21. Dyslipidæmi Flashcards

1
Q

Angiv de 3 hovedgrupper af lipidforstyyrelser og hvordan man behandler disse.

A

Isoleret hyperkolesterolæmi: statin evt + ezetimibe eller anionbytter. LDL højt.

Kombineret hyperlipidæmi: statin. LDL og VLDL højt, HDL lavt. Skyldes kost og lidt gener.

Svær hypertriglyceridæmi: fibrat evt + statin. VLDL højt, LDL OG HDL lavt. Skyldes alkohol eller ureguleret DM. Skyldes kost, gener og alkohol.

Alle tre giver øget risiko for artherosklerose. Hypertriglyceridæmi giver risiko for pancreatitis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Nævn de 5 grupper af lipidsænkende præparater, der bruges i DK.

A

Statiner. Hæmmer kolesterolsyntesen ved at konkurrere om binding til hMG-CoA-reduktasen. Det betyder flere LDL-receptorer på lipocytter. Udøver deres effekt på leveren. Simvastatin og lovostatin er prodrugs og aktiveres i leveren. CYP3A4. De har også enantiinflammatorisk effekt og antikoagulerende effekt.
Bivirkning: myalgi. Sjældent hepatitis, myositis eller rhabdomyolyse, dette sker ofte efter interaktion med andre lægemidler. Levertal skal tjekkes inden behandlingsstart.

fibrater. Gemfibrozil. Metaboliseres i leveren, udskilles renalt. Ligang for nukleær hormonreceptor, som aktiverer gener der koder for dannelsen af HDL. Forårsager dyspepsi og litogen galde (galdept.er skal derfor ikke behandles med fibrater). MÅ IKKE GIVES MED STATINER GRUNDET DISSES SJÆLDNE BIVIRKNINGER!!!
anionbyttere. Binder galdesyrer, så leveren er nødt til at bruge kolesterol på at danne nye galdesyrer. KUN REDUKTION AF LDL, da de kan øge VLDL.
nikotinsyrederivater. Hæmmer frigørelse af fedtsyrer fra fedtvæv, så det ikke kommer til leveren og danne VLDL med glycerol. Fald i VLDL fører til LDL fald. Gastrointestinale bivirkninger.

kolesterolabsorptionshæmmere. Ezetimibe. Fald i LDL OG VLDL, stigning i HDL. Lette bivirkninger: hovedpine, kvalme, abdominalsmerter, diaré.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly