Intro - Aterosklerotisk sygdom Flashcards Preview

9. semester > Intro - Aterosklerotisk sygdom > Flashcards

Flashcards in Intro - Aterosklerotisk sygdom Deck (12):
1

Definition af aterosklerose?

Aterosklerose eller åreforkalkning er en sygdom hvor en blodåre forsnævres, i starten pga. aflejring af cholesterol og senere af kalk. Selve åreforkalkningslæsionen i pulsårevæggen består blandt andet af kolesterol, som er lokaliseret såvel inde i cellerne (de såkaldte skumceller) som mellem cellerne.

2

Stadierne af aterosklerose?

Intimafortykkelse, Fatty streaks (fedtstriber), Præaterom, Plaque/fibroaterom, Kompliceret læsion (bl.a. med en destruktion af karvæggen ved fibrose og opheling med kalkaflejringer).

3

Betydningen af kalk i aterosklerose?

Aflejringen af kalk ses på et sent stadium i læsionens udvikling, og er en helingsproces. Det er først og fremmest aflejring af kolesterol, som giver anledning til de forsnævringer og tillukninger af arterierne, der giver symptomerne. Det ville derfor have været mere præcist at kalde sygdommen for åreforfedtning.

4

KAG eller kranspulsåreundersøgelse?

Undersøgelse af koronarkarene, der kan påvise områder med nedsat perfusion, altså ved aktiv iskæmi eller patologiske kollateraler.

5

Eksspansiv remodellering?

Fænomen, der ses hos asymptomatiske patienter med forsnævring. Det kan ikke erkendes på KAG, men patienten er stadig syg. Disse patienter er i højere risiko for at udvikle akutte hjerteanfald.

6

Kronisk stenose?

Plaque + utilstrækkelig ekspansiv eller konstriktiv remodellering. Mindre risiko for akut hjerteanfald. Behandles langsigtet med statiner, BT-nedsættende.

7

Culprit plaque?

Svaghed i koronarkar pga. kolesterol plaques, der med tiden udvikler sig til et risikoområde for

8

Hyppigste plaquetyper der giver AMI?

De fleste AMI´'er opstår ved ikke-obstruktive plaques, hvorfra, der kan ske læsioner, som giver udgangspunkt for trombose-dannelse omkring læsionen.

9

Vigtigste risikofaktorer for at udvikle CVD (Cardiovascular disease)?

1. Rygning 2. Dyslipidæmi 3. Forhøjet blodtryk 4. Abdominal fedme 5. Alkoholoverforbrug 6. Psykisk stress 7. Fysisk inaktivitet.

10

Hvor stor andel af risikoen står modificerbare risikofaktorer for?

94 % af alle tilfælde blodpropper hos kvinder.
90 % hos mænd.

11

Den beskyttende effekt af fysisk aktivitet?

Grundlæggende er det en langsigtet forebyggende effekt, så det virker bedst hvis man skal give råd til personer uden aktiv hjertesygdom. Dog skal det ALTID anbefales.

12

Den beskyttende effekt af medicinsk behandling?

Effekten er varierende fra præparat til præparat, men generelt er det en hurtig indsætende beskyttende effekt.