi færre blødningskomplikasjoner og kan unntaksvis vurderes hos pasienter med antatt økt risiko for blødning/flere relative kontraindikasjoner

40
Q

redusert dose alteplase er så og si like effektivt som full dose

A

Redusert dose (0,6 mg/kg) var i en studie ikke like effektiv behandling som full dose (0,9 mg/kg) for å redusere risiko for død og funksjonshemming etter 90 dager.

41
Q

Blodtrykksgrenser ved iv trombolyse

A

BT skal være < 185/110 før, under og etter trombolyse. Rask behandling av BT hvis høyere. Husk å kupere smerter, uro, urinretensjon - som kan bidra til høyt BT.

42
Q

streng BT-kontroll !!

A
  1. valg Trandate støtdoser i.v.
    - Utelukk høygradig AV-blokk på skop eller EKG.
    - 10-20 mg repeterte boluser
    - Før tPA for rask effekt: 20 mg (vurder startdose 10 mg på svært gamle/labile/hjertesvikt)
    - Kan gjentas hvert 5. min. Max. dose 200 mg
    - BT og rytme følges på skop
  2. valg Nitroprussid / nitro-infusjon
    - Intensivavd
    - Styres av anestesilege
43
Q

2 fryktede komplikasjoner ved trombolysebehandling

A
  1. blødning
  2. angioødem / anafylaksi
44
Q

Posttrombolysefasen

A
  • Spl på Slagenheten følger Trombolyseskjema.
  • BT < 185/110 de første 24t.
  • CT caput ved økende utfall, fallende bevissthet, forvirring, hodepine, kvalme.
  • CT-kontroll rutinemessig 24t etter trombolysestart/bolusdose.
  • Antitrombotisk behandling (sekundærprofylakse) startes med engang etter CT-kontroll 24t dersom blødning er utelukket.
  • Mobilisering: i utgangspunktet faste og sengeleie første 24t, kateterisering, men…
45
Q

trombolyse og tidspunkt for mobilisering

A

Tidspunkt for mobilisering. Nytte av tidlig mobilisering før 24 timer er fortsatt uavklart på hjerneslag generelt. Forslag til praktisk rutine etter trombolyse:

  • Ingen/minimale utfall, klar tale, ingen mistenkte svelgvansker, god allmenntilstand, ikke kvalm: Etter 6 timer: svelgtest, drikke forsiktig, svelge medisin, vannlatning i sittende stilling. Etter 12 timer/(neste morgen) og avtalt med lege: Mobilisering på rommet og til toalett. Kan spise.
  • Markerte utfall, antatt hjelpebehov i basal ADL, markert dysartri, mistenkte svelgvansker: Faste og sengeleie i 24 timer.