44. NMB Stoffer Flashcards

1
Q

Hvad er forskellen på depolariserende og non-depolariserende stoffer?

A

Depolariserende: agonister for postsynaptisk receptor –> overstimulerer denne, så neuronet er konstitutivt depolariseret og kan ikke blive refraktær. 15% af receptorerne skal være besat af depolariserende stoffer før blokaden er god.

Non-depolariserende: kompetitive antagbositer til postsynaptisk receptor –> hæmmer udløsning af AP. Neostigmin hæmmer Ach-esterasen så mere Ach er i synapsen og kan compete med vores lægemiddel om receptorbindingen. 75% af receptorerne skal være besat med non-depolariserende stoffer får blokade er god. 2-compartment (først væv, så eliminationrenalt).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv suxamentonium.

A

Depolariserende stof.
Nedbrydes ikke af Ach-esterasen og virker derfor længere end Ach.
Kort virkningsvarighed som bestemmes af, hvor hurtigt sux. elimineres i det systemiske kredsløb (plasmakolinesterase), da esterasen ikke nedbryder den.
Nedbrydes i plasma.
Intubering af akutte kirurgiske indgreb grundet bivirkninger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad er bivirkningsprofilerne for de to grupper?

A

Depolariserende: livstruende hjertearytmier, muskelsmerter grundet fascikulationer, stigning i plasmaK, stim. muskarine receptorer i SA så bradykardi, øger IOP, øger intragastrisk tryk så aspiration af ventrikelindhold til lunger, malign hypertermi.

Non-depolariserende: histaminfrigørelse, takykardi. Nyreinsufficiente, leverinsufficiente, gamle og nyfødte er risikogrupper.

Monitorering med nervestimulus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvilke bivirkninger er der, når man reverterer en non-depolariserende muskelblokade med neostigmin?

A

Det hæmmer Ach-esterasen, men ikke kun i skeletmuskulaturen. Dvs den er ikke selektiv og kan derfor hæmme esterasen i hjertet, så pt. får bradykardi. Atropin samtidig eller efter neostigmin-infusion hjælper mod dette.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly